Simpatico

Tapasztalt lótenyésztők világszerte alkalmaznak egy roppant visszataszító, mindazonáltal kétségkívül praktikus módszert fedeztetéskor, amelynek lényege, hogy a tenyészcsődör értékes idejét és energiáját kímélve a nászt megelőző hosszadalmas (valamint igen belsőséges) udvarlást mezítlábas ménekre bízzák. A hoppon maradt vőlegényeket a kellő pillanatban elvezetik kancájuktól, csupán messziről figyelhetik, miként élvezi a gyakorlott rangidős munkájuk gyümölcsét. A szerelmi háromszögek rút fintorai iránt fogékony írók, rendezők régóta ellesték már a lóvilágból ezt a szívszorító momentumot műveik számára. Motívuma gyakran felbukkan kimondatlan hátsó gondolatként cowboy-sorstragédiákban (mint az Arthur Miller-John Huston páros Kallódó emberekjében), sőt esetenként előfordul, hogy egész melodrámát építenek rá (lásd Sacher-Masoch gróf hírhedt Bundás Vénuszának 1968-as olasz filmfeldolgozását).
1999-ben két hollywoodi produkció is előkotorta a sötét hálóistálló-titkot: míg azonban Stephen Frears High-Lo Country című regényadaptációjánál a huston-i csapást követi, a Sam Shepard darabja nyomán forgatott Simpatico már-már az Equushoz fogható következetességgel viszi végig választott musztáng-metaforáját. A történet szerint két nyeretlen kétéves kiterveli élete legnagyobb derbi-szélhámosságát - a cinkelt futam révén befolyt dollárhalmot azonban csak úgy tarthatják meg, ha közös szerelmüket kiszolgáltatják a versenybizottság dörzsölt csatalovának. A kényes ügy darabokra zúzza az édeshármas napfényes harmóniáját, majd húsz évvel később Halloween idején feltámad a karámba zárt múlt emléke, hogy egy 30 milliós csodacsődör képében a főhősök szembenézhessenek bűneikkel.
Matthew Warchus, brit színházi rendező filmdebütálása érthető, ám eltúlzott tisztelettel kezeli az élő klasszikus darabját, amelyet nyilvánvalóan eredetileg nem forgatókönyvnek írtak; ráadásul a sztáristálló telivérjeinek is jót tett volna egy kicsit szorosabb gyeplő és több ösztönzés, mivel makacsul minimálformájukat hozzák, versenyrutinból. Botlásai ellenére azonban a Simpatico - névadó paripájához hasonlóan - lassú léptű, nemes tartású munka, amely kevés eséllyel indul a mai versenypályákon, de ereiben ott csörgedezik még valamennyi a nagy ősök tiszta véréből.