Mert adni jó! - Kis karitatív körkép

Adni valóban jó, és mindenkinek, aki át szeretné élni az adakozás élményét, segítséget nyújt ez a cikk. A benne található - naponta frissülő - listában böngészhettek az adventi időszak a PORT.hu látókörébe került karitatív eseményei között. A felemelő kulturális élményt is össze lehet kötni az adakozás örömteli érzésével, így például egy jótékonysági koncerten dupla öröm érhet bennünket.

Az itt található listában olyan eseményeket válogattunk össze, amelyek segítség nyújtásra, valamely adománygyűjtésre hívnak fel az adventi időszakban. Minden ilyen akciót lehetetlen lenne összegyűjteni, de reméljük, hogy a látókörünkbe került programok megjelenítésével is hozzájárulhatunk a karitatív munkához. Érdemes nyomon követni a cikket, folyamatosan frissül a tartalma.

 

Jótékonysági vásárok

 

December 17-én nagycsaládos egyesületek számára fordítódhat a velencei és a móri jótékonysági vásár bevétele is. Velencén az Advent téren lesz jótékonysági sütivásár 14:00 és 19:00 óra között a Nekem 
Velence Advent keretében. A móri Lamberg-kastélyban pedig 16:00 órától karácsonyi ajándékot vásárolhatunk.

 

Jótékonysági koncertek

 

December 17., 19:00Összetartozunk - jótékonysági gálaest lesz a Várkert Bazárban, amely a Várkert Irodalom sorozat zárórendezvénye. A belépőjegy árából a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet Beregszászi Irodáját támogatják. Fellépők: Kerekes Vica, Szűcs Nelli, Palya Bea, Adorjáni Bálint, Both Miklós.

December 18., 19:00 - Hóban ébred majd az ünnep... - jótékonysági koncert Csondor Kata és a Sárik Péter Trió szívet melengető közös produkciója az Aranytíz Kultúrházban. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek kívánságait teljesítő Csodalámpa Alapítvány javára juttatják el a becsületkasszás belépőkből összegyűlt összeget.

December 21., 19:00 - Adventi jótékonysági koncert a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet javára a Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány szervezésében, fiatal művészek összefogásaként. A Pozsonyi úti Református Templomban elhelyezett gyűjtődobozba várják a segélyszervezet részére az adományokat.

 

Jótékonysági Színházi előadások

 

December 21., 19:00 - Szentivánéji álom a Vígszínházban. Az előadásra váltott támogató jeggyel a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját támogatják.

December 28., 19:00 - A lemez két oldala - A Spinoza Színház előadása a Magyar Telekom Székházba költözik. A szemléletformáló előadás bevétele a SUHANJ! Alapítvány közhasznú tevékenységét támogatja.

 

Jótékonysági akciók

 

December 24-ig a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár Hüttéjénél a Vörösmarty téren a Magyar Kézműves Szövetség Tagjai tagjai által felajánlott ajándékokra lehet licitálni. Mindennap másik karitatív civil szervezet részére ajánlják fel az aznapi összeget.

December 30-ig forog körbe-körbe az Allee Nosztalgia Körhintája, amire jelképes összegért felültethetjük gyermekünket. A Madarász utcai Gyermekkórház Intenzív, és a Koraszülött - Csecsemő osztályai számára létfontosságú eszközök (infúziós pumpa, betegfigyelő monitorok) beszerzésére fordítják az egy hónap alatt összegyűlt teljes összeget.

December 30-án Szilveszteri Vizesgálát rendeznek a Tüskecsarnokban, ahol élsportolókkal találkozhatunk. A teljes bevétel felét a Kolonics György Alapítványnak, a hazai kajak-kenu utánpótlás támogatására, a másik felét az Aritmia Kutatás-Gyógyítás Alapítványnak ajánlják fel, segítve az életveszélyes kamrai ritmuszavarok és az azok hátterében álló megbetegedések gyógyítását.

 

Gyűjtések

 

Az ajándékokkal megrakott cipősdobozokat a Baptista Szeretetszolgálat gyűjtőpontjain december 20-ig lehet leadni, amelyeket mélyszegénységben élő gyermekeknek, nagycsaládosoknak, állami gondozott kicsiknek és nagyoknak juttatnak el. Ezen a héten - december 16-ig - még több kisebb-nagyobb helyi, vagy országos szervezet is gyűjt cipősdobozokat, például: Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Magyar Cserkészszövetség, Csorba Győző Könyvtár Pécs,.

A Mikulásgyár december 22-ig tart nyitva, ahova tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó állapotban lévő ruhákat, könyveket és játékokat várnak. Minezt a Magyar Vöröskereszt juttatja el a rászorultaknak. Gyűjtőpontok: Budapesten 56-osok tere és Lurdy Ház, valamint Toyota márkakereskedések, posták és a Hungaroring.

Szinte kivétel nélkül minden adventi vásárban megtalálhatóak a helyi karitatív szervezetek házikói is, ahol a szegénységben élők számára felajánlott hasznos tárgyi adományokat, élelmiszert, és/vagy pénzadományt fogadnak. A Városháza parkban például plüssmacit és egyéb játékokat várnak, amiket az Érintettek Egyesületen keresztül az ország gyermekonkológiai osztályainak ajánlanak fel, illetve az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítványon keresztül kistelepülések rászoruló gyerekeinek.

Több színház is szervez saját adománygyűjtést. Az Operaház és az Erkel Színház Diótörő Fesztiválja alatt forralt bort és süteményt árusító házikók bevételének egy része és az előcsarnokokban megtalálható adománygyűjtő ez alkalommal is jótékony célt szolgál, amelyről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik.

A Katona József Színház előcsarnokában is elhelyezésre került egy hatalmas Segíteni jó! gyűjtődoboz, amibe tartós élelmiszert, játékot, könyvet, tisztítószert várnak december 18-ig a színház Eltáv civil felzárkóztató programban részt vevő szúcsbányatelepi roma közösség részére.