Tavaszi, szeles pénteken

Lesz fesztivál, színház, zene, film, kiállítás és barangolás izgalmas helyeken - de ez nem minden, kattintsátok az oldalainkat, hiszen folyamatosan bővül a programkínálat.

41. Budapesti Tavaszi Fesztivál - BTF

Online, április 9-18.

A tíznapos virtuális fesztiválon egyaránt megjelenik színház és kortárs tánc, komoly- és könnyűzene, néptánc és képzőművészet, hűen követve a korábbi fesztiválok összművészeti törekvéseit. A 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc Tata koreográfiája, Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett Hallgatója, Bodó Viktor rendezése, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska Pilinszky 100 c. előadása mellett számos más, színes és izgalmas program érkezik a fesztivál online terébe. Az archív felvételeket és friss közvetítéseket az érdeklődők a fesztivál honlapján és a társintézmények saját weboldalain, 24 órán keresztül érhetik majd el. A telex.hu nyitóoldalán is közvetített események ingyenesen megtekinthetőek.

A Földrajz Éjszakája 2021 - GeoNight 2021

Online, április 9., egész nap

Idén április 9. egy szimbolikus időpont, amely világszerte a földrajz hasznosságára (fontosságára) hívja fel a figyelmet egy olyan év után, amikor nem a TÉR felfedezésén volt a hangsúly. A Magyar Földrajzi Társaság örömmel továbbítja a nemzetközi kezdeményezést a hazai érdeklődő szervezőknek és résztvevőknek, és segíti, koordinálja a magyarországi szervezésű eseményeket.

Írótanfolyam kezdőknek - ONLINE

Online, április 9., 17:00 - április 12., 20:00

A résztvevők jó része nem az íróvá válás útját keresi, csupán szeretne feszesebben, szebben írni. Számtalan blogger, szakíró, újságíró is érkezik a tanfolyamra, sőt olyanok is, akik egyszerűen az irodalom és a könyvek iránt érdeklődnek. És persze sokan a regényeik, novelláik, verseik megírásához keresnek tudást, fortélyokat. Az elmúlt nyolc évben több százan tanultak itt, közülük számos hallgató könyvét ma már a boltok polcain találod. Az írás ugyanis tanulható. Részteletek, fotók, jelentkezés honlapon: www.irokepzo.hu 

Szabad az E: A független magyar dokumentumfilm - kerekasztal-beszélgetés

Online, április 9., 16:00

A Szabad az E - freeszfe TV a Sztrájktévé online szabadegyetem megújult verziója. Kerekasztal-beszélgetés a független magyar dokumentumfilmről, arról, hogy mit is jelent a függetlenség és hogy milyen finanszírozási lehetőségek vannak. A résztvevők mind tagjai a MADOKE-nak, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének.

Olvasóműhely // Taller de lectura: Don Quijote de la Mancha

Online, április 9., 17:00

Kinek szól ez a műhely?
Mindenkinek, aki többet szeretne megtudni a Don Quijotéről. Ha el is olvastad már a művet, akkor is új és érdekes szempontokat fogsz tudni felfedezni az újraolvasással, például a zenét vagy az ételeket, amelyek megjelennek a műben, vagy esetleg a XVII. század más vonatkozásait. Az egyetlen feltétele a műhelyen való részvételnek, a magasabb, mint B2-es spanyol nyelvtudás.

A kis gekkó

Online, április 9., 17:00

A balinéz népmese nyomán készült mesénk főszereplője a kis gekkó. Ez a kis gekkó folyton elégedetlenkedik. Addig addig elégedetlenkedik, morcoskodik, amíg segítséget kér a Teremtőtől. Hogy pontosan mit mond a Teremtő a szentjánosbogarakról, meg a tehénlepényt potyogtató tehénről, és persze az esőről, azt megtudhatjátok mesénkből.

