Mit tanítasz a gyereknek?

Napjainkban az oppurtonizmus, az értékteremtés nélküli feljebbjutás vagy a jópofizás diadala a morál felett mindennapi jelenségek – de hogy mindezt egy gyerekeknek szóló mesefilm dicsőítse is, az egyenesen bicskanyitogató. Pláne, hogy a Sam – Kismadár nagy kalandja unalmasan és bugyután teszi.

Nagyon kilóg a lóláb Christian De Vita első egészestét rendezésével, bár a dologról elsősorban nem ő, hanem a forgatókönyvet jegyző Antoine Barraud tehet, aki rendkívül bosszantó mesét rakott össze. Sam, a gyáva kismadár, egy ordas hazugság árán a vándorló madárraj élére kerül, akiket villámsebességgel életveszélybe is sodor. Ahelyett, hogy bevallaná a disznóságot, egyre pofátlanabbul helyezkedik, ráadásul egy véletlen fordulatnak köszönhetően nemcsak a raj szeretetét, de még a csajt is elnyeri. Mi van? Biztosan azt szeretnéd megtanítani a gyerekednek, hogy ha jó a dumája, és kellő lendülettel gázol át a talán kevésbé sima modorú, de nyilvánvalóan józanabb népeken, akkor akármit megtehet? Persze Sam rendes kis csóka, nem akar ő bántani senkit, de véleményem szerint felelősségvállalás nélkül a jószándék sem jelent mentséget.

Arra sincs mentség, hogy a készítők egy másodpercig sem gondoltak a gyermekeiket kísérő felnőttekre, akik feltehetően halálra fogják unni magukat a filmen. A dialógusok ostobák és szájbarágósak, a karakterek egy-két kivételtől eltekintve idegesítőek és tökéletesen irracionálisak. Hogy a főhősnő mit eszik például az egyenesen irritáló Samen, fel nem foghatom. Nagyon furcsa, hogy bár a film mindvégig a legkisebbek nyelvén szól, a legfontosabb üzenetét mégis csak felnőttek által dekódolható formában közli. A Sam – Kisamadár nagy kalandja komoly természetvédő üzenetet fogalmaz meg, az olaj miatt repképtelen madarak vagy a fényszennyezés jelenségét nem magyarázza el a kicsiknek.

A film egyetlen valamire való része a látványvilága. A karakterek szépen elkülöníthetők, de nem különösebben érdekesek, ellenben a kifejezetten impozáns hátterekkel, amelyeken tényleg szívesen elidőzik a néző tekintete. Sajnos azonban mindez legkevésbé sem elegendő, hogy a Sam – Kisamadár nagy kalandja szerethető film legyen.

Értékelés: 4/10