Ne vedd olyan komolyan magad!

Valahol mindent meg lehet érteni. Előbb-utóbb például azt is, hogy De Niro miért vállal ilyen szerepet. A filmmel semmi gond nincs, mindenkinek szívesen ajánlom, nagyszerű kikapcsolódás. Nem fogod magad halálra röhögni, de nem is lehet célja ez minden vígjátéknak.

Tom Dey második játékfilmjeként könyvelheti el a paródiába hajló zsarupáros történetét. Ezt megelőző munkája a 2000-es Shanghai Noon, erősebbek kedvéért az Új csapás volt.

A Showtime nem veszi komolyan magát, irreális is volna ezt a célt kitűzni egy vérbeli komikus (Eddie Murphy) és egy a csendjeiről - is - felismerhető színészóriás (Robert DeNiro) párosításával. Szinte érződik a vásznon az a komikum, miszerint Murphy-nek egy komoly zsarut, DeNiro-nak pedig egy tehetségtelen színészt kell alakítania. Persze nem tehetségtelen ő, csak az egészhez nem fűlik a foga. Ha van egy kis szabadideje, akkor kerámiázik - azt se önszántából; valami terápia-féle.

Szóval van itt nekünk Trey (Murphy), egy sok-balkezes zsaru, aki jobban érzi magát a kamerák előtt, mint bárhol máshol, főleg ha zsarut kell alakítania, mondom alakítania, hiszen minden számottevően könnyebb és veszélytelenebb, ha az egész csak játék. És van nekünk az összefont karokkal kelletlenül álldogáló Mitch (DeNiro), aki egy Los Angeles kemény világából érkezett zsaru, ahol a beton az beton, ahol a golyók előtt nem lehet gimnasztikázni, mint Neo a Mátrix-ban. Ezt gyúrja Chaze (Rene Russo), a vehemens producer olyan tv-show-vá, aminek talán nincs se füle se farka, a közönség mégis eszi, mint maci a mézet, és - ugye - csak ez számít.

A Tv puszta jó szándékból igyekszik bekukkantani az újdonsült sztárok életébe is, és kicsit átrendezni azt, amit Mitch nehezen tűr - fel kell fednie intim szféráit is -, aztán szépen-lassan megbékél egy morcos ajándék-kutya társaságával.

Hőseink, természetesen belekeverednek valami igaziba is, de már mi sem tudjuk komolyan venni a veszélyes és ritka fegyverekkel kereskedők "hajszolását", majd kézre kerítését.

Valahogy így fest a "Showtime": - "Nem láttam még ilyen tehetségtelen színészt" - mondja William Shatner, a filmbeli rendező DeNiroról. Már csak ezért a kijelentésért is érdemes másfél órát szánni DeNiro és Murphy első közös komédiájára.