Médiakritika

  • TóCsa / PORT.hu

A Mónika vagy a Balázs showba belekötni kb. akkora szellemi kihívás, mint egy neander-völgyi előemberrel műveltségi vetélkedőt játszani. Aki szereti őket, az úgysem hallgat senkire, aki meg nem, az amúgy is élből utálja őket, és nem foglalkozik velük. Dömötör Tamás második nagyjátékfilmjének így nincs könnyű dolga.

Mónika és Balázs után szabadon
A Czukor Show cselekménye egy tragédiába torkolló délutáni talk show körül forog, és bár bemutatja a kulisszák mögött zajló eseményeket is, a film feléig mégis olyan érzésünk van, mintha egy másfél órásra nyújtott Mónika vagy Balázs-showt néznénk, csak épp a tévéképernyő helyett a nagy vásznon. Az nem elég az érdeklődés felkeltésére, hogy a társadalom legalját ezúttal olyan kiváló színészek testesítik meg, mint Anger Zsolt vagy Vasvári Emese. Ettől még csak ugyanazt az élményt kapjuk, amit a televízió bámulása közben is "élvezhetünk". Az pedig a műsorokból eddig is nyilvánvaló volt, hogy a készítői a háttérben lenézik a vendégeiket és jókat röhögnek rajtuk, és persze kihasználják őket. Erre az sem lehet mentség, hogy a résztvevők önként, mindenfajta kényszer nélkül vesznek részt ezekben a műsorokban.

Czukrosítva
A Czukor Show minden ízében hű a tévés változatokhoz, két eltérést kivéve. A vendégek itt kevésbé lepattantan öltöztek, és Czukor Milán karaktere Czukor Balázs alakításában sajnos nem kel igazán életre. Egy ilyen szerepre egy sokkal energikusabb, életrevalóbb színészre lenne szükség, mivel Czukor szemei végig olyanok, mint aki legalább harminc órája nem hajthatta álomra a fejét, és a komótos tempója egyáltalán nem illik egy efféle showhoz. Elvileg ő a film főszereplője, ám a műsor producerét alakító Árpa Attila ellopja előle a showt. Ugyan kétségtelenül saját magát alakítja, mégis olyan hiteles a vásznon, hogy vele érzünk együtt a legkönnyebben, és az ő érzelmi hullámvasútjával tudunk leginkább azonosulni. Amikor a film végén önmagával meghasonulva ül a székben magára hagyatva, az a Czukor Show legfontosabb pillanata, hiszen leginkább itt érezzük, hogy ez mégis több mint egy moziban játszott Balázs Show különkiadás. A film alapjául Füst Milán Boldogtalanok című műve és az az alapján készült színdarab szolgál, melyet a film rendezője, Dömötör Tamás vitt színpadra nagy sikerrel.

Summa
A Czukor Show sajnos médiakritikának nagyon kevés, mivel kb. ugyanazt az élményt nyújta, mint egy hasonló tévéműsor megtekintése. Nincs nagy megvilágosodás, senki sem hasonul meg igazán, az pedig régóta nem számít újdonságnak, hogy a botrány csak jót tesz a nézettségért folytatott versenyben. Ha valamiért mégis érdemes volt leforgatni, az azért van, hogy láthassuk Árpa Attilát egy igazán neki való szerepben. Tévéproduceri elfoglaltságai mellett nem hisszük, hogy a jövőben túl sok időt szánna a színészetre, amit azért sajnálunk, mert ilyen kiemelkedő alakításra az idei Szemlén egyik férfiszínész se volt képes. Itt lenne az ideje szakmát váltani?

Kinek ajánljuk?
- Akik a tévében is folyton a Balázs- és Mónika Showt lesik.
- Akiket érdekel, hogy mi folyik a színfalak mögött.
- Akik látni akarják az idei év magyar filmtermésének legjobb férfi alakítását.

Kinek nem?
- Akik már a Balázs- és Mónika Show nevének hallatán is kiütést kapnak.
- Tévékerülőknek.
- Akik maguktól is tudják, mi a gond a délutáni talk showkkal.



5/10