Nálatok laknak-e állatok?

Hirtelen elhatározástól vezetve a gyermekeit egyedül nevelő apa úgy dönt: radikálisan megújítja életüket. Új házat vesz – amivel egy felújításra szoruló állatpark is együtt jár. Érzelmes "valósmese" nagyoknak és kicsiknek.

Oktató életregény

Kezdjük a rosszal. Amerikában – és a rá hajazó nyugati világban (így bizony hazánkban is) – külön, divatos műfaj, hogy az egyszeri ember papírra veti sorstragédiáját vagy azt a fontosságot, ami történt vele, hogy tanuljanak belőle mások, és hogy pénzt keressen vele. Nem tett másként az angol Benjamin Mee sem, amikor megírta a történetét, amiben akad baj kellő, s akad követendő felépülés is. De folytassuk a jóval. Az igazi kaland című film ennek ellenére szerethető alkotás, szép és tehetséges színészekkel, a sokszor látott sztori működőképes és hatékony – értve ezalatt, hogy nem lehet kitérni a hatása alól –, aki befizetett a megtekintésére, egyáltalán nem bánja meg, hogy így tett.

Állatok közt az ember

[img id=343467 instance=1 align=left img]Az öntörténet szerint Benjamin Mee (Matt Damon) neje halála után egyedül neveli kamaszodó fiát (Colin Ford) és kislányát (Maggie Elizabeth Jones). Egzisztenciálisan rendben mennek a dolgaik, de emocionálisan nem. Az anya és feleség elvesztésének traumáját nehezen tudják feldolgozni, boldogtalanok, pontosabban az élethez szükséges plusz nincs meg. Egy hirtelen ötlettől vezérelve a családfő úgy dönt, hogy alapvetően megváltoztatja mindennapjaikat, új házat vásárol, amihez egy elhanyagolt állatkert tartozik. Azaz: a pusztulófélben lévő zoo újjávarázslásával szeretné újjávarázsolni szerettei életét.

Természetesen ez nem megy könnyen, meg kell találnia a hangot az eleinte makacs – utóbb kellőképpen meglágyuló és együtt érző – állatpark-vezetővel (Scarlett Johansson) és a gyerekeivel. Ezúttal azonban segítségére sietnek a (szerelmes) érzelmek, egyrészt az övéi – a vonzó gondozónőt illetően –, másrészt a fiáé, aki kezdetben zabos, hogy az áttelepülés miatt fel kellett adnia a rajztanulmányait, ám amikor megismerkedik egy helyi kishölgyeménnyel (Elle Fanning), megszerelmesedik.

Minőségi Disney

Az igazi kaland jellegét tekintve egy tipikus családi Disney-mozi (még ha nem is ez a stúdió gyártotta), van benne szerelem, gyerek – és jó sok (simogatható) állat. De: minőségi Disney. Megtörtént eseményeken alapul, a filmbeli főhős valós figura, s miközben Cameron Crowe rendező-forgatókönyvíró "Amerikásította" a brit Mee állatpark-kalandos sorsregényét, csatlakozott azon újabb filmtrendhez, amit "állatos életregények megképesítésének2 nevezhetnénk, és aminek egyik eklatáns példája az utóbbi időben a Delfines kaland című mozi volt.

Nincs is ezzel semmi baj. A probléma ott merül fel, hogy egy ilyen film nem való a Facérok, a Majdnem híres (aminek a scriptjéért Oscar-díjat kapott) és a Jerry Maguire – A nagy hátraarc alkotójának. Félreértés ne essék: hiba nélkül vezényli le, de az egész olyan, mintha egy professzionális sprinter egy középiskolás szintfelmérőn indulna. Túlreprezentált "cipőkkel": olyan színészsztárokkal, mint Johansson, Fanning, Damon és Thomas Haden Church. Persze, hézagmentesen alakítanak, de valahogy olyan érzése támad a nézőnek, mintha túlságosan jók volnának ide. Hiszen Az igazi kaland egy családos, vasárnapi mozi-élménynél nem kínál többet. A nem túl bonyolult történetet – de ezt ne érezzük hibának, ez egy ilyen műfaj, itt nem lehet "agyoncsavarni" a sztorit – Crowe-nak Aline Brosh McKenna forgatókönyvíró (Válótársak, Az ördög Pradát visel, Ébredj velünk) segített érzelmekkel kellően felturbózni. Crowe érdeme, hogy nem engedte szentimentális ömlengésbe csúszni a filmet – holott a sztori erre predesztinálta –, kellő humorral, iróniával kezeli a helyzetet, és igen intelligensen lavíroz a szomorú és az örömteli pillanatok között.

A film a tengerentúlon szándékoltan a karácsonyi időszakban debütált, a "szeretetünnep" érzelmi apropójára csimpaszkodva. Nálunk a megkésett bemutatkozása kissé a levegőben lóg, a filmre minden bizonnyal nagyobb hajlandóság mutatkozna december 24-e környékén. Johansson és Damon kettőse valószínűleg most is sokakat fog vonzani, és minden egyszerűsége, erőteljes "cukiság-faktora" dacára Az igazi kaland tartalmas kikapcsolódást nyújt az egész család számára. Az ifjabbak az állatokat és kibontakozó tinédzser-románcot élvezik, a korosabbak pedig a felnőtt- (szülői) lét problémáit és örömeit érezhetik át.

Kinek ajánljuk?
- Családoknak
- Életükkel elégedetleneknek
- Aki úgy szeretne meghatódni, hogy nem kell szégyellnie, mi késztette rá

Kinek nem?
- Aki nem tud eltekinteni Johansson és Damon testi vonzerejétől
- Aki utálja az állatokat
- Aki tart a változásoktól

6/10