Programok keddre

Ma sem marad el napi online programajánlónk. Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek, tartsatok velünk!

Kippkopp és Tipptopp

Online, április 20., 07:00

"A napsütötte őszi erdőt felkavarta a szél. Egy helikopter-falevélen gesztenye-kislány utazott magasban. Fel akarta fedezni a világot. Lassan, óvatosan ereszkedett lefelé. Éppen ott pottyant le, ahol egy sün turkált a tarka levelek között." Klikk!


Kippkopp karácsonya

Online, április 20., 07:00

"Kippkopp a havas erdőben sétált, mikor odaröppent hozzá barátja, a cinke…"kezdődik Marék Veronika meséje egy egészen különleges napról, melyben a kis gesztenyefiú ellátogat a városba, hogy megtudja, miért nőtt fenyőfa egy házban, a szoba közepén.


Mozgató online duplaóra: Az ember tragédiája

Online, április 20., 09:00

Teremtő és teremtett lény viszonya, a szabad akarat és az eleve elrendelés témája nem csupán Az ember tragédiájának egyik alapkérdése, de a bábművészet legfőbb gondolati alapvetése is. Ki vagy mi mozgatja Ádámot és Évát? Az Úr? Lucifer? A sors, a szenvedély, a gondolat, az akarat? Járj utána!


Replika Szabadegyetem - 3. Bourdieu pro és kontra

Online, április 20., 17:00

15 hét, 4 nagy terület, 15 interaktív előadás, vita és beszélgetés a szociológia aktuális kérdéseiről, hiánypótló jelleggel.


Világjáró klub

Online, április 20., 17:00

Az Antarktisz - Vissza a jégkorszakba. Dr. Nagy Balázs geográfus online előadása.


Honfoglaló őseink nyomában | Online tárlatvezetés

Online, április 20., 17:00

Az online tárlatvezetés során a résztvevők megismerkedhetnek a Kárpát-medencébe érkező, és itt megtelepedett honfoglaló magyarság viseletével, a mindennapokban használt eszközeikkel, fegyvereikkel, valamint a hiedelemvilágukhoz köthető tárgyi emlékekkel. 


Mérő László: A válság dinamikája

Online, március 20., 18:00

A világirodalom tanulsága szerint tragédiához vezet, ha egy társadalmi problémára egyéni megoldásokat keresünk. Ugyanakkor a biológia és a pszichológia tanulsága szerint az adaptívnak bizonyuló válságkezelési megoldások mindig egyedi megoldásokból alakulnak ki. Az online előadás a megadott időpontban indul, és egy hétig megtekinthető!


Lázár Marianna: Japán pénztörténet az ókortól napjainkig

Online, április 20., 18:00

Az európai hagyományoktól kicsit eltérő távol-keleti kultúrkör pénzhasználatába kívánja bevezetni a hallgatót Lázár Marianna, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa.


Világgá lépésről lépésre

Online, április 20., 18:00

Ha te is többet akarsz látni a világból, mint egy átlagos turista, ha kíváncsi vagy más kultúrákra, akár hosszútávú utazást tervezel, akkor ez a program neked szól. Lépésről lépésre segítenek tervezni, megosztják veled minden tudásukat, eloszlatják kételyeidet és inspirálnak, hogy magabiztosan vágj bele életed legnagyobb kalandjába.


Kolibri MobilMesék

Online, április 20., 18:00

A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!


Kodály Filharmonikusok Debrecen

Online, április 20., 18:50

Április 20-án a Kölcsey Központ Nagyterméből a Kodály Filharmonikusok Debrecen előadásában egy Bach zongoraversenyt, Bohuslav Martinů oboaversenyét és egy Liszt művet hallhatnak. Ezen a kivételes estén a színpadon köszönthetik Hadady László oboaművészt is, valamint zongorán közreműködik és vezényel majd Somogyi-Tóth Dániel.


Jubileumi beszélgetések

Online, április 20., 19:00

Ezerkilencszázkilencvennyolc december tizenhatodikán
Én kiléptem a Fő utcai lakásom ajtaján,
Mert akkor még ott laktam a bátyámmal együtt.
Az orrom előtt ment el a nyolcvanhatos busz,
A tizenkilences villamos meg nem járt éppen aznap.
Még csak délután három felé járhatott az idő
És azt hiszem, másnapos is voltam.
Szóval sok minden közrejátszhatott abban,
Hogy úgy döntöttem, inkább:
Elsétálok. Elsétálok.
Elsétálok. Elsétálok.

A Pintér Béla és Társulata előadása


#Énésakönyvem / Weöres Sándor: A teljesség felé / Várkert Irodalom

Online, április 20., 19:00

Április 20-án folytatódik az #Énésakönyvem sorozat, az áprilisi szerző Weöres Sándor, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója. A könyv – A teljesség felé - egy különleges, kulcsfontosságú mű, amit talán ma mindennél aktuálisabb elolvasni.


Gábor György: Talmud, Tóra és a többiek 7.

Online, április 20., 19:00

Bibliai túra értelmiségi analfabétáknak. Túravezető: Gábor György. Analfabéta: Sándor Anna.


Concerto Budapest - Live stream

Online, április 20., 19:30

Április 20-án Székesfehérvárról jelentkezik a Filharmónia Magyarország online koncertsorozata, ezúttal a Concerto Budapest lép színpadra, mely Magyarország egyik vezető nagyzenekara. Vezényel Keller András.


Várjon Dénes zongoraestje

Online, április 20., 19:30

Várjon Dénes áprilisi koncertjére Beethoven, Schumann és Liszt-műveket válogatott. Kivételesen szép és érdekes program egy kivételes zongoristától.


Kortárs szerzők az A38 Hajón: Böjte Csaba és Csender Levente

Online, április 20., 20:00

A belső utazás következő állomása az A38 Hajó, április 20-án Horváth László Imre moderálásával mesél Csaba testvér és a József Attila-díjas Csender Levente többek között a Füveskönyről, közös élményekről és kihívásokról.


A bizonytalanság guruja - Popper Péterre emlékeznek

Online, április 20., 20:00

Annak apropóján, hogy új Popper-életműsorozat jelenik meg a Nyitott Akadémiánál, a nagy történetmesélő emlékét róla szóló, személyes történetekkel idézik meg. Vendégeik, akik egykor különösen közel álltak hozzá, kötetlenül mesélnek majd arról, hogy milyen is volt családtagként, barátként vagy munkatársként Popper Péter, mit tanultak tőle, és mit jelentett számukra a legendás pszichológus, akit egyetemi hallgatói csak úgy neveztek, hogy a „bizonytalanság guruja”. A beszélgetést ingyenesen lehet megtekinteni a Nyitott Akadémia YouTube csatornáján.


Fülbevaló #19 - Nagy Ágoston [Binaura]: Songlines

Online, április 20., 21:00

Songlines több más, nem emberi intelligenciával foglalkozó művészeti alkotás mellett bemutatásra kerül az MIT The Art and Science of Contemporary Computation által szervezett tavaszi Unfolding Intelligence szimpóziumon. Az e-Trafó sorozatban bemutatott lecture performansz a munka mellett még további módszerekbe is beavat az algoritmikus tervezés, a szonifikáció és a kreatív kódolás gyakorlati területeiről.