Sigourney Weaver forgasson inkább sci-fit


A Már megint te című családi vígjáték esküvőelrontós, bosszúállós sztorija sok szívatós poént ígér, de csak feszengő színészeket és lejárt szavatosságú életbölcsességeket kaptunk.

Hogyan rángassuk be romantikus vígjátékra a megrögzött horror- és scifi-geekeket? Szerződtessük le főszereplőnek az Alien kultikus sztárját, az Avatar óta ismét felkapott Sigourney Weavert, rakjuk mellé a Halloween-filmek főszereplőjét, a True Liesban Schwarzi előtt sztriptízelő Jamie Lee Curtist, meg egy 25 éves bombázót, Odette Yustmant, aki a Cloverfieldet és az Unbornt is végigsikoltozta. Én például simán bekajáltam ezt a szereplőgárdát, aztán a moziban döbbentem rá: a Már megint te?! című borzalomnál még Adam Sandler végtelenítve vetített fingós poénjai is viccesebbek.

Az erőtlen kerettörténet két klasszikus vígjátéktoposzt gyúr egybe. A főszereplő egy sikeres pr-os lány (Kristen Bell a Veronica Mars sorozatból), aki aljas trükkökkel akarja tönkretenni a bátyja esküvőjét, hogy így álljon bosszút régi nemezisén (Odette Yustman), aki megkeserítette az életemet a gimiben. Előbbi műfajban az Ünneprontók ünnepe, utóbbiban Rick Moranis Kölcsönkinyír visszajárja lehetett a készítők mintaképe, de annyira igyekeztek kidomborítani a film tanulságaként szolgáló polkorrekt bullshitet ("ne ítélj elsőre", "mindig adj egy második esélyt", stb.), hogy a film veleje, a sok-sok vicces szívatás teljesen kimaradt.

Neil Gaiman is megírta az Aranyhalas medencében: Hollywoodban a portástól a benzinkutasig mindenkinek ott lapul a zsebében egy saját filmforgatókönyv. A kezdő és tehetségtelen Moe Jelline-nél a Már megint te kézirata volt, és Neal H. Moritz producer asszisztenseként el is tudta juttatni a Touchstone Pictures-höz, ahol a közepes Disney-vígjátékokat rendező Andy Fickman kapott 20 milliót az elkészítésére. A végeredmény viszont annyira szörnyű lett, hogy az itthoni vetítésen még a célközönség, a sekélyes popcornmozikra rákattant, filmek alatt mobilozó tinik is csak kínosan fészkelődtek a székben, röhögés helyett.

De nemcsak a nézők, a Már megint te színészei is látványosan feszengtek a mosdókagylóba ejtett fülbevaló, a nagy rivális medencébe lökése, meg a többi, lejárt szavatosságú, unalmas poén ismételgetésekor. A hullaszínűre sminkelt Sigourney Weaver a szerepe szerint örökifjú nagynénit játszott, de néhány jelenetben sajnos 61 helyett inkább 75 évesnek nézett ki. Meg is kapta érte a film egyetlen, rögtönzésszagú poénját: ráférne némi digitális utómunka. Csak remélni tudjuk, hogy megfogadja a sorok közé rejtett tanácsot, és gagyi családi vígjátékok helyett marad inkább a látványos sci-fiknél. (2/10)