Saját Mumus

Aki kedvelte a "Muppet Show" ügybuzgó szörnyleleményeit vagy az egyfejű tűzhányó, Süsü, a sárkány ügyetlen kedvességét, az bizonyára értékelni fogja a "Szörny Rt." rémisztő főhőseit is. Walt Disney ezúttal valamivel több humorral, eredetibb történettel állt elő, mint az utóbbi években. Az amerikai családi mesefilmek bevételeinek növekedését igazolja, hogy a "Szörny Rt." már most előzi a nemrég bemutatott csúcstartó "Shrek"-et. A Peter Docter - David Silverman rendezőpáros korábbi filmjeihez, a "Toy Story"-hoz és az "Egy bogár életé"-hez hasonlóan ezúttal is komputeranimációs mesét készített, s azon voltak, hogy az eredmény minél inkább megközelítse Hollywood egyik kedvenc illúzióját, a bámulatos technikai tökélyt.

A történet egy olyan metropoliszban játszódik, melynek hajmeresztő külsejű lakói embergyerekek ijesztgetéséből nyerik a város működéséhez szükséges energiát. Egy e célból készült erőműben, a Szörny Rt.-ben tárolják a világ számtalan gyerekszobába vezető ajtajának másolatát, melyen keresztül varázslat segítségével a cég dolgozói át tudnak lépni az emberek világába. Itt dolgozik a film két főhőse Sully és Mike Wzowski, akiknek minden külső adottságuk meg van ahhoz, hogyha éjszaka belépnek egy gyerek szobájának ajtaján néhány grimasz kíséretében, akkor ott némi elképedés után velőtrázó, ám energiadús sikolyokat váltsanak ki. Pedig a behemót Sully pelyhes-pettyes kék bundájában és az apró Mike, aki egy golyóvá gyúrt küklopsz békához hasonlít, valójában mulatságos lények, akik maguk is rettegnek a gyerekektől, s minden hősies rémtettük után fejvesztve menekülnek ki az ajtón. A Szörny Rt. működése akkor borul fel, mikor egyszer Sully olyan kislánnyal akad össze, aki nem ijed meg tőle, sőt, bundájába kapaszkodva átszökik az ő világába...

A megszelídíthető Mumus története bizonyára nagy tetszést fog aratni a gyerekek körében, hiszen minden rémisztgetéstől eltekintve ez egy szeretetre méltó szörnyekkel teli mesefilm. S talán a kicsik mellett ülő nagyok sem fogják végigunatkozni a mozit, ha szórakozni tudnak még egy hollywoodiasan bájosra kreált, technokrata King Kong paródián.