Piszkos pénz

Vannak gengszterek és egyéb rosszarcúak bőven, és dráma is nagykanállal, de az mégis mélyen emberi. Kisemberi, hogy pontos legyek.

Vannak filmek, amiknek a trailere megtévesztő. Amikor a moziban ülve azt érzed, mást vártál. Ha a "csalódás" kellemes, akkor talán nem olyan rossz a helyzet, de azért marad egy kis tüske az emberben. Most például egy akciófilmet, vagy egy gengszterdrámát várnánk. Bár vannak gengszterek és egyéb rosszarcúak bőven, és dráma is nagykanállal, de az mégis mélyen emberi. Kisemberi, hogy pontos legyek.

Bob (Tom Hardy) pultos az unokatestvére, Marv (James Gandolfini) régi bárjában, aki most az üzletvezető. De a lé már a helyi maffiát gazdagítja. Egy hideg téli éjszakán két suttyó kirabolja a bárt, és elviszi az aznapi bevételt. A gengszterek azonban nem mondanak le a nekik járó sápról. Ráadásul a bár a közeljövőben bedobóhely lesz, itt gyűjtik és őrzik majd a környék összes piszkos készpénzét, egy éjszakán át. Nagy zsákmány. Bobot azonban jobban izgatja egy általa megmentett kölyökkutya sorsa. Megismerkedik Nadiaval (Noomi Rapace), a kissé fura pincérlánnyal, akivel valami kapcsolatféle van kialakulóban. Persze nyomoznak a rablás ügyében is, és egy ismeretlen követni kezdi őt.

Marv valaha volt valaki, de mára csak vegetál. Nem bírta a "versenyt", elvesztette a bárját és az önbecsülését is. Bob becsületes, segít ahol tud, de kerüli a balhét, kissé töketlen. Ám ahogy egyre gyűlnek felette a fellegek, egyre nehezebb helyzetbe kerül, érezzük, hogy itt valami történi fog.

Feszültség. A lassú tempó mellett ez jellemzi legjobban a filmet. Érezzük elejétől fogva, látjuk, ahogy egyre csak gyűlik. Bob feje felett lassan kezdenek összecsapni a hullámok, de ő még mindig csendben, megadóan tűri balsorsát. Az elfojtott frusztráció pedig mindig nagyot robban. És mi ezt akarjuk. Várjuk, mikor áll ki végre magáért, drukkolunk neki, hogy rendezhesse kis életét. De ez nem az a világ. itt jobb, ha meghúzod magad, és akkor talán megúszod. Igazán a rejtélyes idegen (Matthias Schoenaerts) felbukkanásával indulnak be az események. És Bob egy idő után elveszíti a kontrolt saját sorsa felett.

Tom Hardy remek választás volt Bob szerepére. Csendes magányos fickót játszik, akinek nincs is igazán élete. Majd hirtelen lesz kutyája, barátnője. Lesz mit veszítenie. Ez ad értelmet szerény küzdelmének. A filmben mindenki más csak mellékalak, aki Bob karakterének egyes oldalait mutatja be, igaz brilliánsan.

Jó kis karakterrajz egy sorsával megbékélt kisemberről. A végkifejlet nem mindenkinek lesz meglepetés, de hatását ez nem fogja csökkenteni. Az magyarázat kissé szájbarágós, de végülis igaz, így nem zavaró.

A történet emberi, a színészek remekül játszanak, a hangulat nagyon eltalált. Cserébe kissé lassú, és nyomasztó, de ez szándékos. Már csak Gandolfini miatt is megéri megnézni, hogy még utoljára elbúcsúzhassunk tőle.

Aki szereti Denni Lehane (Titokzatos folyó, Hideg nyomon) munkáit most sem fog csalódni. Tom Hardy és Gandolfini rajongóknak szintén érdemes bepróbálni.

A közönség (imdb) 7,8 pontra értékeli, a kritikusok (Rotten Tomatoes) jobban szeretik, 88% adnak rá.

Szerintem 75%.