Mindenki repül

  • L. Zs. / PORT.hu

Az Egek ura című sajátos road-movie-val a 32 éves Jason Reitman a Juno után ismét jelentőset alkotott. Jutalma pedig ismét Oscar-jelölés a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában. És ez még csak a kezdet - a jelek szerint a fiú lekörözi aput, Ivan "Szellemirtók" Reitmant.

Szállunk rendelkezésére
Ryan Bingham (George Clooney) egyrészről munkaerő-leépítési szakember, cégét nagyvállalatok vezetői bízzák meg létszámcsökkentések végrehajtásával, azaz a piszkos munka elvégzésével. Márpedig a válság közepette az üzletág virágzik, Ryan pedig szorgosan gyűjtögetheti a repült mérföldeket. Másrészről negyvenes agglegény, aki életét szállodákban, reptereken, valamint a levegőben éli, és nyomorúságosnak érzi azt az évi néhány hetet, amelyet "otthon" kell töltenie. Nem szereti a megállapodottságot sem munkavégzés közben, sem a magánéletben. Ezért nem akar házasodni és családot alapítani, és ezért borul ki, amikor az új kollegina, Natalie (Anna Kendrick) javaslatára a cég a költségcsökkentés jegyében be akarja vezetni az online-kirúgási metódust.

Keresd a nőt
Natalie az ifjú titán, aki szintén szeret a fellegekben járni, csak ő képletesen: a kezdők lelkesedésével veti bele magát a munkába és a párkapcsolatba, és mindenre kész ütemterve van. A saját kárán kell megtanulnia, hogy az élet kiszámíthatatlanabb annál, hogysem akármilyen bonyolult folyamatábra szerint vezényelhessük le. Egy pofon itt, egy gyomros ott - és Natalie máris kicsit közelebb kerül a földhöz.

A naiv fiatal lány ellenpontja Alex (Vera Farmiga), a harmincas évei közepén járó érett nő, akit munkája szintén gyakran szólít el otthonról, így ismerkedik meg útközben Ryannel. Kapcsolatukat a könnyedség, a definiálatlanság és az esetlegesség jellemzi, ami kezdetben kiválóan megfelel a magányos hősnek, aki azonban menet közben rájön, hogy neki is vannak szokványos, kispolgári igényei, csak eddig sikeresebben fojtotta el őket, mint mások.

The Running Man
George Clooney élete egyik legsikerültebb alakítását nyújtja Ryan Bingham szerepében, amelyért a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára jelölték. Figurája a keserédes hangulatú film kvintesszenciája: keveredik benne a szarkasztikus humor és a melankólia. Minden mozdulatából, arckifejezéséből süt a kettősség: a magabiztosság és a sárm, valamint a sajnálatra méltó esendőség. Miközben szilárdnak hitt életfilozófiát kerít csavargó életmódja köré, valójában csak menekül a meghitt kapcsolatok, az érzelmi kötődés, végső soron pedig a sérülésveszély elől. Fájdalmasan kell ezzel szembesülnie, amikor kiderül, hogy valaki számára ő is csak egy menekülési útvonal.

Ügyes próbálkozás
Méltó partnerei a hölgyek, akik mindketten bekerültek a legjobb női mellékszereplő Oscarjának várományosai közé, bár az igazat megvallva Vera Farmiga inkább átlagosan jó teljesítményt nyújt, az igazi gyöngyszem Anna Kendrick alakítása. Mindenesetre örvendetes, hogy egyaránt dicsérni lehet a rendezést, a forgatókönyvet és a szereplőket. Végre egy aktuális, de nem elcsépelt alapsztori, tartalmas, életszerű párbeszédek, szarkasztikus humor, szívszorító pillanatok és realista ábrázolás nagyszerű keveréke.

Kinek ajánljuk?
- Aki egyszerre három Oscar-várományos alakítást szeretne látni egy Oscar-várományos filmben, egy Oscar-várományos rendezés keretében.
- Aki szerette a Junót, még ha itt más is a közeg.
- Aki látni akarja, amint George Clooney éppen önmagát alakítja (talán ezért is megy neki olyan jól?).

Kinek nem?
- Aki csak a vizuális effektek és a látványvilág miatt jár moziba.
- Aki számára elengedhetetlen az egyértelmű happy end.
- Akit a közelmúltban bocsátottak el, vagy ez vár rá a közeljövőben.


8/10