Retrófilmet forgat a Van valami furcsa rendezője

Reisz Gábor 7,5 millió forintos gyártáselőkészítő támogatást kapott a Filmalaptól a '90-es évek Magyarországán játszódó Rossz versekre.

7,5 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg a Filmalap legutóbbi határozatával a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan-nal berobbant Reisz Gábor következő filmjére, a Rossz versekre. A forgatás a tervek szerint idén év végén kezdődik és jövő augusztusig tart budapesti és párizsi helyszíneken. A magyar- francia koprodukcióban készülő alkotás a 30 éves Merthner Tamásról szól, aki élete mélypontján úgy dönt, utazásra indul a gyerekkori és tinédzserkori emlékeibe. A film 2016-ban játszódik, de igazi retrófilm lesz, mivel Tamás utazásain keresztül pompás képet képet kapunk a 90-es, 2000-es évek Magyarországáról. A forgatókönyvet is jegyző Reisz a Van…-nal összeszokott csapattal dolgozik majd: a vágásért Tálas Zsófia, az operatőri munkáért Becsey Kristóf és Bálint Dániel, a sound design-ért Lukács Péter Benjámin felel. A filmet Berkes Julia producer vezetésével a Mundruczó Kornél és Petrányi Viktoria által alapított Proton Cinema gyártja. A szereplőválogatás már zajlik, de az alkotók erre a címre várják az 5 perces bemutatkozó videókat.

A Filmalap az Inkubátor Program keretében Csuja László Virágvölgy című filmjének gyártására is megszavazott 62 millió forint támogatást. Csuja játékfilmrendezői bemutatkozása egy coming-of-age történettel keresztezett road movie lesz, főszerepben egy munkásszállón tengődő értelmi sérült fiúval, akit lefokoz a társadalom, ő azonban ezt nem hajlandó tudomásul venni. Rolandnak egyik percről a másikra kisfiúból apává kell válnia, amikor egy zavart tekintetű huszonéves lány beállít hozzá egy lopott csecsemővel azt állítva, hogy ő az apa. Nem sokkal ezután már együtt menekülnek egy boldogabb világ illúziója felé. A forgatókönyvet Csuja László Nagy V. Gergővel közösen írta, a forgatás jövő tavasszal kezdődik Budapesten és környékén, a film a tervek szerint már jövő ősszel látható lesz a hazai mozikban. A Virágvölgy Ferenczy Gábor és Muhi András producerek vezetésével készül a Focusfox gyártásában.