Megégették magukat

"Azzal a gyermeki izgalommal és örömmel olvastam a Millennium trilógiát, mint valaha Dumas vagy Dickens műveit. Titkon azzal a reménnyel tölt el, hogy talán nincs minden veszve a mi tökéletlen világunkban. Lisbeth Salander, légy üdvözölve a halhatatlan regényhősök között!" - írta az El País című spanyol napilapban a friss Nobel-díjas Mario Vargas Llosa.

A perui író elővigyázatosan fogalmazott, hiszen a trilógia második megfilmesített darabja, A lány, aki a tűzzel játszott után egyértelmű: Salander valóban csak regényhősként halhatatlan, filmszereplőként viszont roppant sebezhető.

A Salandert játszó Noomi Rapace A tetovált lányban még - ha olykor karikatúraszerűen is - hitelesen alakítja az egyszerre titokzatos és zseniális lázadót, aki amolyan madárcsontú mészárosként kelt félelmet és vált ki együttérzést. Stieg Larsson svéd író krimiszériájának középső részére azonban Salander átalakul: nőies jellegét egyre kevésbé rejti véka alá, haját megnöveszti. Eddig csak sejtetett vérfagyasztó múltja élesebben rajzolódik ki. Továbbra is óvja gyermekkori titkát, mert veszélyt lát mások közeledésében. Ami azonban a Gutenberg-galaxisban eleven és pontos, az a vetítővásznon motívummá silányul és elnagyolttá válik: beszédes karakterjegy például a regényben a bútorkatalógusból berendezett lakás, hiszen ezáltal érzékelteti az író, hogy főszereplőjének voltaképpen nincs ízlése. Az olyan luxus számára, amelyet sohasem engedhetett meg magának. A filmben mindez már csak egy suta képsor, ahogy Salander egy IKEA-széket csavaroz, majd snitt - éppen a jelentés surrant ki csendben a jelenetből. Kivitte a huzat: a mozi tempója ugyanis a könyvet nem olvasók számára bizonyára a követhetetlenség határán mozog. Megannyi arc tűnik fel, a háttérben összeesküvés sejlik, az első epizódot jellemző hangulatelemek voltaképpen eltűnnek.

A svéd krimimárka tehát egyelőre csak nyomtatásban erős. Hollywood pedig már dörzsöli is a markát, s készül a jéghideg, autentikus svédországi helyszínekre. David Fincher (Hetedik, Harcosok klubja) rendezésében az oknyomozó újságíró Mikael Blomkvistet az új James Bond, Daniel Craig alakítja, Salander szerepében pedig az ifjú Rooney Mara (Rémálom az Elm utcában, A közösségi háló) tűnik fel. Félő azonban, hogy a regény világát a jövő decemberre várható amerikai adaptáció sem adja majd vissza.