Rossz szomszédság

Füves-film. Olyan vizuális alkotás, melynek központi témája, vagy gyakran megjelenő eleme a fű fogyasztása, esetleg csak befüvezve nyújt elfogadható filmélményt.

Ennek a stílusnak mindig voltak sztárjai. Napjainkban az egyik legfelkapottabb ilyen fickó Seth Rogen. A kissé pufók kanadai komikus minden filmjében önmagát alakítja. Lássuk, most mit hozott össze. Mark (Seth Rogen) és Kelly (Rose Byrne) friss szülők, akik egy csendes kertvárosi házban élik az megállapodott harmincasok kevés izgalommal kecsegtető hétköznapjait. És hétvégéit. Ám egy nap beköltözik az új szomszéd, egy igencsak bulizós egyetemi szövetség. Ezek az amerikai filmekből ismerős, mindenféle alapon szervező "testvériségek", akik összetartanak, és oltári nagy bulikat csapnak, gyakorlatilag egész évben. Irtó sztereotip, de remek alapanyag egy vígjátékhoz. Általában.

A szövetség elnöke Teddy (Zac Efron) igazi vezér, de csak a bulizás érdekli. Haverja és egyben az alelnök Pete (Dave Franco, igen, az öccse) egy kicsivel többet tanul, és ott van Scoonie (Christopher Mintz-Plasse), akiről csak annyit tudunk meg, hogy pornósztárokat megszégyenítő szerszámal rendelkezik. Személy szerint irtó nagy pazarlásnak tartom egy tehetséges fiatal színészt elvesztegetni erre a pár jelenetre. Kár érte. Az egész történet abból az ellentétből áll, hogy az egyik féle csendre és nyugalomra vágyik, míg a másik folyton bulizna.

A fiatal szülőknek azért hiányzik a régi bulizós énjük, csak lassan fogadják el, nekik ez a hajó már elment. Némi irigység is táplálja ellenszenvüket. Az egyetemisták pedig felveszik a kesztyűt. Látszik, hogy sok jelenet improvizáció eredménye és ez működik is. Sok a valóban vicces jelenet, ám akad fárasztó, kínos és gusztustalan is szép számmal. Ezeknél nem érti az ember, ezt miért kellet? Elsőre biztos jónak tűnt, később meg bennefelejtették. Szerencsére a szinkronban is megtartották a karakterek szabadszájúságát, vagyis káromkodnak, mint egy kocsis, ami bizony gyakran indokolt is, nem érezzük oda nem valónak.

Viszont a film erénye, hogy mindkét oldalt szimpatikusan mutatja be, nem kell oldalt választanunk. Így mindegy kinn, de nevethetünk. Sokat elárul a színészi játék minőségéről, hogy a legjobb alakítást Elise és Zoey Vargas nyújtja. Ők játsszák a csak párhónapos csöppséget. Főleg a végén, érdemes a vége után is maradni egy kicsit.

Akinek bejön Rogen stílusa, annak ez is tetszeni fog, nem is érdemtelenül. Aki bírja a füvezős filmeket, annak is. Vígjátéknak is jó, de csak bizonyos korosztályok esetén. Efron és Franco rajongó tinilányoknak meg kötelező! :)

Jelenleg az imdb-n 7,4 ponton áll, a Rotten Tomatoes-on 74%, de idővel mindkettőn csökkenés várható.

Szerintem simán 65%, mert nem való mindenkinek.