Statham testén már egy deka zsír sincs

  • gekkó / PORT.hu

Frank Martin szállító figurája úgy tűnik még mindig hasznot hoz, amire a legjobb bizonyíték az, hogy a hírhedten zsugori Luc Besson is rábólintott a folytatásra. A figura ismerős, a probléma ugyanaz, csak Jason Statham lett idő közben egyre izmosabb.

Ha nincs más választás

A volt zsoldos, Frank Martin szállítóként dolgozik. A különleges csak annyi a munkájában, hogy bármilyen tárgyat vagy személyt bárki megbízásából, bárhonnan bárhova elszállít megfelelő díjazás ellenében, és soha nem tesz fel kérdéseket. Három alapszabálya van. Egy: mindig teljesítsd a megbízást. Kettő: nincsenek nevek. Három: ne bontsd fel a csomagot. A baj csak az, hogy mindig valami hiba csúszik a képletbe, Martin szükségszerűen bajba kerül és kénytelen megszegni saját szabályrendszerét. Mindez az első részben még működött is, ám a harmadik epizódra meglehetősen kifulladt a séma. Az alkotók is érezhették ezt, mert Jason Statham állandó vetkőztetésével próbálták továbblendíteni a történetet. Bár a harcjelenetek remekül megkomponáltak, azt valószínű senki nem tudná megmondani, hogy főszereplőnknek miért kell félmeztelenre vetkőznie egy bunyó kedvéért. Miért csak ingéből szépen megkoreografált módon kibújva tudja osztani a pofonokat az arra rászolgáló rosszfiúknak, hacsak nem azért, hogy a férfiak által a filmre elcipelt a női nézők is kapjanak valami izgalmat.

A másik nem

A sztori nem túl velős, de nem is világmegváltás vagy az "üzenetközvetítés" a cél. Bunyó van benne bőven és egy szükséges jócsajt is írtak a történetbe. Natalya Rudakova kétség kívül csinos nő, de színészi alakítása valósággal megbocsáthatatlan. Nem tud hitelesen beszélni vagy létezni a vásznon, ha csak megszólal, az embert kirázza a hideg. Képtelen elhitetni, hogy csábító nő lenne, de még a részegséget sem tudja hitelesen előadni. A karakter jó lenne, de a figurát csak felszínesen képes megragadni, azt sem hitelesen. Nem egyenlő partner a jellegzetes akcentusáról híres főszereplő mellett. Valentina szerepén kár volt spórolni.

Reset

A történet tehát egyszerű, ismét egy "csomagot" kell leszállítania sofőrünknek, de most egy csini karperecet is kap, ami robban, ha túl messzire merészkedne autójától és szállítmányától. A háttérben persze bonyolódnak a szálak rendesen, hogy a motiváció is meglegyen és az aktuális témákról (lásd környezetvédelem) is szó essen. Akcióban bővelkedő moziról van szó, mely nem terheli feleslegesen az agyat, hanem arra hivatott, hogy tökéletesen kikapcsoljon. Száguldó autók, látványos jelenetek és a remekül megkoreografált harcjelenetek teszik fogyaszthatóvá a filmet. Azt meg külön öröm hallani, hogy még Budapest is belekerült a filmbe, ha csak említés szinten is, mert bár a film egyes jelenetei nálunk játszódnak, egyetlen itt élő ember sem ismerne rá saját városára. Talán összekeverték Bukaresttel.

Kinek ajánljuk?
- Statham fanoknak.
- Az autós-üldözős filmek kedvelőinek.
- Akinek egy nő esetében csak a látvány számít és képes arra, hogy a többi tőle érkező ingert kizárja.

Kinek nem?
- Aki szerette az első részt.
- Aki utálja az olyan filmeket, amikben méregdrága autókat törnek össze.
- Aki szerint egy jó filmhez több kell egy autósüldözésnél.

4/10