Simlisek és szendék

Mr. George "Loverboy" Clooney, Hollywood ügyeletes amorózója ismét bedobja világhírű sármját, és nekilát, hogy néhány ismert kollégájával karban sikerre vigye a nevével fémjelzett produktumot.

Álomgyári körökben régóta azt suttogják, hogy Peter Soderbergh, az Ocean's Eleven rendezője az Alvilág villás farkú patásaival kokettál. Annak ellenére, hogy egyetlen ismert adat sem igazolja azt, hogy Mr. Soderbergh fausti alkut kötött volna, legfrissebb filmjei pokolian jóra sikeredtek, így nem kizárt, hogy a fent nevezett direktor valóban a transzcendentális hatalmak feltétlen támogatását élvezi.

A rendezőt tavaly két különböző filmje -Erin Brockovich, Traffic- kapcsán is Oscarra jelölték, sőt, a Trafficért meg is kapta azt, így aztán akadnak irigyei bőven. Akik természetes módon azonnal dörzsölgetni kezdték a tenyerüket, amint kitudódott, hogy kedvenc vetélytársuk kétes kimenetelű vállalkozásba fogott: egy hamisítatlan hollywoodi klasszikus, a Frank Sinatra főszereplésével készült 1960-as Ocean's Eleven rimékjét szeretné elkészíteni.

Danny Ocean (George Clooney), a profi kasszafúró impozáns tervet eszel ki, miután néhány évi csendespihenőt követően elhagyhatja végre a kényszerű otthonául rendeltetett fegyintézetet. Hősünk elhatározza, hogy összeszedi minden idők legtehetségesebb haramiacsapatát, és megcsapolja néhány vegasi kaszinó páncéltermét. Kiszemelt áldozata a milliomos (és gonosz, de gonoszgonosz) Terry Benedict (Andy Garcia), aki amellett, hogy az irhája alatt is dollárkötegeket rejteget Danny feleségét (Julia Roberts) is sikeresen elszerette. Hamarosan összeáll a tizenegy tagú tolvajválogatott, majd némi technikai és logisztikai egyeztetés után nekiindulnak, hogy kirabolják Las Vegas három legnagyobb játéktermét. Az akciót Vladimir Klitschko és Lenox Lewis rég várt meccsének éjszakájára időzítették.

Peter Soderbergh ellenlábasainak ezúttal is csalódniuk kellett. Az Ocean's Eleven címre keresztelt sztármustra ugyanis amellett, hogy az összes tengerentúli nagymenőt felvonultatja (Clooney, Roberts és Garcia mellett Brad Pitt, Matt Damon, sőt Lennox Lewis is szerepel a moziban) remek film is egyben. A produkció tempója mindvégig feszes marad, a "nagy nevek" pedig ahelyett, hogy megpróbálnák lejátszani egymást a vászonról, nagy kedvvel és nagy adag tehetséggel szórakoztatnak minket.