Nyilvános a CineFest programja!

Mától nyilvános Magyarország legizgalmasabb filmfesztiválja, a miskolci Jameson CineFest 12. kiadásának teljes programja. Bizony, a TELJES filmes programja, csupa ínyencséggel

Bár már 12 évre nézhet vissza, a miskolci CineFest valójában az elmúlt 4-5 évben vált icipici hazánk legizgalmasabb nemzetközi filmfesztiváljává, ami azért is komoly fegyvertény, mert BAZ megye székhelye sosem tartozott kulturális fellegváraink közé. Az idei program is egyszerre izgalmas, igényes és rendkívül friss. Csákvári Géza, a CineFest művészeti igazgatója, a Népszabadság filmkritikusa olyan rangos helyekről válogatta össze a legjobb újdonságokat, mint a Sundance Filmfesztivál vagy Karlovy Vary. Az elsők közt osztjuk meg a 2015 szeptember 11-20. között levetítésre kerülő teljes programot.


Íme egy kis szemezgetés! Az utánozhatatlan Kevin Bacon főszereplésével készült Rendőrautó korrupt kisváros rendőrfőnökéről, aki két rosszalkodó kissrác nyomába ered, akik elloptak tőle valamit – hogy mit, az már a címből kiderül -, és a film már most is olyan sikeres, hogy a rendezőt kérte fel a Sony az új SpiderMan filmre. Szintén felkapott fiatal rendező Sean Baker, akinek Tangerine című, csakis iPhone-nal felvett „utcai drámája” egy börtönből szabadult fekete utcalány, aki tulajdonképpen pasi, nyomába ered, aki rájön, hogy a pasija – aki a stricije is egyben - megcsalja. A török Mustang (rendezte Deniz Gamze Ergüven) fiatal lánytestvérekről szól, akik egy kis faluban próbálnak szokatlan érettséggel kitörni a rájuk kényszerített nemi szerepekből. Mivel ez a fesztivál profilja, a korábban itt vetített Martha Marcy May Marlene rendezője, Josh Mond  is szemtelenül fiatal, új munkája, a James White egy önpusztító fiatal férfi sorsát követi.

Sok hazai forgalmazó a Cinefesten tart előpremiert, így itt láthatjuk először a Én, Earl, és a csaj, aki meg fog halni című keserédes vígjátékot, a Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével készült bizarr parabolát, A homárt, A tinilány naplója című dramedy-t, vagy a román újhullám legkiemelkedőbb alakja, Radu Jude legújabb munkáját. Utóbbi, az Aferim! fekete-fehér balkáni western, egy szökött cigány rabszolgafiú utáni hajsza története az 1830-as évekből. Hasonlóan izgalmas Jake Gyllenhaal boxdrámája, a Mélyütés. A fiatal francia filmsztár, Louis Garrell itt mutatkozik be rendezőként Két barát című drámájával egy szerelmi háromszögről – mi másról? A szintén francia botrányfilmes Gaspar Noé a kőkemény, igazi szexről forgatott 3D-ben -, célratörően Szerelem 3D címmel, de az idős Sherlock Holmes különös kalandjait is megismerhetjük a Mr. Holmes-ból – Sherlock szerepében Sir Ian McKellen. Külön válogatást nézhetünk meg klasszikus westernekből, és persze köztük van a hamarosan újra mozikba kerülő Volt egyszer egy Vadnyugat, illetve Sam Peckinpah Vad bandája is. Ezen felül egy velős dokumentumfilmes program, szakmai rendezvények és rengeteg koncert várja a Miskolcra látogatókat, és az sem lényegtelen szempont, hogy a vetítések mind ingyenesek.

A teljes program itt: www.cinefest.hu