Öl, butít, nyomorba dönt

A fiatal biszexuális fiú, Scott (Matt Damon) egy szép napon találkozik a híres showmannel, Liberace-szel (Michael Douglas), amiből aztán egy több éven át tartó, kurta-furcsa viszony keveredik. Steven Soderbergh ezzel a nem mindennapi szerelmi történettel akar búcsút inteni a nagy vászonnak egy időre. Soha rosszabb istenhozzádot!

A film igaz történetet dolgoz fel: "Lee" Liberace ismert zongorista volt az Egyesült Államokban, aki nem annyira zenei tudásával, mint inkább szórakoztató személyiségével varázsolta el rajongóit. Homoszexualitását titkolta; több alibi barátnője volt, miközben férfiakkal élt együtt. Ezek egyike volt Scott Thorson, aki Liberace-szel töltött éveit később papírra vetette; emlékiratait pedig Steven Soderbergh adaptálta a nagy vászonra.

A kapcsolat felbomlását bemutató második óra ugyanolyan szórakoztató, de egyben felkavaró is. Főleg az a mozzanat, amikor Scott-nak az arcát is át kell alakítania, hogy jobban hasonlítson Liberace-ra – természetesen a zenész óhaja szerint. Az addig kényelmes és csillogó életvitel egyre nehezebbé alakul, s hiába a szenvedélyes szerelem, valami végzetesen megromlik a két férfi között. De hát így van ez a show business-ben: a külsőségek mindenek felett. Az, ha belül már rohadt a piros alma, nem számít.

Ugyanakkor fáj az ember szíve, hiszen Soderbergh állítólagos utolsó filmjét az Egyesült Államokban csupán az HBO-n láthatta a nagyérdemű. A nagy vásznon a téma érzékenysége miatt nem merték bemutatni – ami a Túl a barátságon után nem igazán érthető. Ennek megfelelően díjátadókon nem találkozhatunk vele, "csak" az Emmy-ket fog besöpörni, azt viszont feltehetően ipari mennyiségben.

Soderbergh meg csak pihenje ki magát, hogy aztán újult erővel álljon elő hasonló alkotásokkal – az se baj, ha lassabb tempóban.

Értékelés: 7/10