Lesz valami jó horror a héten a tévében?

Persze! Stephen King állattemetője, a szegény ember Ördögűzője és az Evil Dead láncfűrészkezű főhőse gondoskodik majd a jóleső borzongásról!

Hétfő: Evil Dead - Gonosz halott 1-2

35 éve készült Sam Raimi halhatatlan kultfilmje, amiben Ash (Bruce Campbell) és a barátai a horrorfilmek egyik legnagyobb kliséjének számító, elhagyatott erdei házba mennek lazulni. Ám miután a pincében belelapoznak a Necronomiconba, elszabadulnak az erdő gonosz démonai, és Ash barátait megszállva fel akarnak trancsírozni mindenkit.

Raimi az első Gonosz halottat még egy igazi, régivágású befosatós horrornak szánta. Az 1987-es folytatásban azonban (ahol Ash és a barátai már megint egy erdei házban piszkálják a Necronomicont és hergelik fel a démonokat) elszabadult a totális őrület, így a végeredmény minden idők egyik legjobb horrorvígjátéka lett. A levágott kezét láncfűésszel helyettesítő Ash mára popkulturális ikonná vált, de szükség is volt erre a vérfrissítésre a '80-as évek végén, mert a Gonosz halott 2-nek ekkorra már olyan vígjátékba hajló horrorfilmes franchise-okkal kellett versenyeznie a nézők kegyeiért, mint a Rémálom az Elm utcában és a Péntek 13. A Film Café hétfő hajnalban egymás után vetítik le a Gonosz halottat és a Gonosz halott 2-t, úgyhogy aki még nem látta, sürgősen pótolja!

Kedd: Kedvencek temetője

Mára az egyik legelcsépeltebb, Simpson család-epizódokat megihlető horrorfilmes klisé lett az, hogy nem jó dolog temetőre építeni egy kisvárost, mert ott biztosan elszabadul a pokol a hazajáró elhunytak miatt, és életveszélybe kerül a nyugalomra vágyó, szimpatikus család. Persze ezt a fordulatot Stephen King 1983-as bestsellere, a Kedvencek temetője előtt is sokan elsütötték már - Spielberg például egy évvel korábban, a Poltergeistben.

Stephen King viszont mindig is nagy mestere volt annak, hogyan kell bemutatni az álmos kisvárosra lesújtó természetfeletti erőket. És bár köztudomású, hogy nagyon nehéz megfilmesíteni a regényeit, a King-adaptációkra szakosodott rendezőnőnek, Mary Lambertnek teljes mértékben sikerült a mozivásznon és a tévéképernyőn is fenntartania feszültséget, és megragadnia a jellegzetes és utánozhatatlan Stephen King-hangulatot. A Mozi+ kedden hajnalban két filmet is levetít a rendezőnőtől: a Kedvencek temetője után rögtön jön a Terminator 2 sztárjával, Edward Furlonggal leforgatott, 1992-es folytatás.

Szerda: Vámpír Brooklynban

Eddie Murphy és Wes Craven 1995-ös horrorvígjátékát valószínűleg még a fanatikus Eddie Murphy- és Wes Craven-rajongók sem nagyon tudják hova tenni. Vígjátéknak túl véres, horrornak túl idétlen - az egész olyan, mintha valami őrült hollywoodi buliban összekeverték volna az Amerikába jöttem és a Rémálom az Elm utcában csíkokra vágott forgatókönyvét, aztán valaki leforgatta volna filmként.

És valószínűleg tényleg valahogy így készülhetett a film. A Beverly Hills-i zsaru 3 hatalmas bukása után Eddie Murphy nem akart megint vicces zsarut játszani, összeállt inkább a vicces horrorfilmek királyával, Wes Crawennel, hátha meg tudják lovagolni a Coppola-féle 1992-es Drakula utáni vámpírőrületet. A Vámpír Brooklynban forgatókönyvét maga Eddie Murphy írta meg a rokonságával, de lényegében az Amerikába jöttem receptjét újrahasznosítva: egy arisztokratikus, fekete fickó beleszeret egy csinos nagyvárosi nőbe, és a meghódításához a XX. századi bulikultúrát jobban ismerő, balfácán sidekickje segítségét kéri. Naná, hogy semmi sem úgy alakul, ahogy szeretnék, és ez rengeteg vicces szituációt szül, ami mellé Eddie Murphy most is elmaszkírozva játszik el egy csomó mókás mellékszereplőt. Bram Stoker Drakula regényét sokan, sokféleképp megfilmesítették már, és ezek között tényleg egy alulértékelt kincs a karib-tengeri vudumágiával felturbózott fekete vámpíros verzió.

Csütörtök: Ash Vs. Evil Dead

Sajnos az Evil Dead-mozifilmek legjobbját, az 1992-es Sötétség seregét nem adja a héten egyetlen tévécsatorna sem - de szerencsére nem maradunk Necronomicon és láncfűrészkéz nélkül azután sem, ha már a hét elején megnéztük az első két részt! Sam Raimi és Bruce Campbell ugyanis tavaly egy pompás tévésorozatban folytatták az Evil Dead franchise-t, ami szerencsére pont olyan véres és vicces lett, mintha egyetlen nap sem telt volna el a '90-es évek óta. 

23 évvel a középkori kirándulása után a megpocakosodott Ash azt hiszi, kinyírta az összes démont meg csontvázat, és végre szögre akaszthatja a puskát, hogy kedvére bulizhasson a rajongóival a poros Jacksonville-ben. Ám a Necronomiconra epekedő élőholtak megint előkúsznak a homályból, így Ash vénségére kénytelen maga mellé fogadni két fiatal segéderőt (Ray Santiago, Dana DeLorenzo), hogy elintézhesse egyszer és mindenkorra a pokolbéli fattyakat. A népszerű sorozatnak hamarosan jön a 2. évada, akinek viszont eddig kimaradt volna az Ash vs. Evil Dead, az HBO-n bepótolhatja pár nap alatt az összes részt.

Péntek: Outcast

Robert Kirkman a Walking Dead miatt jelenleg a legfelkapottabb amerikai ponyvaíró. Amikor 2014-ben elindította új képregénysorozatát, a szegény ember Ördögűzőjének kikiáltott Outcastet, nem volt kérdés, hogy a kultikus zombiapokalipszishez hasonlóan ebből is tévésorozat lesz. Aminek az elkészítésében Kirkman természetesen ezúttal is részt vállal forgatókönyvíróként és producerként.

A sorozat egy fiatal, amerikai kisvárosban élő férfi, Kyle Barnes (Patrick Fugit) történetét követi nyomon, akit egész életében természetfeletti erők kísértettek. és most egy saját démonaival küzdő, vidéki prédikátorral (Philip Glenister) megy be mindenféle istentelen helyre, hogy kipurgálja onnan a gonoszt. Kirkman-rajongóknak jó hír: már nemcsak a Walking Dead, de az Outcast eredeti képregényváltozata is kapható magyarul.