Mit várjunk a Hangyától?

A Marvel új szuperhős filmje vagy nagy zakó lesz vagy újabb pazar siker, és mindkettő mellett van egy sor megfontolandó érvünk.

A Paul Rudd, Evangeline Lilly és Michael Douglas főszereplésével készült A Hangya egy Scott Lang nevű kisstílú bűnöző története, akiből hőst farag egy elkötelezett tudós, mégpedig hangya méretű hőst, ám az ezt lehetővé tévő formulára másnak is fáj a foga, akit a legsötétebb szándék vezérel. A Hangya szuperképessége, hogy apróvá tud zsugorodni, arányaiban egy hangya erejével bír, és képes kommunikálni a rovarokkal.  Ezek nem a klasszikus szuperképességek, és a történet is sokban eltér a szokás szuperhős sztoritól, ami jó is lehet, meg rossz is, és lássuk, miért. 

A Hangya (Ant-Man) a Marvel szüleménye, és a filmgyártásban pár éve már komoly tapasztalatot szerzett képregényóriás neve garancia lett a minőségre és a sikerre. Csakhogy túl sok ilyen film készül mostanában. a Hangya pedig, bár egy időben született meg az olyan nagyokkal, mint Spider-Man, Iron Man vagy a Hihetetlen Hulk és Thor, gyakorlatilag ismeretlen maradt – a képleten az is bonyolít, hogy az apró Hangya egy idő után zsugorodás helyett nőni kezdett és Giant-Man lett belőle. Mindez hátrány lehet, de gondoljunk bele A galaxis őrzőinek példájába. Az a képregény, ha lehet, még kevésbé volt ismert, hőse, Star Lord egy idétlen fajankó, az őt alakító Chris Pratt nem számított igazi sztárnak, és a filmes feldolgozás mégis 2014 talán legnagyobb sikere lett. Marvel jó az ilyesmiben, értenek a B , sőt, C-kategóriás hősök felfuttatásához.

Akik mégis ismerik a képregényt, azon fanyaloghatnak, ott az igazi hős nem a sittes Scott Lang, hanem egy Hank Pym nevű alak, sőt, a zsugorodást is az ún. Pym-részecskék idézik elő. Ám a filmesek nem mondtak le erről a Hank Pymről, ő az a tudós, aki kiválasztja és felkészíti Langet a feladatra, tehát a fanyalgás csak részben indokolt, ráadásul az illetőt Michael Douglas alakítja. További kockázati tényező, hogy a főhős Hangyát életre keltő Paul Rudd még sohasem szerepelt akciófilmben, az ő zsánere a (romantikus) vígjáték, és meglehet, hogy nem is válik be ebben a szerepkörben vagy a nézők nem fogadják el. Ugyanakkor Rudd remek komikus és főszereplőként már számos olyan filmet elvitt a hátán, mint a 40 és annyi, A lökött tesó vagy az Anyád lehetnék – és a már emlegetett Chris Pratt is komikusként kezdte. Az utolsó vitapontunk a rendező személye: a Hangya-projektet Edgar Wright indította útjára, olyan filmek mestere, mint a Haláli hullák hajnala vagy a Scott Pilgrim a világ ellen. Csakhogy Wright, aki már 2006 óta egyengette a film útját, 2014-ben „kreatív különbözőségekre” hivatkozva lelépett – nem értett egyet a stúdió bizonyos döntéseivel -, a helyét pedig Peyton Reed vette át. Reed mögött olyan vígjátékok állnak, mint a kedves és eredeti Az igenember, a kevésbé kedves és eredeti Szakíts, ha bírsz és a pompomlányos Hajrá, csajok, illetve egy sor tévés meló – ez pedig nem predesztinálta még a legfurább szuperhős filmre sem, de ki tudja, miből lesz a cserebogár? Intő jelnek tekinthető azonban, hogy nincs betervezett folytatás és a nemzetközi marketing kampány sem túl jelentős, de még sok minden változhat, és nem a marketingtől lesz jó egy film!

A film bemutatója: 2015 július 23.