Móka habokra

Jerry Zucker, a legendás Airplane-sorozat rendezője valószínűleg úgy gondolta, egy sikeres komédia elkészítéséhez elegendő összeterelni a nemzetközi seggrepacsi-humor prominenseit, és hagyni, hogy felügyelet nélkül örömködjenek.

Jerry Zucker az Újvilág ünnepelt vígjáték-rendezői közé tartozik. Emberünk olyan klasszikusok vászonra rántásával írta be magát a filmes vicckönyvekbe, mint a Csupasz Pisztoly, vagy az Airplane sorozat, de fajsúlyosabb filmjei (Ghost, Az Első Lovag) is rendre sikerrel szerepeltek a mozik műsorán. Sajna - igazolva a hollywoodi álmoskönyvek komor prognózisát, mely szerint minden remek szériának vége szakad egyszer - Mr. Zucker a fejébe vette, hogy megpróbálja reprodukálni fent említett kultkomédiáinak sikerét, és leforgatta az Üldözési Mánia című opuszt.

Öt birkabárgyú balek (Rowan Atkinson, John Cleese, Whoopi Goldberg, Cuba Gooding Jr. és John Lovitz) kiválasztatnak, hogy részt vegyenek a világ legőrültebb és legizgalmasabb vetélkedésén. A faramuci maratont egy nagymenő kaszinótulajdonos fundálta ki, hogy elszórakoztassa kissé a fogadni vágyó milliomosokat. Hőseink feladata, hogy felkutassanak egy új-mexikói csomagmegőrzőt, ahol a verseny fődíja, egy dollárokkal degeszre tömött kuffer várja őket. Aki előbb megtalálja a mesés nyereményt rejtő szekretert, az a derbi győztese. Nevezettek természetesen semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy megkaparintsák a kincset érő bőröndöt - és megállítsák a vetélytársakat.

Az Üldözési Mánia nem más, mint a nemzetközi humorista-elit tartalmatlan csúcstalálkozója, céltalan sztármustra. Olyan egyéniségek adnak egymásnak randevút a filmben, mint John Cleese, a Monty Python egyik alapító atyja, Rowan Atkinson, mindenki Mr.Bean-je, Whoopi Goldberg, vagy John Lovitz. Mindez hiába, a nyolcvanas évek sikermozijait (Ágyúgolyó futam, Flúgos Futam, stb.) idéző történet és az esik-kel geggekre alapozott dramaturgia igen kevés a celluloidmennyekbe való felmenetelhez.