Nem csak ügyésznő

A legtöbben talán az Igazából szerelem helyes, ámde szerencsétlen irodai alkalmazottjaként emlékeznek Laura Linney-re, amint a romkom egyik legszomorkásabb szálában próbál összejönni istenített kollégájával. Pedig az amerikai színésznő filmográfiájában több mint ötven cím található, melyek közül néhánnyal az e heti tévéműsorban is találkozhatunk.

„Egy nőnek Hollywoodban három szerepköre lehet: a cicababa, a főügyésznő és Miss Daisy sofőrje”, vélekedett Goldie Hawn kiégett díva karaktere az Elvált nők klubjában. A háromszoros Oscar-jelölt Laura Linney az első kategóriába soha nem tartozott, a harmadiktól még messze jár, a másodikat viszont már többször is abszolválta. Először a Legbelső félelem című filmben, ahol Clint Eastwood rögtön ki is nézte magának, hogy aztán az Államérdekben eljátszassa vele saját elhidegült, mellesleg szintén ügyész leányát. Kedden éjjel a Paramount Channelen derül ki, hogy mi győzte meg a veterán színész-rendezőt, miközben az ifjú Edward Norton bekattanásában és Richard Gere morális összeomlásában is gyönyörködhetünk. 

Egy fokkal könnyedebb élmény, ám műfaji besorolása ellenére mégsem kifejezetten vígjáték a Filmcafén látható Egy bébiszitter naplója, amelyben Linney az idegösszeomlás határán egyensúlyozó, pénzbe és kilátástalan házasságába majd’ belefulladó New York-i „családanyaként” állítja szakmai kihívás elé a Scarlett Johansson alakította dadát. A helyzetet bonyolítandó feltűnik a színen a későbbi szuperhőskolléga, Chris Evans is. 

Ugyancsak párkapcsolati és gyereknevelési nehézségekkel küzd A nagy C Cathy-je, ő azonban kapott mellé egy negyedik stádiumú melanomát is (erre utal a széria magyar fordításban értelmetlen címe, amelyben a C a „cancer” szót jelöli). A pénteken induló sorozat profin vegyíti a halállal való szembenézés drámáját a szituációból maximálisan kihozható humorral, miközben a morbid mellett olyan további szavak is eszünkbe juthatnak, mint a kedves és a szívmelengető. És akkor még nem is említettük, hogy az Emmyvel és Golden Globe-bal kitüntetett Linney figurájának rákja mellett az Alzheimer-kór és a súlyos szívritmuszavar is előkerül, de mindez nem fáj, csak ha nagyon nevetünk.