Pattintott szerda!

Zoltán és Dezső nemzetközi csigatalálkozóra mennek, de én inkább alternatív programokat ajánlanék, mert sokaknak ez túl speciális. Emberi hajókázás, gyermeki csillagászat, majd a szokásos szerdai zenecsemegék, mind megtalálhatók a mai ajándékkosárban, de amitől ma mégis a hasraesés lesz a menő, az a csodálatos Patti Smith! Gyerünk!

Tokaj, október 13., 11:00, 15:00

A hajó a Bodrog folyón halad Tokaj városa mellett a Zsaró ér bejáratáig, ott visszafordul, a Tiszán a strandig megy és egy óra elteltével ugyanott köt ki, ahol beszálltak a vendégek. A hajó a közúti híd alatt található nagy parkolóból indul.

Kalandozás a csillagos égbolton

Planetárium - Zsolnay Kulturális Negyed, október 13., 15:00

A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A műsor a Digitárium segítségével végig kalauzolja a nézőt a nevezetes földrajzi szélességeken, Egyenlítőtől a térítőkön és Sarkkörön keresztül egészen a Pólusokig. A műsorban még bemutatásra kerül a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. A magas színvonalú látványtechnika minden eleme bemutatásra kerül az égbolton történő kalandozás során.

Instant-Fogas Szerda

Instant-Fogasház, október 13., 18:00

Bulizz több tánc és koncertteremben, a belváros legnagyobb klubjában, ingyenes belépéssel egészen reggelig, ahol rezidens a DJ-k gondoskodnak a hangulatról!

Benkó Dixieland Band - Dixie Klub

Pinceszínház, október 13., 19:00

A Dixie Klub Európa egyetlen 50 éve folyamatosan működő olyan jazzklubja, amelyben a programot, azóta is ugyanaz az egy, a világ élvonalába tartozó zenekar szolgáltatja. A Dixie Kings of Hungary klubestjét a színházi idényben minden héten szerdán este 18.30 és 21.15 óra között tartja.

Friss Összművészeti Formáció: RISZPONSZIBÖL

Kastner Budapest, október 13., 19:00

A Kommunity Art Corner első kiállításán a FÖF (Friss Összművészeti Formáció) csoport mutatkozik be. A 14 tagú önkéntes szerveződés célja az aktuális társadalmi kérdésekre közösen reflexív válaszokat találni. Aktuális anyaguk egy-egy megosztó, mindennapjainkat beárnyékoló társadalmi jelenséget dolgoz fel.

Mérő László: A vágy logikája - Pécs - WEB STREAMING

Online, október 13., 19:00

A vágy titokzatos logikáját a legjobban a játékelmélet segítségével érthetjük meg – ez a váratlanul sokoldalúnak bizonyult elmélet nemcsak a gazdasági és a biológiai egyensúly létrejöttét magyarázta meg, hanem a lelki egyensúly természetéről is meglepően sokat feltárt. Az előadás online megtekinthető.

Az Őrült Nők Ketrece

Átrium, október 13., 19:30

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te - és ketten együtt.

Diana ünnepe - A barokk opera és a vadászat

Zeneakadémia, október 13., 19:30

Diana, a vadászat istennője jelenik meg a Zeneakadémia színpadán az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás zárókoncertjén. Marc-Antoine Charpentier (1643–1704) operáját a barokk zene, s ezen belül a francia barokk színpadi művek legkiválóbb hazai szakértője, Vashegyi György vezényli együttesei élén.

Harag Anita-est

Müpa, október 13., 20:00

A Magvető által kiadott, Évszakhoz képest hűvösebb című kötettel Harag Anita az újhullám meghatározó képviselőjeként robbant be a magyar irodalomba – eredeti nyelvi invenciójával, gördülékeny történetszövésével, formai magabiztosságával egy csapásra elnyerte az olvasók és a kritikusok rokonszenvét is. Nem túlzás kijelenteni, hogy az utóbbi évek leglátványosabb, legsikeresebb pályakezdése az övé: debütáló novelláskötetét Petri György- és Margó-díjjal, valamint Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjjal ismerték el.

Strangers in the Night / Ignácz Attila és Moon River Ensemble

Fém Arts & Café Kávézó, október 13., 20:00

Ignácz Attila és a Moon River Acoustic - Idegenek az éjszakában. Válogatás Frank Sinatra slágereiből.
Frank Sinatra dalai és dallamai töltik be a FÉM pódiumát Ignácz Attila és zenésztársai előadásában.

Patti Smith

Müpa, október 13., 20:00

A legendás amerikai költőnő, képzőművész, énekes, dalszerző az év végén ünnepli 75. születésnapját. 1975 és 2012 között tizenegy stúdióalbumot készített, dalai, versei alapvető hatást gyakoroltak a kortárs kultúrára. Patti Smith ugyanakkor nemcsak előadó-művészete és dalai, hanem irodalmi munkássága révén is korunk egyik ikonjává vált.

Friss Folk | Dalinda

BMC - Opus Jazz Club, október 13., 20:00

Az Opus Jazz Clubban időről időre olyan előadók is hallhatók, akik népzenei alapokról indulva, kortárs szemlélettel hoznak létre friss hangzásvilágot. A Dalinda a cappella trió énekesnői – Nádasdy Fanni, Paár Julianna és ezúttal Tímár Sára helyetteseként Bolyki Sára - mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei. Zeneiségükben mégis arra törekednek, hogy a népdalokhoz szükséges hiteles, ösztönös éneklési stílust modern formában, több szólamban, érzékenyen átdolgozva vigyék színpadra.

Olah Kálmán Septet: The Gábor S. Pál Songbook

Budapest Jazz Club, október 13., 20:00

2016-ban jelent meg a ‚To Meet Again’ c. album Gábor S. Pál legismertebb dalaival, a Trio Midnight, Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla közreműködésével. Az album elnyerte a Fonogram-díjat az év jazz-lemeze kategóriában.

AGORA - Művelődési és Sportház, október 13., 20:00

A Szekeres x Barbaró projekt a 25 éves Junkies zenekar light verziója. Az eredeti elképzelés szerint a zenekaros Junkies energiáját volt a cél átültetni, egy akusztikus gitárra és két énekhangra. Jelentjük, a feladat sikerült. A formáció a többszörös Fonogram díjas tagok szívéhez legközelebb álló produkció, kifejezetten jó hangulatú, interaktív performansz.

Wednesday Open Jam: Kollmann Gábor Quartet

Budapest Jazz Club, október 13., 22:00

A jazzrajongó közönség kívánságának eleget téve nem csak a hét elején és végén, hanem a hét közepén is csatlakozhat a késő esti jam zenekarokhoz, aki szeretné megtapasztalni a szabad, közös örömzenélés élményét. A recept változatlan: a szerdai alap-formációkat is a legjobb zenészek alkotják.