Támad a Föld!

  • TóCsa / PORT.hu

Ha egy új animációs stúdió mutatkozik be a nagyok között, nem árt, ha felköti a gatyáját. Az egyik legjobb módszer a versenyben maradásra, ha magadhoz csábítod a konkurencia egyik legjobb emberét. A spanyolok lenyúlták a Shrek 1-2. forgatókönyvíróját, így a főhősök zöld színén ezen információ tudatában nincs okunk csodálkozni.

Az idegenek mi vagyunk
Joe Stillman a Shrekkel annak idején a klasszikus mesék sablonjait forgatta és parodizálta ki szeretetteljes módon. Most az ötvenes évek inváziós science fictionjeivel teszi ugyanezt, belekeverve számos utalást ma is divatos (E.T. - A földönkívüli, Alien...) mozikból. Alapötlete arra épül, hogy a cselekmény a civilizált marslakók bolygóján játszódik, amire egy idegen űrhajó száll le furcsa utasával, egy emberrel a fedélzeten. A fordított sci-fiben így az idegen szerepe ránk, emberekre hárul, ám forgatókönyvírónk ahhoz már nem volt elég bátor, hogy egy új bolygó társadalmát is kidolgozza, így inkább kölcsönvette az amerikai ötvenes évek rendezett kertvárosi világát. A lakói ráadásképp a mi nyelvünkön beszélnek, a mi zenéinket hallgatják, és ugyan akad néhány apróbb különbség, de ezek nem számottevőek. Stillman lustaságának azért akadnak pozitívumai is, mivel az 51-es bolygó így egyszerre tud lenni sci-fi, vígjáték, paródia és ötvenes évek retró egyben.

Az animált világ
Bár Európa számos rajzfilmes hagyománnyal rendelkezik, a CGI animációs filmek terepén még adósok vagyunk az igazi nagy áttöréssel, és a legtöbb próbálkozás (Lizi és Yeti és társai...) külleme sajnos nyomába se ér a hollywoodi nagyok képi világának. Az 51-es bolygót ugyan spanyolok hozták tető alá, részben amerikai pénzből (hatvanmillió dollárba került), de ez egyáltalán nem látszik rajta. Bármikor oda lehetne tenni egy DreamWorks animáció mellé, és nincs miért szégyenkeznie. A látvány tehát első rangú, de tény, hogy ehhez hasonló látványvilágot már több DreamWorksös mesében is átélhettünk. A profizmusra való törekvés sajnos elnyomta az egyedi ötleteket, már ha egyáltalán voltak ilyenek.

Summa
Az 51-es bolygó meglepő lendülettel indít. Alig győzzük kapkodni a fejünket a sok poén között. Stillman érezhetően a Shreken edződött, mivel hasonlóan adagolja a felnőtteknek szóló popkulturális utalásokat az egészen kiskorúknak szóló enyhén bárgyú viccek mellé, mint tette azt legismertebb munkáiban. Egy idő után azonban érezhető, hogy a zöld ogre forgatókönyvén annak idején egész gegcsapatok dolgoztak mellette, mivel a film felénél kifogy belőle a szusz, és a szórakoztató pillanatokat unalmas akciójelenetekkel és klasszikus hollywoodi moralizálással próbálja feldobni. Mindezek ellenére a film kellemes meglepetés, a stúdió pedig akár sokra is viheti, ha némi egyéniséget is hajlandó lesz magára ölteni.

Kinek ajánljuk?
- Akik jól szórakoztak a Szörnyek az űrlények ellen című mozin.
- Akik hisznek abban, hogy mi is lehetünk idegenek.
- Akik szeretnek nosztalgiázva nevetni.

Kinek nem?
- Akik DreamWorks filmet a DreamWorkstől szeretnének látni.
- Akik utálják a science fictionöket.
- Shreknek.


6/10