Meghalt John Vulich , az X-akták Emmy-díjas maszkmestere

55 éves volt. Díjat nyert a Babylon 5 űrlényeivel, de dolgozott Freddy Krueger és Jason maszkján is.

55 éves korában, Los Angeles-i otthonában elhunyt a háromszoros Emmy-díjas maszkmester, John Vulich - írja a Variety. A veterán speciális effektes olyan kultikus produkciókhoz készített a '80-as évek óta szörnymaszkokat, űrlényfejeket és más rondaságokat, mint a Kiefer Sutherland-féle Az elveszett fiúk, a Ghoulies, a Rémálom az Elm utcában 3, a Péntek 13 IV., A texasi láncfűrészes mészárlás 2, a Nekronomikon című Lovecraft-antológia, Dario Argento Két gonosz szeme és George A. Romero zombifilmjei (a lenti képen ő a hokimaszkos Jason Voorhees alatti, Bundesliga-frizurás fiatalember).

Az igazi sikerszériát azonban nem a horrorfilmek, hanem a tévésorozatok hozták meg neki. 1994-ben a Babylon 5 űrlényeiért, 1998-ban a Buffy szörnyeiért, 1999-ben pedig az X-akták ufóiért kapta meg a sorozatipar Oscarjának számító Emmy-díjat. Ikonikus szörnyfiguráiról werkfilmekben is szívesen mesélt kulisszatitkokat, itt például a Buffy effektgyárában mutatja be a viccesen ronda démonpofákat és a ketté vágott fejeket:

 

Vulich a szakma egyik legjobbjától, a színészként is ismert horrorfilmestől, Tom Savinitől tanulta ki a szörnymaszkgyártás fortélyait, az elmúlt évtizedekben szinte minden olyan produkcióban együtt dolgoztak, aminek az effektes csapatába Savinit hívták. Vulich emellett '80-as és a '90-es években a rendezést, a vágást és az operatőrködést is kipróbálta olyan B-kategóriás gyöngyszemekben, mint a Terror Night és a Hypernauts.