Te megennéd a gólyát?

Gyerekes költői kérdés, poénra vett filozófia. Banalitás és művészet. Jancsó szerint Fellini-féle angyali szürrealizmus, Hajdu Szabolcs pedig zseni, akihez képest sehol sincs Danny Boyle vagy Lars von Trier. Sajátosan izgalmas és elbűvölően szép jelenetek képes beszéde, mesterien egymásba játszott monológ és dialóg, egyéni gondolatiság. Igazi szerzői film. "Mégis győztes, mégis új és magyar." Végre.

Feltűnő szakmai sikert arattak már Hajdu Szabolcs főiskolás gyakorlatként készült rövidfilmjei is, a Necropolis (a MediaWave filmkritikusainak rendezői és operatőri díjasa) és a Kicsimarapagoda. A Macerás ügyek pedig a legjobb elsőfilmes rendezés és a legjobb vágás díját is vitte a 32. Magyar Filmszemlén.

Hol volt, hol nem volt: "Csató Imi beleszeret Balogh Brigibe" - mondja egy inzert. Mert (vigyázat!), hogy olvasni se felejtsünk el, a filmen feliratok vonulnak végig. (De hangsúlyos szerep jut itt szinte minden ismertebb filmes eszköznek.) Szóval a szerelem, az örök téma, de mennyi vizuális ötlettel, dramaturgiai csavarral, ritmusváltással, és micsoda üde színekkel. A bonyodalom főfészkei: Imi barátja, Tibi féltékeny Brigire, azután feltűnik Szabó Zoli, alias Zsoli, a vetélytárs, miközben a helyi színkör korszakalkotó előadásra készül, amelyre hivatalos Jancsó Miklós is, aki állítólag szereplőket választ majd ki legújabb filmjéhez. A cselekményből kiemelkednek a négy fiatal szenzációsan megelevenedő naplórészletei, valamint két, mitikus távlatot adó jelenet az iskolaudvaron (egy mutatóujjmegfogós és a híres-nevezetes kézszorítós-szájbanyúlós), amelyekről világosan látszik, hogy a rendező színházi ember is. Betétdalokat hallhatunk (a naiva Brigittát alakító, erdélyi Török-Illés Orsolya nem csak igen vonzó, de a hangja is minden figyelmet megérdemel), a lezárás pedig egy hőlégballonról fotografált, pazar légi felvétel Hajdu Szabolcs a film helyszínéül is szolgáló szülővárosáról, Debrecenről, melynek polgárai egyébként annyira büszkék az alkotóra, hogy munkáját hajlandóak voltak anyagilag segíteni.
A fiatal rendező, a Közép-Kelet-Európában talán egyetlen lehetséges módon: rokonaival (id. Hajdu Szabolcs és Hajdu Szabolcsné neve is ott található a stáblistán), barátaival (Imi - Szabó Domokos, Tibi - Nyitrai Illés) és üzletfeleivel dolgozik. Szokatlan érzékenység, leheletfinom irónia, egy pillanatra sem lankadó parodisztikus hajlam jellemzi, filmtörténeti idézetekben tobzódik, minden pillanata önreflexió. Tüdő zihál, szív zakatol, írógép kattog és vonat, autó búg. Zsibongó élettel teli, akár egy scherzo tétel.