Másodjára is beszartunk a szegény ember Ördögűzőjén

Hangulatos helyszín, ügyes színészek, szerethető karakterek, profi ijesztgetés: a Démonok között 2 is van olyan jó, mint az első rész. Kritika.

Terminátor 2, A bolygó neve: Halál, A Birodalom visszavág, Vissza a jövőbe 2. Nagyjából ezek azok a filmek, amelyek nemcsak hogy hozni tudták az első részek színvonalát, de egyes rajongók szerint jobbak lettek a nagy elődöknél. Na,

a Démonok között 2 nem lett jobb az elsőnél,

de nálam simán egy szinten van vele. Pedig itt is csak annyi a történet, hogy egy nagyon szimpatikus családot egy nagyon lerobbant házban egy nagyon dühös túlvilági entitás terrorizál, akinek a végén a nagyon profi (és szintén nagyon szimpatikus) ördögűző pár (Patrick Wilson és Vera Farmiga) nagyon elkeni a száját, és helyreáll a világ rendje. Csak most nem a '70-es évek tipikus, vidéki Amerikájának tornácos családi háza a helyszín, hanem a '70-es évek londoni külvárosa, ahol a vöröstéglás sorházakban százéves csövek köhögik fel a rozsdás vizet, és tele van a pince az előző lakó lomjaival.

A fenti előzetes ne tévesszen meg senkit! A Démonok között 2 egyáltalán nem olyan olcsó trükkökkel sokkol, mint amikor a legváratlanabb pillanatban előugrik egy CGI rémpofa a homályból, aztán meg becsapódik egy ajtó, amitől a szerencsétlen főszereplő akkorát sikít, hogy infarktust kap tőle a fél nézőtér. Vannak persze ilyen jelenetek is (nem is kevés), de ez a lassó tempójú, több mint kétórás film inkább csak sejteti a gonoszt, nagyon ritkán mutatja meg. Viszont igen alattomosan befészkeli magát a néző agyába, és a vetítés után is órákig ott marad.

Én például nemcsak együtt izgultam a szereplőkkel azon, hogy tényleg láttak-e valamit a szemünk sarkából ott a pókhálós ablakban, hanem bizony még az esti vetítés után is összerezzentem otthon, amikor felborult egy edény a mosogató melletti szárítón, vagy épp csoszogás hallatszott a lépcsőházból. És csak a kutyával a lábamnál mertem elaludni, pedig tudom, hogy nem kísért senki a panelházunkban. Számomra ez jelenti a jó horrofilmet, nem pedig azok a paródiák, amikben literszámra fröcsög a paradicsomlé, és egy maszkos sorozatgyilkos brutálisabbnál brutálisabb jelenetekben nyakazza le a félmeztelen csajokat.

Az atmoszférateremtés végig nagyon jól működik a filmben. De persze ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen James Wan író-rendező a horror egyik kortárs nagymestere. Kisujjában van minden a műfajról, és nem fél úgy használni az ezeréves kliséket, hogy az ő ajtónyikorgásaitól és suttogásaitól még az is beszarjon, aki már az első filmjét, a Fűrészt is pizzát zabálva röhögte végig. Utoljára talán Spielberg és Tobe Hooper Poltergeistje melegítette újra annyira ütősen a filmgyártással egyidős kísértetjárta ház toposzát, hogy tényleg érdekelje a nézőt, mi lesz a szellemek zaklatásától szenvedő családdal.

A spielbergi örökség egyébként mindkét Démonok között-filmen tetten érthető. Itt is a '70-es évek barkós-trapézgatyás, tipikus bogaras tudósnak kinéző szellemvadászok költöznek be a gonosz házába, hogy a bőröndméretű kamerákkal és magnetofonokkal felszerelkezve bizonyítsák vagy cáfolják a kísértetek jelenlétét, hiszen a Vatikán nem vállal bemondásra ördögűzést. Ez a fajta oldszkúl stílus nagyon jól áll a filmnek, a készítők pedig maximálisan kitettek magukért, és tényleg felépítették a halálra rémített színészek köré a recsegős padlójú londoni díszletházat, Sőt, még olyan apróságokra is figyeltek, hogy a dohányzóasztal, a fülesfotel vagy a távirányító is pont olyan retró legyen, amilyenek között egy lecsúszott brit prolicsalád esténként Margaret Thatcher beszédét vagy a Monty Pythont nézte a '70-es években.

A korhűség a Démonok között franchise-nál nem véletlenül kiemelten fontos márkavédjegy. A filmbéli ördögűző házaspár, Ed és Lorianne Warden a valóságban is szellemvadászattal foglalkozott fél évszázadon át. Ed 10 éve meghalt, Lorianne még él, 89 éves, a filmek elkészítésében személyesen is részt vett a minél nagyobb hitelesség kedvéért. A forgatókönyv végig nagyon ügyesen lavírozik aközött, hogy a második rész londoni szellemjárása tényleg megtörtént-e, vagy csak a család találta ki, hogy ezzel médiafigyelmet, és egy sokkal jobb, új házat kapjanak, amit a gyerekeit egyedül nevelő anya máshogyan nemigen tudott volna megszerezni.

A filmváltozat persze azon túl, hogy tényleg megmutatja a szellemeket, felturbózza ezeket a valós eseményeket. De ezt egyáltalán nem bután, giccsesen vagy szájbarágósan teszi, sőt, a Démonok között 2 akár még romantikus filmként is simán működne, ha a főszereplő párnak nem kellene folyton túlvilági szörnyeket üldöznie. A színészgárdára abszolút nem lehet panasz: Patrick Wilson és Vera Farmiga ugyanolyan jók, mint az első részben, látszik, hogy szívügyük ez a franchise, és nemcsak a pénzért vállaltálk be. Frances O'Connor nagyon hiteles a gyerekeit féltő szülőként (bár én már az A.I. robotkisfiút nevelő anyukájaként is kedveltemőt), de a démoni erők játékának kitett kislány, Madison Wolfe is legalább olyan hatásosan dörmögő megszállott, mint amilyen a kis Linda Blair volt Az ördögűzőben.

Értékelés: 7/10

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, akinek bejött az első rész, és akiknek nagyon hiányzott már egy intelligens horror a sok kaszabolós baromság után.