Szexuális erőszak vádjával őrizetbe vették az Ütközések rendezőjét

A kétszeres Oscar-díjas Paul Haggist őrizetbe vették egy ismeretlen nő ellen elkövetett szexuális erőszak és súlyos testi sértés miatt Olaszországban.

Haggis a dél-olaszországi Ostuni városában tartózkodott, ahol a program szerint mesterkurzust tartott volna a június 21. és június 26. között megrendezett Alllora Festen, a Silvia Bizio olasz újságíró és Sol Costales Doulton művészeti kritikus által kezdeményezett új filmes rendezvényen. A Variety hozta elsőként nyilvánosságra a hírt, amelyet aztán Bizio is megerősített, hogy a kétszeres Oscar-díjas filmest őrizetbe vették egy fiatal nő ellen elkövetett szexuális erőszak és súlyos testi sértés vádjával.

Több olasz sajtójelentés és a közeli Brindisi város ügyészének feljegyzése szerint

Haggis két napon keresztül szexuális közösülésre kényszerített egy fiatal "külföldi" – azaz nem olasz – nőt Ostuniban, majd a brindisi Papola Casale repülőtérre vitte.

Forrás: Sebastian Reuter/Getty Images

 

A reptér személyzete segített a fiatal nőnek, aki a leírás szerint "bizonytalan fizikai és pszichés állapotban" volt, és elsősegélynyújtás után a rendőrségre vitték, ahol hivatalos feljelentést tett Haggis ellen. Az áldozatot később egy környékbeli kórházban kezelték,

ahol életbe léptették az úgynevezett rózsaszín protokollt, amit nemi erőszak áldozatai kapcsán alkalmaznak.

"Az olasz törvények értelmében nem beszélhetek a bizonyítékokról" − nyilatkozta Haggis ügyvédje, Priya Chaudhry. "Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a Haggis úr elleni vádak mindegyikét ejteni fogják. Ő teljesen ártatlan, és hajlandó teljes mértékben együttműködni a hatóságokkal, hogy az igazság gyorsan kiderüljön."

Az Allora Fest szervezői közleményt adtak ki, amiben azt írták, hogy "megdöbbenéssel és sokkolva értesültek a hírről, hogy Paul Haggis őrizetben van állítólagos erőszakos cselekmények miatt". A fesztivál vezetői "azonnal intézkedtek, hogy a rendező részvételét töröljék a rendezvény programjából", "ugyanakkor teljes szolidaritásukat fejezik ki az érintett nővel".

Haggisnek nem ez az első ilyen esete: 2018-ban beperelte Haleigh Breest publicista, aki azt állította, hogy a férfi megerőszakolta őt egy 2013-as premier után. A kereset hatására további három nő jelentkezett hasonló vádakkal, de Haggis az összeset hevesen tagadta. A per a koronavírus járvány okozta kényszerű szünet miatt még mindig nem zárult le.

(Forrás: Variety)

Címlapkép: Sebastian Reuter/Getty Images