I. Erzsébet

Online, április 9., 18h

Paul Foster színdarabja a világtörténelem egyik legnagyobb és egyik legellentmondásosabb alakjának, I. Erzsébetnek, a modernkori Anglia megteremtőjének állít emléket. Neve egy egész történelmi korszakot fémjelez, átmenetet a középkorból az új, modern világba. Rendkívüli személyiségén túl, tán ez az aspektus teszi érdekessé színházi értelemben is, hiszen egy, a mai korral sok szempontból rokonítható korszakban élt, amikor a világ és benne az ember radikális változások küszöbén állt. Paul Foster drámája tulajdonképpen a színház a színházban tehnikáját alkalmazza - egy társulat életét mutatja be -, amely társulat éppen egy Erzsébetről szóló darabot próbál.

Hendrix Underground Experience

Online, április 9., 18h

Jimi Hendrix előtt tisztelegve, zenéjét a jazz, a blues, és a rock határán improvizálva, modern felfogásban teremtik újjá.

Emil és a detektívek

Online, április 9., 18h

"Írjon olyasmiről, amit ismer! Írjon a földalattiról, szállodákról meg egyéb ilyen dolgokról! Írjon a gyerekekről, akikkel naponta találkozik az utcán, olyan gyerekekről, amilyenek mi voltunk egyszer." Kästner megfogadta az egykori főpincér tanácsát, és emlékezve egy jegy nélkül villamosozó, bőröndös kisfiú esetére, megírta Emil és a detektívek című regényét.

Julieta

Budapesti Távmozi, április 9., 18:00

A családfő elvesztése után Julieta és lánya, Antía sebeit az idő gyógyítás helyett, csak mélyíti. Xoan hiánya olyannyira eltávolítja egymástól a két nőt, hogy Antía a 18. születésnapja után szó nélkül lelép otthonról. Miközben Julieta kétségbeesetten keresi lányát, szüntelen azzal szembesül, hogy mennyire keveset is tudott róla mindeddig.

PénteK13 – Színpadon a Kerület! - Önként és Dalolva Társulat: Jubileumi „koncertmontázs”

Online, április 9., 19h

Az idén 10 éves fennállását ünneplő Társulat egy különleges videót állított össze az eddigi működésük legszebb pillanataiból, koncertjeiből, fellépéseiből.

Variációk Kamarazenére

Online, április 9., 19h

Folytatódik Variációk kamarazenére című sorozat, melyben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művészei válogatnak a kamarazene legnagyszerűbb darabjaiból. A koncertet a Magyar Rádió Márványterméből közvetítik élőben, a hangverseny látható és hallható lesz a radiomusic.hu honlapon, a rádió Facebook-oldalán és a mediaklikk.hu oldalon is.

Időfilozófiák. Online tárlatvezetés az Időgép című kiállításban

Online, április 9., 19h

Az Időgép című gyűjteményi kiállítás sok szálon kapcsolódik a 20. század különböző időfelfogásaihoz. Ezeket az időfilozófiákat próbáljuk tetten érni a művekben, még tovább gazdagítva azok jelentésrétegeit.

Megszólít a lélek – Csend és üvöltés: Csuja Imre és Czutor Zoltán estje

Online, április 9., 19h

A két művész sajátságos irodalmi és zenei egymásra találása. Benne olyan klasszikusok, mint Babits: Jónás könyve vagy az egykori Nyers: Fényre csúnyuló lányok című opusza, akár a Belmondo: Szabadon című slágere. Versek és zenék sok képpel, illusztrációval, vetítéssel.

Magyar Rádió Énekkara | Liszt: Krisztus teljes oratórium

Online, április 9., 19:30

Krisztus című oratórium Liszt Ferenc legnagyobb szabású és egyik legjelentősebb műve. Komponálására rendkívül hosszú időt fordított a zeneszerző: a munkát 1855-ben kezdte, az utolsó részekkel pedig 1867-ben végzett. A hatalmas mű három tételből áll: Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás. A három tételt a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Rádió Énekkara két korábbi és jelenlegi vezető karnagya vezényli: Strausz Kálmán, Somos Csaba és Pad Zoltán.

