Mese a mélyből

Emlékeznek az élénk képzeletű bubifrizurás kislányra a Vágy és vezeklésből, aki olyasmi szemtanúja lesz, ami egy pillanat alatt felforgatja az ő és környezete életét? Nekem a film legdrámaiabban emlékezetes pillanatai hozzá kötődnek. Aztán. Emlékeznek-e arra a kislányra, aki egy éve Michelle Pfeiffer oldalán komédiázott tehetségesen az Anyád lehetnékben? Mindkettő Saoirse Ronan, akinek átható, érzékeny tekintetét nehéz elfeledni - és erre a tekintetre épített Gil Kenan is, a Szikraváros direktora, aki a film egyik főszerepét a kimondhatatlan nevű - kis segítségül, körülbelül:"szírsa" - tizennégy évesre osztotta.

Mesebeli rendező, mesebeli kislány
Saoirse már a Vágy és vezeklésért kiérdemelte első Oscar-jelölését, de reméljük és drukkolunk neki, hogy ennél nagyobb dicséretek, s leginkább szerepek várják még. Direktora Gil Kenan sem az idősebb generáció tagja: a fiatal rendező nagyjából úgy néz ki, mintha valamelyik furcsa filmjének egyik szereplője lenne - ami alapvetően nem rossz ómen, gondoljunk csak mondjuk Tim Burtonre. Az angliai születésű, 1976-os Kenan a fiatal, harmincas generáció ígéretes alkotója, aki a Szikraváros előtt a Rém rom című nagyszerű, ám annál nyomasztóbb animáció rendezője volt. Ha mindenképpen szeretnénk valami közös nevezőt találni a két film között, az mindenképp a mesei világ s a rémület találkozása lesz, s a nyomasztó atmoszféra.
A Szikraváros közvetetten, megfogható konkrétságával egyben metaforikusan mesél az emberiség jelen problémáiról, morális avagy geológiai válságairól. Helyszíne a cím szerinti város, mely különös hely: 200 évre épült, építői a városra vonatkozó utasításaikat egy dobozba zárták, mely a lakók szerencsétlenségére, hála egy korrupt polgármesternek, évszázadra a feledés homályába merült. A 241. évben Lina Mayfleet és Doon Harrow, két gyerek lesz Szikraváros megmentője - mely meghal, ha azonnal nem cselekszenek. A föld alatt épült város sokáig ragyogó fényei ugyanis egyszerre vibrálni kezdenek - a megoldás pedig csak ott lehet, ahová építői sok-sok éve elrejtették. Lina és Don a titok nyomába erednek, hogy megértsék, s megmentsék a lakókat, mielőtt otthonuk örök sötétségbe nem borul.

Anakronisztikus gyerekmozi
Gil Kenan filmjei nem kimondottan gyerekfilmek. Rajzfilm volt a Rém rom is, a gyerekeket bekebelező külvárosi ház félelmetes meséje azonban inkább a család, a kertvárosi boldogság ijesztő metaforája lehetett, s a Szikraváros is több mint szimpla tündérmese egy földalatti titkos helyről (noha azért alapvetően a tündérmesék közt is van számtalan kifejezetten nyugtalanító). A két főszereplő (a fiút Harry Treadaway játsza) mellett a különleges vízióban olyan nagyszerű színészeknek örülhetünk, mint Martin Landau, Tim Robbins vagy Bill Murray, utóbbi Cole polgármester szerepében. Ma már nem ilyen mesékhez vagyunk szokva. Nehéz is körvonalazni a feltételezhető közönséget. Kisgyerekek? A film feliratos. A tizenéves korosztály Harry Potterhez és felturbózottabb látványvilághoz szokott. Meg a mesére vágyó felnőttek is. Azért én mindenképp drukkolok neki. S noha néhol kissé unalmassá is válik, a Szikraváros alapvetően elbűvölő, kedves, és nem utolsósorban: jóindulatú film.

Kinek ajánljuk?
- Mindenkinek, aki kedveli az olyan meséket, melyek úgy rugaszkodnak el teljes mértékben a valóságtól, hogy közben mégsem.

Kinek nem?
- Pici gyerekeknek semmiképp - ezt a korhatár mellett az is indokolja, hogy feliratos.