Mit csináljunk csütörtökön?

A mai napon sem maradtok izgalmas programok nélkül. Kattints a részletekért!

Műtárgyak Éjszakája 2022.

Budapest, több helyszínen, május 26-28.

Ez már a hatodik Műtárgyak Éjszakája Fesztivál! A háromnapos fesztiválon az érdeklődők betekintést nyernek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. A workshopokon többek között a Herendi porcelánformázás és festés praktikáit, a betonszobrászatot, a sokszorosított grafikai eljárásokat maguk is kipróbálhatják. A szakmai előadásokon számtalan izgalmas műkereskedelmi témáról hallhatnak a szakma kiválóságaitól.

Kraft Sörfesztivál a Dürer kertben

Dürer Kert, május 26-29.

30 hazai és külföldi sörfőzdével, illetve a legfontosabb hazai sörszaküzletek különlegességeivel május 26-29. között, 4 napon át ismét KRAFT Sörfesztivál a megújult Dürer Kertben! Sörfesztiválból persze van sok, de a Budapest Beer Week csapata sosem egy végletekig profitorientált üzleti vállalkozásként tekintett a rendezvényeire, hanem mindig egy alulról jövő, egyedi hangulatú, szerethető, ezzel együtt professzionális közeget próbált meg létrehozni, nem kihasználva a sörös szcénát, hanem maga előtt tolva azt.

Vihar Judit: Örömutazás

Írók Boltja, május 26., 17:00

A szerzővel beszélget Hidasi Judit egyetemi tanár. A költeményekből előadnak: Mártonfi Attila és Watanabe Kaoru. Csellón közreműködik: Shimizu Yosuke.

Jazzbois & Friends

A38 Hajó, május 26., 19:00

Végre ismét szárnyalhattok a kiváló Jazzbois ütemein, dallamain, flow-ján, amiben remek vendégek is segédkeznek majd. Jazzbois & Friends feat.: Kosztolánszki Dominik / DomBeats (szax), Mukunda Matyi (gitár), + Sör És Fű, + Co Lee & don C.

Barátom, Harvey

Vígszínház, május 26., 19:00

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy csaknem két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Kobayashi Ken-Ichiro

Zeneakadémia, május 26., 19:00

Műsoron - Mozart: Requiem. Mozart befejezetlenül maradt, szívbe markoló gyászmiséje nagyon sokszor elhangzott már hazánkban Kobajasi vezényletével, de mindannyiszor elszorul a hallgató torka a műben rejlő mély drámaiságtól. Napjainkban, még épp csak kiszabadulva a járvány okozta szorongásból, különösen aktuális ezt a művet előadni az áldozatok emlékére.

Apád előtt ne vetkőzz

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, május 26., 19:00

Párhuzamos történetek, melyek a mélyben összefüggnek. Sorsok, melyek alapvetően meghatározzák egymást. Az 1920-as évek elején a nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Fél évszázaddal később ugyanebben a családban az ötéves Eszter szokatlanul meghitt kapcsolatot alakít ki a nagyapjával. Úgy érzi, csak tatusra számíthat...

Henge (UK)

Turbina Kulturális Központ, május 26., 19:00

A szavak, amikkel a zenéjüket jellemezhetnék, még nem születtek meg, a banda ugyanis a jövő hangjaiból építkezik. De a HENGE számára lényegtelen is az üres beszéd. Szédítő utazásra hívnak, ami felszabadítja a tudatalattinkat. Kapcsolódjatok rá az intergalaktikus pszichedelikus rock - frekvenciákra májusban a Turbinában!

Recirquel: IMA

Müpa - Sátor, május 26., 19:00, 20:30

A társulat legújabb cirque danse produkciója nyújtotta immerzív színházi élmény elrepíti a nézőt a földi lét fizikai valóságából. A világegyetem mélységét idéző installáció belső utazásra invitál: a milliónyi pontból kitörő fény által életre hívott, pulzáló térben a Lélek, maga mögött hagyva az Egót, elindul saját útján. Eltávolodva a jelen zajától, az univerzum magányában, időből és térből kiszakadva meghallja saját létezésének hangját. Mint a társulat korábbi munkái esetében, az Ima ereje is a csoda utáni modern kori vágyódásban gyökerezik.

