Mit mondasz? - Méltóság

A 25 éves KézenFogva Alapítvány az emberi Méltóságról szóló társadalmi színházi fórumát április 10-én rendezi meg, a Vitakultúra Egyesület közreműködésével. Az interaktív rendezvény mindenki számára nyitott, aki szeretné megismerni mások történeteit méltóságról és ennek hiányáról – vagy szívesen elmondaná a sajátját is. A közönség személyes tapasztalatait a playback-színház színészei fogják improvizatív módon megjeleníteni az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben.

A Társadalmi Párbeszéd Színház olyan nyilvános közösségi fórum, amelyen az éppen adott témában az érintett társadalmi csoportba tartozók elmondhatják és meghallgathatják egymás nézőpontjait – majd ezeket az élményeket és történeteket a szakmai csapat improvizatív módon be is mutatja. Az playback-színházi forma így a közönség bevonására és az interaktív közös alkotásra ugyanúgy épít, mint a központi téma mélyre ható megvitatására. A playback-színházban a résztvevők személyes történetei fogalmazódnak meg, amiket aztán a társulat minden egyeztetés vagy előkészítés nélkül játszik vissza nekik. A saját élményeket így mások történeteivel is képesek lesznek összevetni, ami nem csak egymásra hangolja a résztvevőket, de inspirálja is őket a további gondolkozásra az adott témáról. A program elsődleges célja pont ez: érzékenyítéssel erősíteni az egyéni és társadalmi felelősségvállalást, miközben a nézők egyben szereplők is.

Az április 10-i esemény központi témájaként az emberi Méltóság jelenik meg, az érdeklődők ennek kérdéskörét járhatják végig a helyszíni moderátorokkal az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. A Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott fórum három egymásra épülő lépcsőből áll. Az első egy kerekasztal-beszélgetés a központi téma megismeréséről, amit kiscsoportos diskurzusok követnek a résztvevők személyes gondolatainak, élményeinek megosztásával. A megszületett impulzusokat végül a playback-színházban jártas színészek jelenítik meg – a hat órás esemény így egy olyan improvizatív színházi előadással zárul, amelyben a közönség személyes tapasztalatai játsszák a főszerepet. A feldolgozott témákat egy képzőművész élőben örökíti meg.

Az események playback-színházi szakmai vezetője Donáth Attila tréner, aki több mint 25 éves tapasztalatával oktatja a módszertant hazánkban és külföldön is.


A kerekasztal-beszélgetés felkért résztvevői:
Csángó Dániel (inkluzív oktató)
Kovács Éva (szakmai vezető, KézenFogva Alapítvány)
Pordán Ákos (ügyvezető, KézenFogva Alapítvány)
Tausz Péter (tulajdonos, Fruccola)


Az esemény ideje: 2018. április 10. 11:00-17:00


Helyszín: Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (1067 Budapest, Eötvös utca 10.)