Szabadságharcosok, részegek és drogbárók ellen - 3 mozi a tévében

Tudjuk, hogy a fenti cím kicsit bulvárosra sikeredett, ezért be kell vallanunk, hogy a szabadságharcosok csak a nézettségért csatáznak a részegekkel és a drogbárókkal. Péntek lévén, három szuperprodukciót ajánlunk azoknak, akik ma este az otthoni mozizást választják.

Elsőként nézzük a Duna tévén 21.30-tól műsorra kerülő Szabadság, Szerelem című filmdrámát. A 2006-ban készült filmről Andy Vajna producer nyilatkozta, hogy sokáig keresett egy olyan sztorit, amivel tisztelegni tud az ’56-os szabadságharc hősei előtt. Végül ezt két párhuzamos esemény, a Magyarországon kitörő forradalom, és a melbourne-i olimpián versenyző magyar vizilabda-vállogatot sorsán keresztül mutatja be. Vajna ötletét Joe Eszterhas forgatókönyvíró újabb dramaturgiai szempontokkal gazdagította, az ő ötlete alapján került a sztoriba a szerelmi szál.  A főbb szerepekben Dobó Katát, Fenyő Ivánt és Csányi Sándort láthatjuk.

Az RTL Klub este 9-től egy féktelen vígjátékkal, a Másnaposok második részével csap bele a lecsóba. Senkinek sem kell bemutatnunk a négy felelőtlen barmot, akik időnként hihetetlen, veszélyes, de mindenképpen vicces kalandokba keveredtek. Az első rész meglepően nagy sikere után, Todd Phillips újra összeszedte a bandát és Las Vegas helyett, most Thaiföldre, a bangkoki éjszakába repíti fura hőseinket. A mozi nem előkelőségével hódít, de ez nem is várható el az első rész után. A sokszor obszcén és morbid poénok, mindenesetre nem a szemérmesebb honfitársainknak való szóval, csak az kapcsoljon ide, aki nem idegenkedik az efféle humortól.

Akik kicsit komorabb témára vágynak, azoknak se kell aggódniuk. A Viasat3 éjfél előtt fél órával tűzi műsorára a Sebhelyesarcút, Brian De Palma klasszikusát. 32 éve már, hogy a gengszterfilmek egyik atyja egy közel három órás művel örvendeztette meg a mozi szerelmeseit. Bár brutalitása és a szókimondósága miatt eleinte nem nagyon kedvelték a kritikusok, de mára már kultuszfilmmé avanzsálódott. De Palma a forgatókönyvet arra az Oliver Stone-ra bízta, akit később sikeres rendezőként jelentős karriert futott be, a film főszerepére pedig Al Pacinot kérte fel, ami igen jó ötletnek bizonyult. A színészóriás minden mondata és mozdulata klasszikus lett, nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy élete egyik legnagyobb alakítását hozta.