Pénteki dolgok

Hétvége bevezetés Budapesten, nyitott és fedett helyeken, kicsiknek és nagyoknak, zenével tánccal és sok színházzal.

Muzsikus Klébzelet - Szívhez szóló muzsika

Klebelsberg Kultúrkúria, november 12., péntek, 20:00

Eckhardt Gábor előadása. Ízfokozók: Fréderic Chopin: Nocturne és Ballada, Schumann: Románcok, Csajkovszkij: Évszakok - részletek. Közreműködik: Kádár Viktória, Rozsonits Ildikó, Szaniszló Attila, Yang Yuxuan.

Ezt levezekelni nem lehet

Művész Mozi, november 12., péntek, 16:00

Emberölés miatt Vilmos 2005-ben, 20 év után szabadul a börtönből. Továbbra sem képes felidézni, mi vezette a gyilkosságra, tette mégis súlyos teherként nehezedik rá a mindennapokban. Szabadulását követően évekig hajléktalanként élt, majd Budapest külvárosában sikerült lakhatáshoz jutnia, ahol családjaként szeretett háziállataival osztja meg hajlékát. A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm fesztiválja.

Megelevenedett pontok - Karsai Zsigmond kiállításának kísérő programja

Hagyományok Háza, november 12., péntek, 17:30

A Karsai Zsigmond emlékére készült, „Lőrincrévi hármashatár” – Az idő alakzatai kiállításunkhoz rendhagyó program társul, „Megelevenedett pontok” címmel.
Karsai Zsigmond szülőföldjéhez, Lőrincrévéhez való kötődését gyakran táncolt pontjain keresztül szeretnénk életre kelteni. A falu férfitáncainak bemutatásához Fundák Kristófot és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes táncosait - Balogh Jánost, Fodor Mátyást és Kovács Dénest hívjuk segítségül, Pálházi Bence és bandája kíséretével.

De mennyire

Fészek Művészklub, november 12., péntek, 18:00

Beszélgetés a De mennyire című, legutóbbi Várady-kötet kapcsán, a gyermekkor, az ifjú- és felnőttkor félelmeiről és szorongásairól, az egykor volt szerelmekről, barátságokról, mesterekről, és arról is, hogy ezek a múlt ködéből előhívott emlékképek milyen sajátos nyelvi és poétikai eszközökkel lényegültek versekké, amelyekből elhangzik néhány a költő előadásában.

Hét évszak, közte egy tél

Fém Arts & Café, november 12., péntek, 19:00

Egy musicalbe csomagolt tragikomédia? Vagy egy savanyú vígjáték, megtűzdelve musical-betétekkel? Mindegy is. A lényeg, hogy a Néző nevethessen és/vagy sírhasson az élet görbetükrén átlesve, miközben fülbemászó dallamok ritmusára dobban meg a szíve: hiszen ezek a főhősök még szerencsétlenségükben is szerethetőek!
(Felhívjuk Nézőink figyelmét, hogy az előadásban a nyugalom megzavarására alkalmas - és hangos! - zenei betétek hangzanak el!)

Square

Fészek Művészklub, november 12., péntek, 19:00

Asterion Project Theatre in English. Az előadás a kínos első szerelemről, szeretet és a vágy összekeveredésről, a barátság és romantikus kapcsolat közti láthatatlan határról, a társadalmi normákhoz való alkalmazkodás nyomásáról szól. Szereplők: Paula Parducz, Michah Himmelman, Payal Vashist, Barnabás Réti, Kevin Ogunleye.

Koroknai Zsolt: Fénydoboz

K.A.S. Galéria, november 12., péntek, 19:00

Az elmúlt években művészeti alkotó munkafolyamatomban és kiállításaimon videóinstallált tereket, performanszokat, virtuális folyamatokat mutatok be, ahol a természettudományos analógiák szerepet kaptak, valamint alkalmazok képzőművészeti közegben társművészeti áthatásokat.
Új performatív installációs munkámban „fénydoboz” címen megidézem Bohr-Einstein közel száz éves elméleti retorikáját, amelyben a mű egy allegorikus modellkép, egy metafora ahol a tér és az idő kísérleti felületei kiemelt szerepet kapnak. (Koroknai Zsolt DLA)

Lady Bracknell és a lazac mosolya, avagy a bunburisták

Vallai kert, november 12., péntek, 19:00

Oscar Wilde töretlenül sikeres és világszerte ismert színdarabjának a Bunbury-nek folytatása ez a Magyarországon először a Karinthy Színházban bemutatott egyszemélyes komédia. Stílusparódia Wilde modorában, mely egyszerre elgondolkodtató, sokszor krimiszerű, váratlan fordulatokban gazdag és rendkívül kacagtató.

Polska Jazz | Wójciński / Szmańda Quartet

Opus Jazz Club, november 12., péntek, 20:00

A formáció zenéje fordulatos és meglepetésekkel teli, aminek egyik legfőbb oka a négy erős zenészszemélyiség közti koncentrált figyelem, már-már telepatikus kommunikációs képesség, amely alkalmassá teszi őket az azonnali reakciókra.

rubik.erno.quintet / OPEN STRINGS

Három Holló Kávéház, november 12., péntek, 20:00

Lawrence Williams budapesti látogatása alkalmából hat év után először újra összeáll a rubik.erno.quintet. Előtte Márkos Berci és az OPEN STRINGS zengeti meg a Három Holló falait!

Jethro Tull: The Prog Years

Budapest Kongresszusi Központ, november 12., péntek, 20:00

The Prog Years címen indított új turnét Ian Anderson és a Jethro Tull. A koncertek programja nagyban épül a zenekar „proglemezeire”, és az azokon található slágerekre. A katalógusból elsősorban a Stand Up, a Benefit, az Aqualung, a Thick As A Brick és a Passion Play kerül majd elő, illetve akár a 2012-es lemez, a Thick As A Brick 2 néhány dala is elhangozhat.

Négy évszak egy nap alatt

Toldi Mozi, november 12., péntek, 21:00

A carlingfordi komp Észak-Írország és Írország között szállítja az utasokat minden nap, miközben a közbeszédet a Brexitről szóló vita uralja. Menni vagy maradni, mindkét lehetőség hasonlóan bizonytalan jövőt vetít előre. A hullámzó tengeren való átkelés megannyi gondolatot és asszociációt idéz fel, miközben a tényleges határvonal valahol a komp alatt, a tenger mélyén húzódik. A film kaleidoszkópszerű elbeszélése arra épül, ahogy az emberek élete és gondolatai viszonyul ehhez a képzeletbeli határhoz. Vajon a vízalatti határvonal mennyire válik majd láthatóvá?