Száguldás, Porsche, szerelem

Bár ugyan vége már a Forma-1-es idénynek, a sebesség hazai rajongói számára mégis itt a folytatás: a tévé képernyője után, most a mozik vásznán zajlik tovább a futam, halálos iramban. Rob Cohen filmje tökéletes szórakozást nyújt a száguldás szerelmeseinek, ám a mélyebb tartalommal megáldott filmek rajongói biztosan nem ezt a másfél órát szavazzák majd meg az év legjobb filmes alkotásának.

A történet elején mintha James Dean állna "Haragban a világgal", természetesen a kor és a tini nézősereg igényei szerint lebutítva a már amúgy sem túl komplikált történetet.

Dominic Toretto (Vin Diesel, a Pitch Black izompacsirtája) vezéralakja a Los Angeles utcáin rendszeresen lezajló illegális autóversenyeknek, ahol a helyi vagány csávók bebizonyíthatják a csajoknak, hogy igenis van vér a pucájukban. Szuper kocsik száguldoznak az utakon, s ezt persze a helyi rendfenntartók nem nézik jó szemmel. Ebbe a világba csöppen bele az ifjú Brian (Paul Walker). Álruhás rendőrként próbál egy kamionokat fosztogató csapat nyomára bukkanni, s valami miatt úgy gondolja, Toretto köreiben kell keresnie az elkövetőket. Persze, ahogy az már hollywoodi filmekben lenni szokott, hamarosan lelki válságba zuhan az ifjú hős, mivel sikerül beleszeretnie a rosszfiú húgába, ráadásul a két férfi között is kialakul az a fajta barátság, amely csak ilyen helyzetekben, s kizárólag a filmekben létezik.

Az alaphelyzet kisértetiesen hasonlít a Keanu Reeves-féle "Holtpont"-ra, ám az a baj, hogy a lélegzetelállító kaszkadőrök és a csinos nők sem feledtetik el a nézőkkel, hogy ezt a filmet tulajdonképpen már számtalanszor láttuk. Igaz, nem ezekkel az arcokkal, talán nem is ugyanezekkel a nevekkel, de a karakterek és az események régi ismerősként köszönnek vissza.

Az lehet hogy a kritikus hibája, ha egy nyári popcorn-mozitól némi eredetiséget is elvár, de ez még talán megbocsájtható. Az viszont annál kevésbé, hogy alig egy évvel a "Tolvajtempó" után egy újabb bőrt húzzanak le a sportkocsikkal megtöltött filmek alfajáról. Ráadásul mindezt úgy teszik, hogy a motor ismét gyengécske a csillogó karosszériában. Rob Cohen tető alá hozott egy olyan filmet, amely után a nézők jó része halálos iramban hagyja majd el a termet...