Olga mindenféle dolga

Daniel Craig, Russell Crowe és Tom Cruise oldalán is láthattuk már a modellből lett ukrán-orosz Olga Kurylenkot, és bár kiemelkedő alakítással nem büszkélkedhet, még ma is a legkeresettebb színésznők között van. Most gyémánttolvajként érkezik a Momentumban, de voltak emlékezetesebb szerepei is.

Egy tökéletes nap (2015) 

Olga Kurylenko eddigi „legnormálisabb” filmje a háború sújtotta Boszniában játszódik, ahol egy csapat külföldi segélymunkás próbál megoldani egy bizarr helyzetet. Egy kis falu egyetlen használható kútjába a szerbek egy kövér férfi holttestét dobták, hogy megmérgezzék az ivóvíz-készletet. Csak egy erős kötél kéne, de azt sehol sem találnak, és hőseinknek a kusza helyi viszonyokkal és a mindenütt rájuk leselkedő veszélyekkel is meg kell birkózniuk. Ezt a helyzetet komplikálja tovább a mi Olgánk érkezése, egyrészt azzal, hogy ő az egyik nyugati önkéntes volt nője, másrészt azzal, hogy neki kell kiértékelnie a csapat munkáját, és rajta múlik, tovább működhetnek-e. Kevés smink, hosszú, barna haj és könnyed, meglepően szórakoztató alakítás! 
Port.hu pontszám: 6.8

Akihez beszél a föld  (2014) 

Az ausztrál-török koprodukcióban készült háborús film egy furcsa fegyverbarátság megünneplése a Gallipolinál 1915-ben lezajlott ütközet emlékére, logikusan ausztrál és török színészekkel, ahol egyedül Olga Kurylenko a kakukktojás. Ő Ayshe, aki Isztambulban egy kis hotelt vezet, ahol rövid időre az ütközetben eltűnt fiait kereső Russell Crowe is megszáll, hogy fontos tanácsokat és útmutatást kapjon a török özvegytől, akinek a férje a másik oldalon esett el – majd ide is tér vissza, hogy elfogyasszon egy szimbolikusnak szánt kávét. Olga sajnos kicsit sem tűnik töröknek, bár nagyon szép és erősen próbálkozott a jó kiejtést elsajátítani.
Port.hu pontszám: 7.3

Feledés (2013)

Tom Cruise kissé zavaros és zavarbaejtő, több más sci-fiből is kölcsönző filmje némi meglepetésre mérsékelt kasszasiker lett, ami köszönhető a látványnak, a sztori alapgondolatának, Cruise még mindig kitartó vonzerejének és ha csak kis részben is, de Olga Kurylenko szépségének. A már elpusztult és magára hagyott Földön járunk, ahol Cruise afféle biztonságiőr-szerelő-gondnokként él, akinek szépen törölték az emlékeit, de amikor egy nap egy űrszondában egy gyönyörű nőre talál, mégis beugrik neki, hogy ez bizony a felesége. Vagy nem az, vagy ő maga sem az, akinek gondolta magát. A több évtizedes hibernálás után is friss külső, feszülős szürke top és szintén feszes lófarok Olga fegyvere a filmben, de harcolni is tud! 
Port.hu pontszám: 7.5

A kilencedik légió  (2010) 

Nem nagy szerep, de fontos szerep! Olga egy rettegett pikt – kissé leegyszerűsítve a skótok elődei – harcos, akiről a rómaiak azt hiszik, hogy a szövetségesük, de csapdába csalja őket, ahol majd’ minden katonát lemészárolnak, Olga pedig egy párbajban egyedül bánik el a foglyul ejtett római vezérrel, hogy aztán a menekülő túlélők után vesse magát. Maga a film, ami egy időben készült a nálunk forgatott, ugyanezen légió történetét másként feldolgozó A sassal, nem nagy eresztés, de vannak nagyon is izgalmas részei és az ekkor még kevéssé ismert Michael Fassbender itt is remek, Olga figurája pedig nagyon jól lett kitalálva. A kiejtés miatt például nem kell aggódnia, mert a sztori szerint annak idején a rómaiak kitépték a nyelvét, hamuval festett haja, harci festése és zord tekintete emlékezetesebb, mint maga a film, és kár, hogy csúnya véget ér. 
Port.hu pontszám: 7.1

Quantum csendje  (2008) 

Nagy dolog Bond-lánynak lenni, még akkor is, ha sokak számára ez karrierjük csúcspontja, és innen már képtelenek tovább lépni, ami persze Olgára nem feltétlenül igaz – bár ennél nagyságrendekkel nagyobb szerepet aligha fog kapni. 400 színésznő közül választották ki, akik között ott volt Galt Gadot is, aki csak mostanra érett Wonder Womanné, és részben azért kapta meg a szerepet, mert ő volt a legkevésbé ideges a meghallgatáson, pedig a bolíviai titkosügynök szerepére logikusan elsősorban spanyol ajkú színésznőt kerestek. Így lett Olgából Camille Montes, aki szülei halálát akarja megbosszulni egy gonosz tábornokon és az őt segítő aktuális Bond-gonoszon, Mathieu Amalricon. Érdekes módon Kurylenkónak nem írtak ágyjelenetet Daniel Craiggel, erre ott volt Gemma Arterton, a félhosszú, kicsit borzas haj pedig remekül mutatott rajta.
Port.hu pontszám: 6.7

Hitman - A bérgyilkos  (2007) 

A Luc Besson kezei között készült képregény-feldolgozás jelentette a nagy filmes áttörést a francia produkciókban korábban már színészkedett Olga számára. A gyilkos szervezet által kinevelt, génmódosított, ám mégis elszabaduló 47-es ügynököt alakító Timothy Olyphant révén remek kis film kerekedett az egyébként B-kategóriás történetből, ahol Olga is egy csak vázlatosan megírt karaktert hoz. Ő Nika Boronina, a meggyilkolt orosz elnők szeretője, aki aztán a 47-esnek segít – vagy az segít rajta, ez időnként változik és nem is olyan fontos. Félrövid haj, oroszosan eltúlzott smink és egy apró, de mégis feltűnő arctetoválás hősnőnk különös ismertetőjele, és egy dögös vörös ruha.
Port.hu pontszám: 8