Leadja a tévé Halloweenkor valamelyik Halloweent?

Sajnos nem, ahogy a Péntek 13-ról és az Elm utcáról is megfeledkeztek. Viszont újranézhetjük a Sikolyt, a Terrorbolygót és a Kedvencek temetőjét!

Furcsa módon egyetlen Magyarországon fogható tévécsatorna nem tűzte műsorra Halloween környékén a John Carpenter klasszikusát, a Halloweent, de még csak a Péntek 13. vagy a Rémálom az Elm utcában folytatásait sem lehet elcsípni sehol.

Hétfő: Kedvencek temetője

Ezeréves horrorklisé, hogy a gonosz telekspekulánsok egy régi temetőre húzzák fel az álomotthonokkal teli, új kertvárosukat - aztán csodálkoznak, hogy lecsökken a takaros egyenházak értéke, miután az egyikben elkezdenek tombolni a gonosz erői. Stephen King 1983-as Állattemető című regénye előtt egy évvel Steven Spielberg és Tobe Hooper már elsütötte ugyan a Poltergeistben ezt a témát, de a Kedvencek temetője sem lett rossz, sőt!

King ugyanis nagymestere annak, hogyan kell bemutatni az álmos kisvárosra lesújtó természetfeletti erőket. És bár köztudomású, hogy nagyon nehéz megfilmesíteni a regényeit, a King-adaptációkra szakosodott rendezőnőnek, Mary Lambertnek abszolút sikerült fenntartania feszültséget, és megragadnia a jellegzetesen befosatós Stephen King-hangulatot.

Kedd: Terrorbolygó

Robert Rodriguez Grindhouse-filmje, a Halálbiztossal párban mozikba Terrorbolygó is óriási horrorklisé, hiszen egy álmos amerikai kisvárosra szakadó zombiinvázió a témája. A keretsztori ehhez annyi, hogy katonai kísérletekből származó vegyszer jut a levegőbe, ami mindenkiből ronda mutáns csinál - többek között lerohasztja a tökét Quentin Tarantinónak, és felpuffadt, keléses szörnyeteggé változtatja át Bruce Willist.

A film erőssége a kiváló színészgárda és a beteg poénok: a levágott lába helyére géppuskát csavarozó Rosie McGowan és az őrült dokit alakító Josh Brolin mellett a Losttal sztárrá váló Naveen Andrews, a Terminator és az Aliens elfeledett sztárja, Michael Biehn, a maszkmesterből lett marcona színész, Tom Savini, valamint Fergie a Black Eyed Peasből menekül a zombik elől - de persze ez nem mindenkinek sikerül.

Szerda: Éjjeliőr a hullaházban

Ewan McGregor, Patricia Arquette, Nick Nolte és Josh Brolin elfeledett fiatalkori horrorjában Martin, a fiatal joghallgató (McGregor) éjjeliőri állást vállal a hullaházban, hátha ott nyugodtan tud tanulni a vizsgáira, és még némi pénzt is keres mellé.

Természetesen semmi sem úgy alakul, ahogy eltervezi: titokzatos gyilkosságsorozat veszi kezdetét, ahol az áldozatok minden esetben prostituáltak. A tetemeket beszállítják a hullaházba, és érkezik egy nyomozó is, hogy kivizsgálja az ügyet, de nagyon furcsán viselkedik - és a végén mát Martint gyanúsítják a gyilkosságok elkövetésével.

Csütörtök: Karácsonyi horrormese

Kicsit összekeverte az ünnepeket a Cinemax, de sebaj, ki mondta, hogy néhány nappal Halloween után nem lehet karácsonyi horrort nézni? Ez a B-kategóriás gyöngyszem egy kissé lesikkadt tavaly a Krampusz mellett (hiszen azt a zseniális Adsz vagy kapsz rendezője, Michael Dougherty forgatta), de egy próbát nyugodtan lehet vele tenni.

A film lényegében karácsonyi rémmesék laza sora, amelyeket William Shatner mesél a rádióban. Az egyikben egy olyan kísértetjárta kisvárosi iskolát látogat meg néhány tini, ahol korábban kegyetlen gyilkosságok történtek. Egy rendőr fiába belebújik az ördög, a Mikulás ajándékgyártó manói egy vurcsa kórtól zombivá változnak, maga a Télapó pedig párbajozni kénytelen démoni szolgájával, a láncos Krampusszal...

Péntek: Sikoly

A Paramount október 30-án és november 1-jén éjjel is leadja a '90-es évek legjobb tinihorrorját, a Cinemax viszont valamiért egélszen péntekig vár vele. Wes Craven önironikus kaszabolása pont akkor vitt új színt a horrofilmes műfajba, amikor a komolynak szánt Halloween, Péntek 13 és a Rémálom az Elm utcában folytatásai már önmaguk paródiáivá kezdtek válni.

Wes Crawen és Kevin Williamson forgatókönyvíró abszolút porfin leutánozta a "maszkos sorozatgyilkos az álmos kisvárosban sorra megöli a dögös csajokat"-típusú filmeket, úgy, hogy közben maguk a szereplők (Neve Campbell Courtney Cox, David Arquette) is jókat nevetnek a hasonló filmek kliséin: aki szexel, meghal, aki piál és drogozik, meghal, mint ahogy az is, aki azt mondja a többieknek, hogy "Mindjárt visszajövök!", és kimegy a ház nappalijából. A Sikoly ma már filmtörténeti klasszikus, a hosszúkás, fehér álarc pedig ugyanolyan partykellék a Halloween-bulikon, mint Jason Voorhees hokimaszkja vagy Freddy Krueger elnyűtt kalapja és csíkos pulóvere.