Milyen lesz idén a könyvpiac? - Évkezdő körkérdés a kiadóknak 2. rész

Már január végén járunk, de a könyvkiadóknak ez még mindig az év kezdete. Feltettünk egy rövid évkezdő körkérdést néhány kiadónak, hogy megtudjuk, milyen terveik vannak az új évre és miként látják a könyvkiadás helyzetét pillanatnyilag. Cikksorozatunk második részében az Agave, a Jaffa, és a Magvető Kiadó munkatársai osztották meg velünk benyomásaikat.

Velkei Zoltán, Agave Kiadó

Ha mérleget kellene vonni, hogyan értékelné összességében kiadójuk a 2014-es évet?

A tavalyi év több szempontból is nehezebb volt a többinél, de úgy érzem minden akadályt sikeresen vettünk, és jól zártunk. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy míg a korábbi években átlagosan 36-38 könyvünk volt, addig tavaly 48, ám a munkát ugyanazzal a létszámmal kellett elvégeznünk. Büszke vagyok a csapatra, mert sokszor erőltetett menetben haladtunk, de mindent gond nélkül megcsináltunk.

Milyen könyvek miatt lesz érdemes idén figyelni a kiadó újdonságaira?

Rengeteg olyan könyvvel készülünk, amik még a nemzetközi mezőnyben is megjelenés előtt állnak: kiadjuk Neil Gaiman új novelláskötetét, érkezik a folytatása Pierce Brown Vörös lázadásának, a nemzetközi megjelenés napján fejezzük be mi is John Scalzi Vének háborúja-sorozatát, illetve Kim Stanley Robinson új regényét is a kintiekhez fogjuk igazítani. Steven Saylortól és Christopher Moore-tól szintén az idén megjelenő újdonságokkal készülünk, valamint folytatjuk John le Carré-t, Dan Simmons-t és Kondor Vilmost is. S legvégül: bemutatjuk Robert Jackson Bennettet, akitől a márciusban megjelenő Horzsolások szerintünk az utóbbi évek egyik legjobb regénye.

Milyen tendenciákat látnak a könyvszakmában és hogyan látják a könyvek jövőjét a 2015-ös évben?

Minél naprakészebb egy kiadó, annál több könyvet tud eladni, mi is nem véletlenül helyezzük már egy ideje előtérbe a világpremiereket. Az olvasók az újat, a friss dolgokat keresik. Szerintem az SF-nek idén még kimagasló éve lehet, de jövőre biztosan ráerősítenek ismét a krimik. Hatalmas a verseny most a piacon, és nagyon kiélezett a helyzet - pont, ahogy mi szeretjük.

 

Megyeri Zsuzsa Dóra, Jaffa Kiadó

Ha mérleget kellene vonni, hogyan értékelné összességében kiadójuk a 2014-es évet?

2014 számunkra egyértelműen Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójáról szólt – büszkék vagyunk arra, hogy ez a páratlan értékű szöveg a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg, és természetesen arra is, hogy első helyen debütált az eladási listákon. Szép sikert értek el történelmi (Ungváry Krisztián, Simon AttilaTulipán Éva), pszichológiai témájú (Szendi Gábor, Belső Nóra) és fitneszkönyveink (Kettlebell). A TV-ből ismert sztárok kötetei (Bear Grylls, Theresa Caputo, Kat Von D) iránt is nagy volt a kereslet, valamint a krimi olvasók tábora is erősödött.

Milyen könyvek miatt lesz érdemes idén figyelni a kiadó újdonságaira?

A Discovery Channel sztárjától, Bear Grylls-től több könyv is várható, Tabajdi Gábor a budapesti titkosszolgálatok működését tárja fel, Soma Mamagésa a nőiségünk megélésére buzdít, Theresa Caputo bemutatja, hogyan lehet segítségünkre a Szellem, Pavel Tsatsouline és Paul Coach Wade gyakorlatait követve fittebbek lehetünk, mint valaha, továbbá izgalmas krimikben sem lesz hiány (Abbott, Coben, Ellroy, Kerr, Leonard).

Milyen tendenciákat látnak a könyvszakmában és hogyan látják a könyvek jövőjét a 2015-ös évben?

A Jaffa Kiadó mindig is hangsúlyt fektetett az értékteremtésre és a minőségre – legyen szó akár tartalomról vagy külcsínről. Ebben a szellemben dolgozunk tovább 2015-ben is: ismereteket igyekszünk átadni a pszichológia, a történelem vagy éppen az életmód területén. Az e-könyves piacon, ha nem is robbanásszerű, de érezhető előremozdulás történt, ennek megfelelően az elérhető jaffás repertoárt folyamatosan bővítjük.

 

Szegő János, Magvető Kiadó

Ha mérleget kellene vonni, hogyan értékelné összességében kiadójuk a 2014-es évet?

Egy kiadó életében az adott évet egy pontig lehet csupán tervezni, illetve éppen hogy csak egy ponttól. Legnagyobbrészt azon múlik, hogy szerzőink éppen készen vannak-e az új művükkel. Akár egy szakács, aki a hajnali piacon talált friss termékekből készíti el az aznapi menüt.

Remek év volt 2014, hiszen például Szilasi László újabb regénnyel (Szentek hárfája) bizonyította hogy immáron nem csak irodalomtörténész és kritikus, hanem első osztályú író. Tavaly adhattuk ki Závada Pál epikai szintézisét a Természetes fényt. Új könyvvel jelentkezett Rakovszky Zsuzsa és Esterházy Péter. Megjelent Dragomán György régóta várt új regénye a Máglya.

A fiatal műfordító Totth Benedek Holtverseny című regényével valami egészen újat tett le az asztalra. És még folytathatnám a sort, de nem teszem. Jól jött ki a lépés.

Milyen könyvek miatt lesz érdemes idén figyelni a kiadó újdonságaira?

Pynchon új regénye, Dragomán György első könyvének újra kiadása, Szvoren Edina novellái, izgalmas novellás- és verseskötetek.

Milyen tendenciákat látnak a könyvszakmában és hogyan látják a könyvek jövőjét a 2015-ös évben?

Úgy tűnik a kreatív energiák, amik körülveszik a könyvet és egyfajta izgalmas aurát teremtenek körülötte egyre fontosabbak lesznek. Amúgy marad a trend: kevesebb olvasó intenzívebb érdeklődése és a minőségi szépirodalom pozícióinak talán megtartása.

 

Cikksorozatunk további részei:

Milyen lesz idén a könyvpiac? - Évkezdő körkérdés a kiadóknak 3. rész

Milyen lesz idén a könyvpiac? - Évkezdő körkérdés a kiadóknak 1. rész