Tini movie

Az Alkonyat filmek egyik, női szíveket vadul dobogtató sztárja, Taylor Lautner ezúttal szexi vérfarkas helyett, szimplán jóképű gimnazista srácként hódít a mozivásznon. Sokat nem változott a karakter, melyet megformál, ugyanúgy kell domborítani a kidolgozott izmokat, mutogatni a fogkrém reklám fogsort és csábosan pillogni, mégis röhejesre sikerült a végeredmény.

Jogos a kérdés, mely ennek kapcsán felmerül bennünk: hogy lehet, még az Alkonyatnál is nyálasabb, mindemellett magát teljes mértékben komolyan vevő filmet készíteni? Itt a bizonyíték, a szakma nem ismer határokat, manapság már minden lehetséges.

Az átlagos sztori nagyjából annyi, hogy a kivételesen jó kondiban lévő Nathan (Taylor Lautner), mint kiderül, nem is az, akinek hitte magát, szülei nem is rokonai, ráadásul a CIA és a rossz oldalt képviselő titkosügynökök is a nyomában vannak. Nem semmi, igaz? Durva, hogy egy 15 éves srácnak mi mindennel kell szembe néznie, miközben “szuperhősöst” játszik. Ja, és ki ne felejtsük a romantikát, anélkül meghal a buli. A kalandokban Nathan hűséges társra talál a szomszéd lányban, akivel egyszer már elbénázta a csábítást, most azonban már tudja mit csinál.

Nehéz ezt elhinni azután, hogy a teljes 110 perces játékidő alatt néhány hiper romantikus csókon és félénk kézfogáson kívül nem történik semmi szerelmi fronton. Annál menőbb a srác bunyó terén, hiszen az Őt felnevelő beépített ügynök jól felkészítette. Feszülnek az izmok, törnek a csontok és Lautner még mindig horzsolások nélkül pózol a kamerának, miután könnyedén kijátszotta amerika legfelkészültebb ügynökeit. Nem hiába, a fiataloké a világ.

Lautner szende partnernője, Lily Collins semmi nyomot nem hagy a nézőkben. Silány alakítása és vontatott, furcsa stílusa kifejezetten idegesítően hat. Nem mintha egyszerű dolga lenne szegény lánynak, hiszen karaktere kidolgozottsága nagyjából a nullával egyenlő, a fiatal lány pedig még messze nem tart ott, hogy bármi értelmeset kihozzon végtelenül egyszerű karakteréből. Persze Lautnernek nincs ilyen nehéz dolga, csupán sandán belepislant a kamerába és világszerte tini lányok ezrei omlanak a karjaiba képzeletben, valamint a székekbe a mozikban.

Vajon elég lesz ennyi vonzerő a filmnek? Merthogy a sablonos történettel, a nevetségesen gagyi szerelmi szállal és a hatásosnak szánt, üres frázisokkal nem sokra megy a darab. Tekintve legalábbis a felnőtt közönséget. Alfred Molina neve kicsit dobhat a nézettségen, de Ő sem a régi már. A kudarcok elkerülése végett gyorsan meg is jegyzem, a filmet 15 éven felülieknek nem ajánlom, maximum kiskorú felügyelete mellett.