Műbalhé

A vámpírok csúnyák és rosszak. Carpenter sötétben bujkáló, fekete ruhás vérszívói semmivel sem félelmetesebbek, mint mondjuk egy csapat hisztériázó tinédzserlány. Alakzatban közlekedő csapatukról is inkább egy Cure-videoklip juthat eszünkbe és nem a bennünk munkáló sötét erők tombolása. Jelenlétük a filmben csak alibiként szolgál arra, hogy néhány faragatlan tuskó vámpírvadász üldözni kezdhesse őket. A többi csak körítés, igaz, a jobbik fajtából.

James Woods (Casino, Nixon, Átverés) kiválóan alakítja a főszereplő fővámpírvadászt, aki egész életét a vámpírok üldözésére tette fel. Életprogramja három elemből építkezik: vámpírfelkutatás, fadárdával történő leszúrás, a tetem napfényre cipelése. A történetből megtudjuk továbbá, hogy a fővadász a Vatikánban nevelkedett, onnan hozta magával életre szóló elkötelezettségét. Bár sokat felejtett, és fogalma sincs, hogy mi a fenét jelenthet a latin celebretum szó, azért szorgalmasan öli a szakrális ellenséget.

Carpenter valószínűleg nem akart kispályás vámpírfilmet rendezni, mivel művében magát Valeket, a vámpírvezért szerepelteti egyenesen a XIV. századból. Valek egy bizonyos Breziers-keresztet keresgél Új-Mexikóban. A kereszt nagy jelentőséggel bír: ha Valek megszerzi és rituálisan felhasználja, akkor a vámpírokon nem fog többé a napfény, és korlátlan hatalomra tesznek szert. A tét tehát óriási, vagy győz a vámpírvadász, vagy Valek uralkodik a világ felett.

Nem akarom lelőni a poént, de a vámpírvadász nyer. Ám hiába leng vészjóslóan Valek hosszú fekete köpenye, és hiába csillog gonoszan a szeme, az ember mégiscsak sajnálni kezdi szerencsétlent. Ha eltekintünk a manírosra sikeredett vámpír-fílingtől, akkor egy kifejezetten jó horror-akciófilmet láthatunk. John Carpenterről tudni kell, hogy a horror koronázatlan királya (Halloween, A köd, A sötétség hercege, Christine, A dolog), s ilyen minőségében mestere a feszültségkeltésnek. Aki a filmbéli jó kontra rossz allegóriánál valami többre vágyik, az egyelőre várjon és reménykedjen, hogy egyszer csak eljő a nagy rendező, aki képes lesz feldolgozni a valódi vámpírlegendát.