Sorsfordító randik

Sas Tamás George Cukortól idézi, hogy filmjével nem próbált semmilyen üzenetet közvetíteni - a 9 és 1/2 randi egyetlen célja a szórakoztatás. Azt gondolom, ezt sikerült is megvalósítani: a magyar vígjátékpaletta legújabb gyöngyszeme könnyed, jópofa kis film lett.

Hát bizony az S.O.S. Szerelem kasszasikerének köszönhetően biztos volt, hogy csak ki kell várjunk egy újabb Valentin-napot, és nem maradunk romantikus vígjáték nélkül. Érdemes volt másodszorra is nekifutni a témának, mert határozottan jobban sikerült.

Fenyő Iván alakítja a hímsoviniszta Dávidot, akinek ágyában egymást váltják a bombázók. Az egykor szépreményű íróból mára a bulvár lapok sztárja lett, aki ha akarna sem tudna sekélyesebb életet élni. Miután dúsgazdag menyasszonya sokadszor kapja rajta, kiteszi a szűrét - ezzel azonban az adósságokban úszó Dávid nyaka körül elkezd szorulni a hurok. Kiadója utolsó esélyként egy könyv megírására kéri fel: a téma a nagyvárosi szingli nők nagy magányossága. Dávid randizni kezd, és szerkesztőként megkapja egykori barátnőjét, Nórát (Kovács Patrícia) - na, gondolom, innen már mindenki sejti, mire megy ki a játék.

Hát pont itt van az első nagy gubanc a filmmel. A hepiend. Hát nem tudom, kinek milyenek a tapasztalatai, de a filmbéli Dávid - bár állítólag egykor nemcsak szépreményű, de széplelkű is volt - tíz nap alatti megtérése egyhén szólva is hiteltelen. Biztosan van ilyen az életben - én legalábbis szeretném remélni -, de ebben a filmben ez enyhén szólva sincs rendesen előkészítve. Ráadásul a nagy végkifejlet a hogyan-írjunk-gagyi-párbeszédet-verseny egyik befutója lehetne. A másik komoly gond a főhősnő személye. Fenyő Iván hihetetlen természetességgel játssza a patkányt, Kovács Patrícia azonban nem tűnik elég meggyőzőnek a sorsfodító szerelem személyében. Mentségéül szolgáljon, hogy egy alapvetően más típusú karakternek helyzeti előnyéből fakadóan sokkal könyebb dolga lett volna. Nem szabad szó nélkül elmenni a film mellékszerelői mellett: Hevér Gábor Beni szerepében, Gáspár Tibor Vilmoséban, Szávai Viktória Vikiében, Stefanovics Angéla Lenkéében és Söptei Andrea Angéláéban egytől egyik kitűnő munkát végeztek - a 9 és 1/2 randi több magyar filmre elegendő remek alakítást kínál.

Még két dolog. Más magyar filmek tömegéhez hasonlóan a reklámokat még mindig nem sikerült ízlésesen elhelyezni a filmben - nem tudom, mi ilyen nagy ördöngösség a dologban, de lassan ideje lenne megtanulni. Ami viszont meglepően jól sikerült, az a filmzene. Az S.O.S. szerelem szupergáz dalai után kifejezetten üdítő válogatást hallhatunk élén a Quimby egyik klasszikusával, a Don Quijote ébredésével.