Mikor lett Carrie Bradshaw-ból sznob bankárfeleség?

  • - sam - / PORT.hu

Nem az a gond egy filmmel, ha csak és kizárólag nőknek szól, hanem az, ha a földtől elrugaszkodva ábrázolja őket.

Fecseg a felszín, hallgat a mély
Már a Szex és New Yorkkal is az volt a probléma, hogy túlságosan felszínes lett, a cipők és a ruhák teljesen átvették benne az uralmat. Míg a sorozat minden epizódja egy-egy női témát vetett fel - és azokat táncoltatta körül a maga modorában mind a négy karakterrel -, addig az egész estés filmben statisztává vált a történet és a négy női figura. Nincs ez másként a Szex és New York 2-ben sem, a párkapcsolati, házassági problémák zárójelesek, a főszerep továbbra is a divaté, csak most már Abu-Dzabi a díszlet mellé.

Kampányfilm
A film első felében akár azt is gondolhatnánk, hogy reklámfilmet látunk az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városáról. Kedvcsináló tevegelés a sivatagban, palotának beillő csodaszállodák, ahol a luxuslimuzinok világában szolgálatra kész és személyre szabott inasok lesik a vendégek kegyeit. Hamisítatlan bazárok és keleti dallamok, mondhatnánk Amerika tisztelgése az arab világ misztikuma (valójában Marokkó) előtt. Aztán persze kiderül, hogy minden csillogása ellenére van egy hatalmas gond az országgal: nem lehet nyilvánosan szexelni a tengerparton. A maradi közel-keleten pedig így már nincs maradása a négy ex-szinglinek.

A lényeg a ruha alatt lenne
A címben feltett kérdésre amúgy egyszerű a válasz, már az első egész estés filmben az lett. Persze kár azon rugózni, hogy az egykor lényegre, társadalmi igényre tapintó sorozatból hogyan lett cukormázzal leöntött gejl. Vagy azon, hogy vajon mikortól lett üres fecsegés, csak a ruhákról szóló, felszínesen vázolt problémákról moralizáló szappanoperává. Mert a film valóban szirupos, minden szerethetősége ellenére is az. A négy női figura továbbra is csak jelzésértékkel van jelen, az elsődleges önkifejezési eszközük a ruha lett. Charlotte pinkben és fájdalmasan naivan áll minden kérdéshez, Samantha megpróbál a szokásosnál is többet mutatni magából, miközben továbbra is csak a dudorodó nadrágokra kíváncsi, Carrie pedig a tőle megszokott módon túlanalizálja az életét. Az egyetlen változás Miranda karakterében figyelhető meg, aki szarkasztikus sztárügyvédből hurrá optimista, semmit sem kritizáló felhúzós játék lett.

Sex and the City 3?
Annyi mindenképpen a Szex és New York 2 számlájára írható, hogy megpróbált a sorozat alapkoncepciójához visszanyúlni, talált egy központi problémát, amit végigvisz a filmen: a nők tökéletesség iránti vágyát. Carrie mintaszerű házasságot akar, Miranda tökéletes állást, Charlotte eszményi anya szeretne lenni, míg Samantha az örök fiatalságot hajszolja. Kár, hogy mindezt megjátszott gesztusokkal, manírosan adják elő színésznők. Valószínű nem az ő képességeikkel van a fő gond, hanem azzal, hogy Hollywood nem ismeri be, kifulladt a történet. Bármennyire is próbálkoznak, nehezen tudnak új irányt szabni, továbblépni. Vannak apró változások, több hangsúlyt kapott a történet és szerencsére a vég nélküli ölelkezéseket is felváltotta valami más. Az állandó ámuldozás, mert a látványra koncentrálás továbbra is problémája a Carrie-gépezetnek. Ha azonban hinni lehet pletykáknak, akkor váltás következik a szériában, a következő filmben ugyanis a hírek szerint Charlotte veszi át a főszerepet Carrie-től.

Summa
Ezernyi hibát fel lehet sorolni, némelyik valóban megvétózhatatlan. Mellőzi az életszerűséget, émelyítő, mint egy rózsaszín mázzal borított muffin, de van benne egy-két használható ötlet, például a honnan indultunk rész. De van vállalhatatlanul kínos is, mint a film mélypontjának számító Liza Minnelli koncert. Ennek ellenére a film nagy erénye, hogy nem is akar több lenni ennél. Csillogó ékszerek, divatos ruhák, trendi platform cipők és egzotikus helyszínek, melyek között az unásig ismert karakterek az otthonosság érzését adják. Pillanatnyi kikapcsolódás, nosztalgia a sorozat iránt. Ha így tekintünk a filmre, akkor nem okoz csalódást. Mást úgysem várnánk tőle. Az pedig mindenképp elismerésre méltó, hogy Sarah Jessica Parkernek 45 évesen is ilyen dögös lábai vannak.

Kinek ajánljuk?
- Aki szerette az első részt.
- Aki nem unja még New York-i életérzést.
- Aki Marokkóba készül nyaralni.

Kinek nem?
- Férfiaknak (még saját felelősségre sem).
- Akit nem nyűgöznek le a méregdrága ruhák.
- Annak, aki nem cipőfetisizta.


5/10