Moulin Rouge!

  • Kukonya / Filmfórum

Baz Luhrmann új csapást vágott Hollywood rengetegében, és a kitaposott, kényelmes út helyett buja táncba viszi nézőjét.

A dramaturgia abszurditása: ez az, ami Baz Luhrmann filmjeit egyedivé, újszerűvé és meghökkentővé teszik. A rendező második filmjével is alátámasztja azt a nézetet, melyet már csak nagyon kevesen vallanak, hogy van új a nap alatt, a mesékből koránt sem fogytunk ki, minden történetet el lehet másképp, még jobban, még szebben mesélni. A legegyszerűbb love story-ból is katartikus tragédia kerekedhet, ha jó a körítés. Baz Luhrmann pedig tudja, hogyan kell egy megkopott történetből üde, felejthetetlen művet varázsolni.

Mert az ausztrál rendező, ha nekilát, nem csupán filmet készít. Remekművet alkot úgy, hogy pazar giccsorgiát rendez, melyet annyira eltúloz, hogy már szép. Ebbe a pazar mézeskalácsba helyezte el 19. századi szerelmeseit, akik fittyet hányva a kor követelményeinek, huszadik századi popslágereket énekelnek kissé felhígítva, musical stílusban. Majd ezt a szokatlan koktélt alaposan összerázta, csillámporral megszórta, közeli képekkel és pergő vágással pattogósra fokozta. A végeredmény önmagáért beszél, a film az Év Filmje címért versenyez, Nicole Kidman élete legjobb alakítását nyújtotta, Ewan McGregor hangjával Elton Johnt is irigységre sarkallta.

Kétségtelenül nem könnyű a nézőnek, hisz mindjárt a film elején választás elé kerül. El kell döntenie, hogy amit lát, művészi fokon kivitelezett popmusical, vagy egy rettenetes giccsparádé éneklő színészekkel. Már a Rómeó+Júlia is alapos lecke volt modern környezetbe helyezett, rockzenével aláfestett szöveghűségével, a Moulin Rouge! stíluskavalkádja azonban végképp letaglózza a nézőt. Ráadásul az elején elhangzó tragikus vég ellenére a dramaturgia szabályait felrúgó film mindvégig azt az érzetet kelti, hogy a Moulin Rouge! egy vérpezsdítő komédia, holott mindvégig nyilvánvaló, hogy amit látunk, szívfacsaró tragédia.

Bazmark Luhrmann egyedülálló munkája nyilván sok nézőnek okoz majd csalódást, ám akik érzékenyek Orpheusz megindító történetére, világszép mesét láthatnak.