Nem boszorkányság

A Pán Péter kistündére harmadjára lendül akcióba, a javítóérzékéről nevezetes Csingiling most egy lepkekutató apa és tüneményes kislánya - első emberi kisbarátja -, Lizzy kapcsolatát hozza helyre. Miközben ő is megmentésre szorul. Mindez rajzolt mesefilmen, kifejezetten kisgyermekeknek.

A kis tündi-bündi
Az angolszász (mese-) filmek tündérfajzata kelta eredetű mitikus lény - de amúgy minden, valamit is magára adó kultúrnépnek vannak tündérei -, nem feltétlenül (kis-) lány, lényeg, hogy aprócska, hártyás szárny röpítse - mint a lepkéket -, nagyon hasonló az ír mondák csínytevő, kincsőrző manójához (nem is feltétlenül csak jó, akadnak közöttük kifejezetten ártó szándékúak), és emberekkel csak kivételes esetben érintkezik.

Ember lányka, szárnyas-lányka
Ilyen kivételes alkalom "keletkezik" a Csingiling és a nagy tündérmentés című animációs Disney-opusban, amikor is a film címadó kotnyeles kistündére (magyar hangja: Kardos Eszter) - Ezüstcsepp (magyar hangja: Végh Judit) nevű szárnyas-barátnője aktív közreműködésével - emberi fogságba kerül (a XX. század elejei vidéki Angliában járunk). Ez a rabság azonban egyáltalán nem olyan veszélyes, hiszen Csingilinget egy Lizzy nevű (magyar hangja: Károlyi Lili) tündér- és általában véve: élőlénybarát kislány babaháza ejti foglyul. Összebarátkoznak, és a generáljavításban mester Csingiling arra is vállalkozik, hogy újsütetű emberpajtását kibékítse a csak a lepkekutatásának hódoló, gyermekétől elfordult édesapjával (magyar hangja: Király Attila). Hogy mintegy megreparálja a kapcsolatukat. A tündértársak eközben nagyszabású mentőakciót szerveznek - amire elsőre rásüthetnénk, hogy ebben az esetben tárgytalan, ám végső soron komoly szükség mutatkozik rá, mert amint Lizzy megmutatja apukájának, hogy igenis léteznek tündérek, dr. Griffiths palackba zárja Csingilinget, és tragacsán a közeli Londonba pöfög, hogy a tudományos akadémián számoljon be a páratlan felfedezéséről, ezzel állítva helyre a renoméját.

Páni származás
Csingilinget a skót drámaírónak, Sir James Matthew Barrie-nek (1860-1937) köszönhetjük, aki nem színpadi darabjai miatt vált halhatatlanná, hanem a Pán Péter című meséje miatt. A soha felnőni nem akaró fiú jó pajtása ez a tündér. E mese "spin-offjai" Csingiling (animációs) filmjei: 2008-ban készült az első, Csingiling címmel (amit mint ezt a filmet, Bradley Raymond rendezett), majd egy év múlva a második, Csingiling és az elveszett kincs címmel, s most, íme, itt a harmadik is - Magyarországon nagyvásznon.

Csak kicsiknek
A Disney-folytatásokra specializálódott rendező (és társ-forgatókönyvíró), Raymond (Pocahontas 2. - Vár egy új világ, Az oroszlánkirály 3 - Hakuna Matata, Csingiling) filmjének nyolcvanperces játékideje az egyik bizonyítéka, hogy a stúdió nem forszírozta a mozikba kerülést, bőven megtette volna neki a tévéfilmes sugárzás és a házimozi-forgalmazás. A másik - és fontosabb - bizonyíték, hogy a Csingiling és a nagy tündérmentés nem operál bonyolult forgatókönyvvel, aprólékosan kidolgozott karakterekkel, például az sem derül ki, hogy a lepkekutató apa és szeretetéhes, okoska kislánya miért alkot csonka családot, hol van a mama. Igaz a jellemek bemutatása apropóján "spórolásra" adhat okot, hogy a szárnyaló varázshölgyikének ugyebár ez már a harmadik filmje, úgyhogy a bennfentesek azt is tudják (amivel a laikusok most szembesülnek), hogy Csingiling nem Sohaországban lakik, hanem Tündérrévben (amiképp mindegyik tündér, a kislányok és a kisfiúk is). S a film nem operál páratlan látványvilággal sem. A rajzok egyszerűek (gonoszkodva: olykor nem túl igényesek), a tündérkislányok csapata pedig inkább Spice Girls-szerű lánybandára hasonlít. Nyilván nap, mint nap ezt látja a tévékben a célközönség, az óvodás- és kisiskoláskorú gyermek, hogy ilyenek a szép-emberek. Egy tündérnek is alkalmazkodnia kell a korhoz... A Csingiling és a nagy tündérmentés szigorúan az ő számukra készült, a nagyobbak biztosan nem fogják értékelni és élvezni, de közeli barátom kislányából simán kinézem, hogy egy időre példaképének választja a film tündér-McGuyver hősnőcskéjét, különösen, hogy ő is rendelkezik barkácsoló- és megmondó-hajlamokkal.

Kinek ajánljuk?
- Kizárólag óvodás- és kisiskoláskorú gyermekeknek.
- Akik soha nem akarnak felnőni.
- Disney-figurák gyűjtőinek és gyártóinak.

Kinek nem?
- Tíz év fölöttieknek.
- J. M. Barrie-nek és leszármazottainak - általában: Pán Péter-rajongóknak.
- Tündéreknek.


6/10