Stirlitz utódai

Nem régiben tűzte műsorára a Cool tv, az USA-ban már nagy sikerrel játszott The Americans című sorozatot. De nézzük miről is van szó: az FX csatorna nem nagyon tud tévedni, ha drámát kell készíteni, akkor hihetetlen érzékkel nyúlnak bele a tutiba.

Ezt már bebizonyították olyan legendás sorozatokkal, mint a The Shield, a Rescue Me, Sons of Anarchy. Az FX fő érdeme, hogy szerteágazó és változatos a kínálata, így a 80’-as években játszódó kémes dráma feltűnése, náluk egyáltalán nem meglepő.

A Foglalkozása: amerikai sztorija egy látszólag átlag amerikai család története. De csak látszólag átlag család, ugyanis a szülők szovjet KGB-s kémek, akik még a hatvanas évek közepén érkeztek az országba. Itt aztán asszimilálódtak és hasznos tagjává váltak a társadalomnak. Született két gyermekük és utazási ügynökként élik kispolgári mindennapjaikat. Persze a titkos életük ennél lényegesen izgalmasabb. Különböző információkat, terveket szereznek meg, embert rabolnak, vagy éppen ölnek, ha a helyzet úgy kívánja. És a helyzet néha úgy kívánja, mert a KGB nem fukarkodik a feladatokkal és a megbízásokkal.

Persze a sztori fiktív, de nem légből kapott. A New York Times szerint a KGB rendszeresen küldött kémeket az USA-ba. A nagy októberi forradalom után kezdte kiképezni a kémeit, akiket aztán a célországokba juttatott. Jellemzősen két-három nyelvet beszélő intelligens csodagyerekekről van szó, akik alapos fizikai és műszaki kiképzés után bárhol bevethetőek voltak. Szükség is volt rájuk, mert akkoriban a Szovjetuniónak alig néhány országgal volt diplomáciai kapcsolata. A cseppet sem olcsó, de rizikós tevékenységet folyamatosan gyakorolta a KGB, az oroszul illegálisaknak nevezett kémek, akik diplomáciai védelem nélkül, a célország társadalmába beépülve éltek, orosz specialitásnak számítanak.

A KGB megszűnésével aztán egyre másra buktak le a beépült ügynökök. 2006-ban Kanadában derült fény a ténykedéseikre, 2010-ben pedig egy egész hálózatot, azaz tíz embert buktatott le egy állítólagos orosz kettősügynök. Pont, mint a sorozatban, volt köztük utazási ügynök, bankár, internetes ingatlanközvetítő, értékesítési tanácsadó, tehát az élet sok területéről képviseltették magukat. A bíróság szerint azonban sok titkot nem tudtak meg, így nem egyértelmű, hogy az oroszoknak miért érte meg fenntartani a drága hálózatot, mikor az eljuttatott információk nagy részészéhez, akár az interneten is hozzáfértek volna.

A sorozat tehát valós tényeken alapul, de természetesen dramatizálva és sűrítve kapjuk a kémek sötét kalandjait.

Cool TV, szeptember 24. (csütörtök)