Fehér Renátó: Torkolatcsönd

FUGA, május 26., 19:30

Az esten Fehér Renátó Torkolatcsönd című verseskötetéből, valamint Balogh Máté és Fekete Gyula Fehér Renátó verseire írt műveiből hangzanak el részletek. Közreműködnek: Balogh Máté, Bán Máté, Danis Lídia, Owen Good, Kiss Boldizsár, Rajk Judit, Szarvas Gabriella és a szerző.

Vera

Thália Színház, május 26., 19:30

Egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán. Figyel, tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne, de ebben az évtizedben különösen is az. Tanulja a többi gyereket, hogy miben olyan, és miben más, mint azok. Tanulja a felnőtteket, akikkel (egyre inkább úgy érzi) nem stimmel valami. És ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat.

Christian Thielemann és a Drezdai Staatskapelle

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, május 26., 19:30

Korunk egyik legjelentősebb karmestere, egy több évszázados hagyománnyal rendelkező zenekar, két világklasszis énekes - és egy műsor, mely egyszerre szerez örömöt a romantikus repertoár slágereit kedvelőknek és azoknak, akik izgalmas ritkaságokat szeretnének megismerni: ezt kínálja a koncertlátogatók számára a Drezdai Staatskapelle hangversenye Christian Thielemann vezényletével.

Unicumbia ⊕⊙ Arrasta Pest

Auróra, május 26., 20:00

Latin ritmusok, önfeledt táncolás meg egy kis Unicum. Így szép az élet!

Muriel

Pontoon, május 26., 20:00

Lemaradtál a Muriel reunionról a múltkor? Nem maradtál le! Május 26-án a Pontoon Hajón újra felcseldülnek a kedvenc dalaid és kis szerencsével még a készülő új lemez dalaiból is elcsíphetsz egyet kettőt. Az estét Nagy István (Kassandra) nyitja, aki szerzői koncertjein ösztönös, de kimunkált vízióit mutatja be multiinstrumentális előadásában.

Blockhead, Arms and Sleepers, il:lo

Dürer Kert, május 26., 20:00

A New Beat, a Dürer Kert és a Ninja Booking bemutatja: Blockhead (US - Ninja Tune), Arms and Sleepers (US), il:lo (FR).

Az AVM bemutatja: SoLaTi

Budapest Jazz Club, május 26., 20:00

A SoLaTi a Neo Soul, RnB és Hip-Hop stílusjegyeit ötvözi a jazz harmóniakészletével és összetett, előremutató formavilágával. A zenekar Tzumo szerzeményeit szólaltatja meg, de a darabok létrejöttekor jelentős szerep jut a zenésztársaknak és Kriszta szövegírói ambícióinak is.

Kady Diarra

Müpa, Fesztivál Színház, május 26., 20:00

Az elefántcsontparti születésű, de Burkina Fasó-i származású énekes-táncos-dalszerző, Kady Diarra 2021-ben megjelent harmadik - Burkina Hakili című - nagylemezével turnézik, és először lép fel Budapesten. A nyugat-afrikai Burkina Faso kulturális és zenei olvasztótégelyként működik, Diarra legutóbbi albuma pedig ebbe a világba enged betekintést úgy, hogy a tradíciókba kapaszkodó zenei anyag - Kady Diarra griot családjában ugyanis régre nyúlik vissza a történetmesélő, énekes, közösséget szórakoztató hagyomány - transzba ejtő modern groove-okkal találkozik.

MAO Art of Virus #10 Subicz Gábor feat. Emiliano Sampaio

BMC - Opus Jazz Club, május 26., 20:00

A MAO a 2021/22-es évadban kiemelt hangsúlyt fektet a 2020-ban online indított, Art of Virus zeneszerző kezdeményezés művészeire és kapcsolódásaira. A koncertsorozat a projekt tíz ágának kompozícióit mutatja be minden alkalommal egy meghívott AOV-zeneszerzőt is bevonva a repertoárba. Az Art of Virus projekt élő koncertjeivel a zenekar a különleges, új kompozíciókat nagyzenekarra hangszerelve adja elő. A MAO Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor, meghívott vendége Emiliano Sampaio.