Pokol az Angyalok Városában

  • L. Zs. / PORT.hu

A jelek szerint A kaptár-sorozat ugyanolyan megállíthatatlan, mint szereplői, a zombik. Immár a negyedik részhez van szerencsénk, és a befejező képsorok semmi kétséget nem hagynak afelől, hogy a jövőben is pusztítani fog a T-vírus.

Sose halunk meg
A népszerű videójáték alapján 2002-ben készült el az első rész, amelyből megtudtuk, hogy az Umbrella Corporation által működtetett földalatti genetikai kísérleti bázison szörnyű vírus szabadult el. Az Alice (Milla Jovovich) és Rain (Michelle Rodriguez) nevű amazonhölgyek által vezetett kommandó kapja a feladatot, hogy izolálják a vírust. A labor dolgozói azonban már megfertőződtek, és az még a jobbik eset lenne, ha meg is haltak volna. Sajnos azonban élőhalottakká változtak, és tovább terjesztik a borzalmas kórt, amely az egész Földet fenyegeti.
Ebből a nem túl bonyolult sztoriból végül egy közepesnek mondható, sci-fibe oltott zombifilm kerekedett, amely valamiért mégis folytatás után kiáltott. Alice-nek sajnos nem sikerült megmentenie a Földet, a vírus kiszabadult, és mészárszékké változtatta a világot. Erről szólt a 2004-es második rész, A kaptár 2. - Apokalipszis, melyben Sienna Guillory domborított a kettes számú amazon bőrében. Bármennyire fogytak is az élő emberek, annyian azért maradtak, hogy érdemes legyen elkészíteni a harmadik részt 2007-ben. "A kaptár 3. - Teljes pusztulás" cím nem hagyott sok kétséget afelől, hogy a dolgok igazán rosszul alakultak, de még mindig nem annyira, hogy ne lehessen folytatni.

Menekülés Los Angeles-ből
Így végül elérkeztünk 2010-be, amikor is az alkotók meghallván az új idők szavát, 3D-ben készítették el a negyedik részt. Ebben Alice (Milla Jovovich) megszabadul a vérében tomboló T-vírustól, és egy rejtélyes rádióadás nyomán elindul, hogy túlélők után kutasson. Alaszkában kolóniát ugyan nem talál, de rábukkan Claire Redfieldre (Ali Larter), akit a harmadik részben ismerhettünk meg. Együtt veszik az irányt Los Angeles felé, ahol egy maroknyi túlélőre bukkannak. Hatan barrikádozták el magukat az egykori fegyház területén, vérszomjas élőhalottak ezreitől körülvéve. A part mellett azonban egy óriási hajó rostokol, amelyről biztató rádióadás érkezik. Képesek lesznek-e átjutni a hajó fedélzetére, és ha igen, valójában mi várja ott őket?

Térhatású akcióakrobatika
A negyedik résznek jót tett az elmúlt évek technikai fejlődése, a látványvilágra nem lehet panaszunk. Akik sajnálják, hogy a Mátrix még nem 3D-ben készült, azokat némileg kárpótolja a film, ugyanis számos levegőben úszós, lassítva szaltózós akciójelenetet láthatunk. Ezek közül a legjobb és egyben a legfélelmetesebb a pörölyös zombi fürdőbeli színrelépése.
A Kaptár - Túlvilág az a típusú akciófilm, amelyet gondolkodás nélkül kell nézni, és akkor még jól is szórakozhatunk. Nem érdemes azon filozofálni, hogy ki a fene irányíthatja az Umbrella vállalatot, mi értelme van az egésznek, ha már szinte csak szörnyek lakják a Földet, és miért irtják azt a kevés élő embert is? Azt sem kell firtatni, hogy a fura szerkezettel megbuherált Claire miként élt túl hosszabb időt a teljesen kopár tengerparton, és a fegyházban külön ketrecbe zárt fiatalember története is kissé erőltetett. Ha a logikai gyengeségektől eltekintünk, kellemesen tölthetjük a bő másfél órás játékidőt. Kapunk látványt, akciókat, pörgős cselekményt, néha még izgalmat is. A film vége azonban sajnos nem sikerült annyira jól, a végsőnek szánt leszámolási jelenet nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Az sem segít, hogy a befejezés túlzottan nyitottra sikerült, mintha csak egy tévésorozat-epizódról lenne szó. Figyelem: a stáblista elejénél még ne hagyjuk el a vetítőtermet, ha szeretnénk viszontlátni Jill Valentine-t (Sienna Guillory).

Kinek ajánljuk?
- Aki mátrixos akcióbalettet 3D-ben is szeretne látni.
- Aki szerint zombiból sosem elég.
- Akit a pörölyös hóhérfigura már a Silent Hillben is megragadott.

Kinek nem?
- Aki szereti az egyértelmű befejezést.
- Aki szerint Milla Jovovich-nak ma már inkább milf-szerepeket kellene játszania.
- Aki a kétfejű kutyát csak pártban szereti.


7/10