Robotok

Mióta a Disney egyeduralmát folyamatosan fenyegeti a Dreamworks, s a klasszikus rajzfilmek helyébe a Pixar által egyre tökéletesebbre fejlesztett számítógép-animáció lépett, nos, azóta sokféle állat és lény játszott már főszerepet a mozivásznon. A legújabb rajzfilmek hősei tehát már nem dínók vagy halak képében nyomulnak a rajzfilmbirodalmak zászlaja alatt, helyüket gépek - ezúttal robotok veszik át.

A hihetetlen szuperhősök fantasztikus tarolása után megérkezett a soron következő animációs mozi az ifjúságot és gyermeklelkű nagykorúakat szórakoztatni vágyó ipar fáradhatatlan űzőinek műhelyéből. Főszerepben a robotok, kiket eredetiben Ewan McGregor vezet győzelemre. A történet szerint Robotországban kisebb pánik tör ki, mikor a vezető pótalkatrészgyártó csak új modelleket kezd el gyártani, amire bizony nem telik az átlag robotpolgárnak, így sokak élete tulajdonképpen veszélyben forog. Egy fiatal ezermester, Rodney Réztalp azonban megmentheti a robotvilág sorsát, ha szembeszáll a népet sanyargató mamutvállalattal.

S hát persze hogy szembeszáll, harc nélkül nem is lehetne teljes ez a gyerekfilm kereteibe rejtett globalizációkritika, amit azonban szerencsére pont annyira vettek komolyan alkotói, amennyire az a könnyed kikapcsolódást már nem veszélyezteti. Első blikkre elborzadva szemlélhetik a régi klasszikusokon felnevelkedett generációk ezt a futuisztikus változást, a jó hír azonban az, hogy tulajdonképp nincs változás: a rajzfilmgépek élnek, éreznek - vagyis pontosan úgy viselkednek mint elődeik - egyszóval, mint egy emberi lény. Nem kell tehát előítéletekkel fogadni ezeket az új, majdani klasszikusokat, ugyanis a látvány kellemes - ami természetesen alapkövetelmény ma már - a humor klasszikus, a poénok csattannak - újabb kellemes rajfilm a mozikban, ráadásul nem az agyzsibbasztó-butító fajtából, amiért külön jó pont jár az ideális gyerekfilmre vágyó mozizóktól.