Másodvirágzás Manhattanben

  • L. Zs. / PORT.hu

Nem szerelmesen keres, és nem szingli - a többi stimmel. Újabb közhely-gyűjteménnyel gazdagodunk, hiszen láthatjuk, hogy a nem dolgozó anya frusztrált és pótcselekvő, a férj természetesen félrekacsint, és a szerelemben nem számít a korkülönbség, mert a szerelem mindent legyőz. Vagy mégsem? Megtudhatjuk, ha végigüljük Bart Freundlich romantikus vígjátékát.

Mennyei milfek
A magyar alcím, azon túl, hogy erőltetett, még csak nem is igaz. Egyrészt azért, mert amikor a főhősnő "szittert" keres, akkor épp nem szerelmes - már és még. Másrészt mert ő nem szingli, azaz nem úgy facér, hogy sosem volt férjnél és nincs gyereke, ő a mára közkeletűvé vált kifejezéssel élve: MILF. Tény, hogy az amerikai vígjátékok témaválasztásának alakulásából is leszűrhetjük: a szingli-trend leáldozott.
Napjainkban MILF-divat tombol, a kiválasztott célközönség pedig az 1970 táján született nők. Akik még negyven körül is jó karban vannak, 1-2-3 gyerekkel egy kiüresedett házasságban vegetálnak és kifelé kacsintgatnak, vagy a válás után épp ismét piacra kerültek. A fiatalos, csinos, ámde már érett és tapasztalt negyvenes nők előnyeit bizony felismerték a húszas-harmincas srácok és férfiak is. Egyre gyakoribbak az olyan alkalmi vagy akár tartós párok, ahol a hölgytag javára adódik tetemes korkülönbség.
Nem véletlen, hogy már öt évvel ezelőtt feltűnt ez a tematika az Első a szerelem című filmben, ahol a 37 éves, frissen elvált Rafi (Uma Thurman) bonyolódott románcba a 23 éves Daviddel. Itt még nem lett végül happy end, nem úgy a közelmúltban bemutatott, és Jennifer Lopez gyes-ről való visszatérésének szánt Ilyen a formám című romkomban, ahol a szintén 40 körüli, mesterséges megtermékenyítés által anyává váló Zoe botlik a pontosan nem tudni hány éves Stanbe, de az biztos, hogy az utóbbit alakító Alex O'Loughlin 6-7 évvel fiatalabb Lopeznél (attól függ, neki mi a valós születési évszáma, egyes források szerint 1969, mások szerint 1970). És akkor a 2007-es Anyád lehetnék-et még nem is említettük, melyben a 40 éves producert alakító Michelle Pfeiffer (valójában majdnem 50 volt) esik szerelembe egy ifjú színésszel (a nála 11 évvel fiatalabb Paul Rudd játszotta).

Egyedülálló anya megosztaná
Az Újrakezdők alkotói nem aprózzák el, 15 éves korkülönbséget akasztanak Catherine Zeta-Jones és Justin Bartha nyakába (bár a valóságban "csak" 9 év van a színészek között). A negyvenéves kertvárosi anyuka, Sandy rájön, hogy férje más szaftjába mártogat, ezért felpakolja a két gyereket, és Manhattanbe költözik. Egy sportcsatornánál állást szerez, és bébiszittert is a lakása alatti kávézóban dolgozó Aram (Justin Bartha) személyében. Sandy-t barátnője vehemensen randiztatja, de a szánalmasabbnál szánalmasabb próbálkozások során rájön, hogy tulajdonképpen roppant szimpatikusnak találja a jóképű, kedves, megbízható Aramot, aki remekül bánik a gyerekekkel. A kölcsönös vonzalom természetesen szárba szökken, de ahogy az lenni szokott, a nő megijed a korkülönbségtől, rémeket vetít a jövőbe, és szakít.

Pasipaletta Zeta-Jones-módra: mínusz 15 év a filmen, plusz 25 év a valóságban
A rengeteg közhelytől és a gyakran vulgáris humortól (vagy amit annak szántak) eltekintve ez a film legalább nézhető (egyszer) - a Jennifer Lopez nevével fémjelzett közelmúltbeli próbálkozással ellentétben. Kortárs kolléganőjével szemben Zeta-Jones nem ripacskodik, nem viselkedik idétlen bakfisként, és bár Justin Bartha se nem magas, se nem kigyúrt, mégis elhisszük, hogy bele lehet szeretni. (Zeta-Jones talán el is gondolkodott a lehetőségen, mert hát a hamarosan 66 éves férje, Michael Douglas sem lesz fiatalabb.)
A filmet inkább szívmelengetésre alkalmas románcként érdemes nézni, jó poénokra vonatkozóan ne legyenek túlzott elvárásaink. Nem kellett volna ennyire erőltetni a hányás, a vécézés és a mosatlan kézzel más szájába nyúlkálás témáját, mint humorforrást. Azért akadnak vicces jelenetek is, ilyen például a női önvédelmi tanfolyam nyitójelenete, melyben az oktató elővezeti ars poeticáját.

Kinek ajánljuk?
- Reményvesztett középkorú anyáknak: van élet a negyvenen túl is. Igaz, főleg Amerikában (azon belül is Hollywoodban).
- A bébiszitteri hivatással kacérkodó fiatalembereknek: a haverok talán eleinte kiröhögnek, de majd lefagy a szájukról a vigyor...
- Könnyed nyáresti kikapcsolódásra vágyóknak.

Kinek nem?
- Aki a Ragadozók helyett keres alternatívát.
- Akit felháborít az olyan love story, amelyben a nő szinte anyja lehetne a férfinak (ahogy azt a Pfeiffer-film alkotói találóan meg is fogalmazták).
- Akit idegesít az életszerűtlenség, miszerint a romba dőlt világú nő azonnal és egyszerre talál állommunkát, megfizethető manhattani lakást, tökéletes bébiszittert, és jóképű fiatal pasit, aki nem csak szexet akar, és a gyerekek nem terhet, hanem életcélt jelentenek számára.


5/10