Palojtay János (zongora) - Dalok szöveg nélkül

Online, április 9., 19:30

Dalok szöveg nélkül? Meglehetősen ellentmondásos cím, pedig egy létező műfajra utal, amellyel nem egy, hanem számtalan koncertet ki lehetne tölteni. A romantika korában kedveltté váltak a rövid, lírikus zongoradarabok, amelyek stílusukban igen hasonlítottak a dalra. A műfaj Felix Mendelssohn-Bartholdy műhelyében öltött konkrétan testet, tőle ered a „dalok szöveg nélkül” kifejezés. A koncert azonban ennél tágabban értelmezi ezt a terminust.

Harmónia Jazzműhely: Csapó-Korb Jazz Quintet

Online, április 9., 19:50h

A két jazz harsonás által vezetett kvintett a nagy elődök, JJ Johnson és Kai Winding hasonló felállású formációjából merít ihletet.

Esti Kornél

Online, április 9., 20:00

Esti K. Az élet művésze, az esetlegesség szerelmese. Önfeledt lényeglátó, jókedvű pesszimista. A tét nem kevesebb, mint az élet értelme a halál tükrében. Esti szédül az élet mély és kibogozhatatlan zűrzavarától. A szeme olyan, mint egy mikroszkóp lencséje. Minden hétköznapi eseményben a lényeget próbálja fölfedezni. Egy villamos útban vagy egy egyszerű felolvasásban. A választ arra, hogyan kéne élni. És főleg: hogyan kéne bánnunk egymással. Annak tudatában, hogy meghalunk. Mert Esti semmi mást nem tud, csak ezt. (Szilágyi Bálint rendező)

Müpa Home – Hodek Dávid & Friends

Online, április 9., 20:00

A felvidéki magyar családban, egy Komáromhoz közeli kis faluban felnőtt jazzdobos, Hodek Dávid húszéves korára meghódította a világot. Óvodásként kezdett dobolni, 2008-ban, tizenegy évesen alapította első saját zenekarát, amellyel a magyar és a szlovák, majd a nyugat-európai jazzklubok, fesztiválok ünnepelt vendége lett. 2012-ben adta első önálló Müpa-koncertjét.

Fellelhető elemek - Az Akosh S. Trio online koncertje

Online, április 9., 20:00

Az online koncertsorozat következő programja április 9-én 20:00 órától Szelevényi Ákos (szaxofon), Ajtai Péter (bőgő) és Porteleki Áron (dobok) egyedi hangzásvilágú free jazz triója, az AKOSH S. TRIO koncertje lesz, amelynek címe "Fellelhető elemek". A három előadó, mondhatni, állandó társak. Duóban, trióban, vagy vendégekkel kvintetté, sextetté kiegészülve például az Akosh S. Unit, a Qiyan, illetve a Dorota zenekarokban rendszeresen fellépnek egymás partnereiként.

E-Néző #18 - Yoann Bourgeois: Celui qui tombe / Talpon maradni

Online, április 9., 20h

A Talpon maradni különböző előadó-művészeti műfajok izgalmas és nagyszabású keveréke: cirkuszi- és táncmotívumok egyaránt vannak benne. A hat szereplő drámai kihívással néz szembe: játékterük, egy instabil felület, kibillenni látszik a lábuk alól, ám ők mintha nem engedelmeskednének a gravitáció törvényeinek. Amikor az impozáns, plafonra függesztett dobogó forogni kezd, megbillen, lendül és felemelkedik, egyetlen út marad az előadók számára: az életre kelt talaj erőmozgásaira fürge mozdulatokkal reagálni. A testek dőlnek, másznak, lógnak, függeszkednek és zuhannak a túlélés érdekében.