Steven Seagal az orosz állami tévében nyomta a háborús propagandát

Szerinte azok az információk, amiket a nyugati média közöl, 98%-ban hazugság.

Steven Seagal sosem rejtette véka alá, hogy Vlagyimir Putyin országos cimborája, 2016-ban orosz állampolgárságot kapott, sőt, 2018-ban Oroszország különleges követté nevezte ki, hogy javítsa az Oroszország és az USA közti viszonyt, bár a világpolitika helyzetének fényében ez nemigen megy neki. A leharcolt akciósztár már többször kifejezte Putyin iránti hűségét, például 2014-ben, amikor a Krím orosz megszállásakor kiállt az orosz agresszió mellett. 2017-ben kitiltották Ukrajnából.

Nemrégiben az orosz állami TVZVEZDA tévécsatorna műsorában járt, ahol elmondta, hogy dokumentumfilmet forgatott Donbászban, hogy "megmutassa az igazságot" a világnak, szerinte ugyanis az ukrán-orosz háborúról szóló híradások 98%-a fake news, és nyilvánvalóan az ukránok terjesztik a hazugságokat.

"Alaposan tanulmányoztam ezt a konfliktust, és észrevettem, hogy soha nem láttam még ennyire csillagászi mennyiségű álhírt. Aztán elkezdtem nyomozni, és rájöttem, hogy az Ukrajnáról szóló tudósítások 98 százalékát olyan emberek készítik, akik soha nem jártak ott. Az információkat trollfarmokról kapják, és azt sem tudják, hogy mi a forrás. És nem csak a trollfarmok – még a nagyobb csatornák is megkapják ezeket az anyagokat, és csak terjesztik őket. Ez annyira őrjítő." – mondta Seagal a műsorban, majd így összegezte: "Az álhírek veszedelmesebbek, mint a nukleáris fegyverek."

Július 29-én rakétatámadás ért egy olenyivkai fogolytábort a szakadárok által felügyelt Donyeck-régióban. Az orosz védelmi minisztérium szerint amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetővel követték el a támadást, amely során 40 ukrán hadifogoly meghalt, további 75 megsérült, illetve 8 orosz őr szenvedett sérüléseket. Mind az orosz, mind az ukrán hadsereg tagadta a támadást. Az oroszok szerint ez egy újabb megnyilvánulása volt az ukránok a nyugati világot manipuláló propagandájának, az ukrán álláspont azonban az, hogy az oroszok azért pusztították el a tábort, hogy eltüntessék az ukrán hadifoglyok kínzásának bizonyítékait. Független nyomozásra nem kerülhetett sor, ugyanis a megszálló oroszok nem engedtek be senkit sem a területre

– kivéve Steven Seagalt.

(Forrás: Uproxx)