Nyugdíjas sztárokkal is jó az Expendables 2

A Birodalom visszavág és a Terminátor 2 kivételével minden folytatás rosszabb az első résznél. Ezentúl viszont az Expendables 2-t is pozitív példaként kell emlegetni: Stallone ugyanis nemcsak a nagypapakorú főhősök számát duplázta meg, de a robbanásokat és a humort is.

A két évvel ezelőtti első részben még csak cameoszerepre beugró Arnold Schwarzenegger és Bruce Willis olyan jól átvették a marcona zsoldosok stílusát, mintha mindig is a Feláldozhatók közé tartoztak volna. A mindig jófiúkat alakító Van Damme-ból zseniális James Bond-főgonosz lett és egy dramaturgiailag fontos ponton még Chuck Norris is benyög egy Chuck Norris-viccet. Kell ennél több? Ugye, hogy nem.

Bár az Expendables 2 nem közvetlenül az első rész után játszódik, Stallone erőlködés nélkül tudta folytatni a tetovált öregfiú-válogatott sztoriját. Egy percig sem akadunk fenn azon, hogy a banda törzshelye már nem Mickey Rourke tetoválószalonja (a színész még tavaly kiszállt a buliból), és hogy az új küldetéshez új arcok jöttek, egy kölyökképű mesterlövész (Liam Hemsworth) meg egy kódtörő nindzsacsaj (Nan Yu). Az egész filmnek olyan a hangulata, mint a 90-es évek kultikus Jagged Alliance-játékainak, ahol mindig nekünk kellett összeválogatni egy rakás viccesen morgolódó, könyörtelen fegyverfetisisztából a legjobb csapatot az épp aktuális küldetéshez.

A zsoldossereg mostani feladata is egyszerű, mint egy Dolph Lundgren-film a vhs-korszakban. A napszemüveges főgonosz (Van Damme) meg akarja szerezni egy bolgár bányából a szovjetek ottfelejtett plutónium-készletét, hogy jó pénzért eladhassa a terroristáknak. A kopasz CIA-főnök (Bruce Willis) természetesen nem hagyhatja ezt, ezért maga mellé gyűjti egy nagy rajtaütéshez a kedvenc akciósztárjainkat, Stallonét, Schwarzeneggert, Dolph Lundgrent, Chuck Norrist és Jason Stathamet. Elsőre talán még soknak is tűnik ez a rengeteg közönségkedvenc, de nincs miért aggódni: Stallone mindenkinek írt pár ütős mondatot, és az összes sztárnak van egy-két emlékezetes jelenete, a folyton a visszatérésről kiabáló Schwarzeneggernek ugyanúgy, mint a vegyészdiplomájával és béna csajozási technikájával hencegő Dolph Lundgrennek.

A korábban mindig jófiút alakító Van Damme brillírozik a tipikus Bond-gonosz szerepében. Számító, könyörtelen és bármikor képes megölni a saját embereit, hiszen tudja, hogy egy egész magánhadsereg lesi a parancsait. Mégsem azt a pillanatot várja legjobban, amikor milliókért adhat túl a plutóniumon, hanem hogy fegyverek nélkül, trikóra vetkőzve, befeszített izmokkal csaphasson össze a zsoldosvezér Stallonével egy elhagyott gyártelepen (ami ugye visszatérő B-filmes helyszín a szokásos filmvégi leszámolásokhoz). A sok akciófilmes ikon igazából csak epizodistaként asszisztál ehhez a gigászi csatához: két lövöldözés között bekiabálnak egy-két poént, és közben terelik előre a főnököt a végső Stallone-Van Damme párbajhoz, amire legalább 25 éve vártak a rajongók.

Az Expendables 2 mégsem egyedül Stallonéről szól. Ez egy komoly apa-fiú film, ahol a 66 éves izomhegy a mester, a 44 éves Jason Statham pedig a lelkes tanítvány. Rengeteg olyan jelenetet került a forgatókönyvbe, amiben csak ők szerepelnek: mindig együtt tervezik el az akciókat, ketten verik le bokszerrel egy balkáni lebuj törzsközönségét és közben megállás nélkül szívatják egymást, mint Mel Gibson és Danny Glover a Halálos fegyverben. Stallone ezekkel a férfias poénokkal a saját rajongótáborának üzen: "Én már csak egy szénné botoxolt nyugger vagyok, aki poénból néha még forgat. De ha szerettétek a filmjeimet, a következő 20 évben nézzétek meg a Statham gyerek filmjeit is, mert tökösebb, mint én voltam ennyi idősen."

Egy folytatás mindig látványosabb effektekkel próbálja túlszárnyalni az első részt, nincs ez másképp most sem. Több akciósztár eleve többet és nagyobbat robbant, de itt kapunk a csapat lestrapált repülőgépe mellé látványosan zúzó, agyonpácélozott Mad Max-járgányokat és teherautókat is.

Stallone (és a rendezői székben őt váltó Simon West) a helyszínekben is igyekezett túllicitálni saját magát. Míg az első részben hőseink csak egy dél-amerikai diktátor magánbirodalmát lőtték szét, itt leamortizálnak egy erődöt, egy barlangrendszert, egy 50-es évek hangulatát árasztó, amerikai kamuvárost (amit még a hidegháborúban építettek az orosz kémeknek), egy posztapokaliptikus üzemcsarnokot és egy ronda, csupa beton repülőteret. Ezek a bulgáriai helyszínek tökéletesen megidézik a 80-as évek akciófilmjeinek hangulatát, és mivel lerobbant gyár meg hangár nálunk is elég sok van, az Expendables 3-at akár Magyarországon is le lehetne majd forgatni. Persze csak akkor, ha Wesley Snipest, Danny Trejót és Steven Seagalt is beveszik a csapatba.

IMDb: 7,6 pont
Rottentomatoes: 67 százalék
Index-ítélet: 9/10